A cincea boala eruptiva

Boala benigna cauzata de un enterovirus (virus care se transmite pe cale digestiva), parvovirusul B 19, caracterizata printr-o eruptie cutanata. Boala se manifesta, in general, iarna sau primavara, la 4 sau 5 ani, sub forma de epidemii succesive. Ea survine in medie intre 8 si 15 ani. Contagiunea se face pe cale digestiva (saliva, materii fecale, maini murdare etc.)

Simptome si semne - Dupa o incubatie de 4 pana la 14 zile survine o eruptie cutanata caracteristica: placi rosii, uneori usor suprainaltate, apar pe obraji dar nu afecteaza si barbia, denumite atunci in forma de "aripi de fluture". Placile conflueaza si cuprind membrele in decurs de cateva zile, scutind palmele si suprafetele plantare si luand un aspect, de asemenea, caracteristic in forma de retea sau de harta geografica.

Tratament - Nici un tratament specific nu este necesar; uneori sunt perscrise medicamente antiintlamatoare (aspirina).

Sinonime: megaleritem epidemic, eritem infectios acut.

Citeste si despre:

Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Boala Kawasaki Boala Still a adultului Varicela, vaccinul si sarcina Varicela si complicatiile la persoanele cu sistem imunitar slabit Modificarile pielii din timpul sarcinii 10 boli care nu pot fi vindecate astazi Imunodeficienta comuna variabila Bolile copilariei
Cere sfatul medicului ×