CHIST ARAHNOIDIAN

Tumori cerebrale

Postata de jaanina cu 14 ani in urma.

Este periculos un chist arahnoidian occipital stăng?

Adauga raspuns

Raspunsuri (42)

de pe net

acum 14 ani

3. Chisturile spatiilor lichidiene externe (arah-noidiene).
Chisturile arahnoidiene intracraniene, captusite de o membrana asemanatoare arahnoidei, sunt procese inlocuitoare de spatiu ce pot determina hidrocefalie, bombarea locala a craniului, deplasarea liniei mediane a encefalului, multiple simptome neurologice. Majoritatea acestor chisturi sunt congenitale, dar exista si chisturi arahnoidiene castigate, ca urmare a unor infectii, traumatisme sau hemoragii (Go, 1995). Incidenta acestor chisturi arahnoidiene este apreciata aproximativ 0,3% din toate procesele expansi intracraniene decelate pe baza CT-scan (Go, 1995).
Morfopatologie: chisturile arahnoidiene sunt situate la suprafata creierului, adica sunt extracere-brale. De obicei aceste chisturi sunt situate in fosa craniana medie, adica in aproximativ 40% din cazuri (Oberbauer si colab., 1992).
lou clinic. Chistul arahnoidian congenital poate fi asimptomatic, constituind o descoperire necrop-tica, dar deseori este simptomatic. Desi congenital, el se poate manifesta la orice varsta. De obicei, chisturile care nu comunica cu spatiul subarahnoi-dian (chisturi adevarate) se manifesta ca proces expansiv intracranian, pe cand cele care comunica cu spatiul subarahnoidian se manifesta in mod obisnuit prin bombarea locala a craniului (Cappelen si Unsgaard, 1986).
Instigatii paraclinice: CT-scan si RMN releva evident existenta acestor chisturi arahnoidiene, cu posibila comunicare cu sistemul ntricular (. 16).
Tratament: exista doua metode terapeutice: prima, de drenare a LCR printr-un procedeu chisto-peritoneal, si a doua, de deschidere larga a peretilor chistului cu refacerea circulatiei LCR - procedeu de fenestrare, prin comunicarea cu spatiul subarahnoidian (Ciricillo si colab., 1991). Dupa datele majoritatii autorilor, procedeul de drenare chistoperitoneala este superior procedeului de fenestrare (Harsh si colab., 1986).

Raspunde
 
0
 
POP LUCRETIA

acum 14 ani

Se poate scoate chistul si laparoscopic sau numai prin incizie?

Raspunde
 
0
 
ROTARU CRISTIAN

acum 13 ani

Se scoate endoscopic,cu o gaura mica.Pt detalii luati legatuta cu dr Sergiu Stoica de la Euroclinic,e cel mai bun neurochirurg din Romania.

Raspunde
 
0
 
galea

acum 13 ani

chist arahnoidian occipito-cerebelos aş vrea să aflu mai multe despre acest diagnostic şi modul de tratament

Raspunde
 
0
 
sandu marius

acum 11 ani

am si eu aceiasi problema 0751250807

Raspunde
 
0
 
mihaela

acum 13 ani

si mama mea sufera de aceasta boala,am fost la mai multi medicii si au zis k nu e bine sa o operam k reapare si poate fi mai rau !ce sfaturi imi dati unde sa merg si cum ajung la acel doctor ,dak imi puteti da niste date de contact!?multumesc

Raspunde
 
0
 
roxana

acum 13 ani

tatalui meu ia fpost depistat un chist arahnoidian cerebelos pe linia mediana.este grav?exista tratament pt aceasta cauza?daca da va rog frumos sa imi rasp la comentariu.daca stiti vreun medic bun

Raspunde
 
0
 
nicoleta

acum 12 ani

Buna ziua,
Acum 7 ani am facut Rmn si am descoperit ca am chist arahnoidian occipital stang am fost internata in spital la nr. 9 pentru a vedea daca este nevoie de operatie insa mi sa dat tratament si am scapat de dureri,acum dupa atatia ani au reaparut durerile cu ameteli stari de voma si dureri de stomac am programare pentru Rmn peste 2 zile si atunci voi sti sigur daca este cazul sa ma operez sau nu pana atunci voi cei care stiti ca aveti un asemenea chist nu stati nepasatori pentru ca se poate sa va treziti ca nu se mai poate trata si ajungeti direct la operatie va doresc sanatate multa si mergeti la spitalul bagdazar (nr.9)la Dr.TASCU et. 4 neurochirurgie

Raspunde
 
0
 
Nina

acum 12 ani

buna,acum 2 zile am aflat ca fetita mea de 3ani are chist arahnoidian in regiunea polului anterior pe stinga.un medic mia zis ca nu se trateaza.
spunetimi verog,ajutatima cu un sfat?este tratabil?

Raspunde
 
0
 
Anca

acum 12 ani

Buna, ieri am fost cu fiul meu in varsta de 5 ani si am efectuat un examen RMN la cap...diagnosticul a fost :chist subaranoidian de 19/8 mm fronto temporal stang si sinuzita maxilara bilaterala. Ce ma procupa mai tare este acest chist , va rog daca stie cineva ce daune provoaca acesta sa imi explice...multumesc.

Raspunde
 
0
 
zeke

acum 12 ani

Buna ziua! am si eu aceiasi problema un chist arahnoidian retrocerebros, am fost la vre-o 2 doctori in Bucuresti la Bagdasar dar au zis ca nu ma opereaza ca poate reaparea chiar asa nu ezista in tara asta un doctor neurochirurg bun sa rezolve acesta problema? va rag frumos ajutatima sunt disperat am numai 23 de ani .multumesc.

Raspunde
 
0
 
Onofreasa Lucian

acum 12 ani

buna ziua,
in urma cu doua saptamani mama mea,in varsta de 57 de ani, a facut un tomograf si a descoperit ca are un chist arhnoidian accipital de 24 mm,cei drept ea nu se simnte prea bine,are dureri de cap,stari de oboseala si melancolie.
Va rog frumos sa-mi ziceti si mie daca exista in Romania sau chiar si afara o clinica specializata in accesta boala...

multa sanatate la toti...

Raspunde
 
0
 
mioara

acum 11 ani

si copilul meu in virsta de 15 ani are chisturi arahnoidiene temporo bazale si ii multumesc lui dumnezeu ca in urma tratamentului pe care il ia nu au mai evoluat au ramas la aceleasi dimensiuni de-a cum 3 ani

Raspunde
 
0
 
carmen

acum 11 ani

Ce tratament ia copilul dumneavoastra ? La ce medic sau spital ati fost ? V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde.

Raspunde
 
0
 
Utilizator21544617439

acum 6 ani

buma ,asi vrea sa vorbesc cu dumneavoastra am depistat in urma unui RMM ca am si eu acelasi chist si nu stiu ce sa urmez.va multumesc

Raspunde
 
0
 
MARI

acum 11 ani

Si eu am un baietel de 7 ani care are aceeasi problema .Acum doi ani l-am depistat si il urmarim in fiecare an printr-un RMN .Nu s-a modificat in nici un fel si mi s-a spus ca asa poate trai cu el fara sa aiba probleme.Baietelul se mai plange de dureri de cap din cand in cand in rest este ok.Am fost la doamna doctor neurochirurg Tataranu .

Raspunde
 
0
 
ioan26

acum 11 ani

D-na Mioara, medicii spun ca pt. aceasta afectiune nu exista nici un alt tratament in afara celui chirurgical! Va rog dati-mi o adr. de e-mail unde pot sa va contactez, deoarece sint direct interest in aceasta problema!

Raspunde
 
0
 
irina_broccolina

acum 11 ani

Un astfel de chist este de cele mai multe ori asimptomatic - cu conditia sa fie de 15mm. Daca depaseste 15 mm devine simptomatic, pacientul putand sa manifeste: scaderea capacitatii de memorare, vedere neclara a obiectelor din jur (ca si cum ar fi pe jumatate ascunse privirii), stari frecvente de ameteala ce pot fi confundate cu oboseala sau lipsa de calciu, tulburari de mers (alunecarea labei piciorului). Chistul meu a avut 20mm la operatie (2009). Medicul a recomandat operatia, spunandu-mi ca, daca nu ma voi opera, voi ajunge sa-mi pierd treptat vederea si sa paralizez. In noiembrie 2009, m-am operat fara sa mai stau pe ganduri, in momentul in care am facut in ajunul sarbatorii Sfintei Parascheva, o criza cu puternice dureri de cap, stari de voma, tulburari de vorbire (faceam eforturi ca sa spun ceva), lipsa de echilibru - nu ma puteam tine pe picioare. Am mers in noaptea aceea de 13-14 octombrie la trei spitale de urgenta. Pe la 4 dimineata, am ajuns in cele duin urma la Spitalul de boli infectioase, unde am primit timp de cinci zile tratament pentru "encefalita de etiologie necunoscuta". De oboseala, mi-am pierdut starea de constienta si m-am trezit dimineata cu un semn de la punctia lombara ce mi se facuse. Dar inainte de asta - am aflat a doua zi - doamna doctor de acolo a crezut ca sunt "crazy", cand a vazut ca lesinasem sau adormisem, cand am ajuns pe patul din rezerva. I-a spus mamei mele a doua zi cum ca as avea probleme psihice, desi eu nu avusesem nicio reactie sau vreo manifestare incriminatorie. Dupa trei saptamani, durerile de cap persistau si am ajuns - dupa ce am facut un RMN, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, unde am fost operata cu succes. In primul an de la operatie a fost foarte bine, m-am simtit chiar bine-fara niciun fel de durere de cap! Insa, dupa 2 ani am inceput sa obosesc, cred eu ca de la consumul de cafea...care-ti este interzisa din moment ce ai suferit o stfel de interventie.

Raspunde
 
0
 
sandu marius

acum 11 ani

damite rog ff frumos nr tau de tel sa te sun al meu 0751250807

Raspunde
 
0
 
Goian Tatiana

acum 11 ani

Am si eu aceias problema ca si tine as vrea sa comunicam . tel ,0745229378

Raspunde
 
0
 
Pag 1 din 3
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient Simptome ale tumorilor cerebrale ce nu trebuie ignorate Tumori cerebrale la copii Tumorile cerebrale - Generalitati Tumorile spinale

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua