Extirparea cancerului la san necesita biopsie in prealabil?

Tratamente cancer

Postata de User cu 10 ani in urma.

Am 69 ani, acum o saptamana am sesizat doua picaturi de lichid sanguinolent pe sutien si am fost de urgenta ia IOB unde am facut o mamografie si o ecografie in urma carora domnul doctor a pus diagnosticul de tumora mamara dreapta clinic si imagistic suspecta si mi s-a propus extirpare. Sunt derutata si ma intreb ce trebuie sa fac si daca interventiile se fac fara o biopsie prealabila. Chirurgii nu au timp sa explice pacientilor. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc!

Adauga raspuns

Raspunsuri (11)

Dr. Ramona Ionescu

acum 10 ani

Se poate face extirparea tumorii fara biopsie daca aceasta nu prezinta semne clinice de gravitate: retractia pielii, a mamelonului, fixarea la tesuturile profunde, prezenta adenopatiilor axilare sau supraclaviculare(ganglioni mariti), semne de inflamatie. In urma extirparii se va efectua un examen histopatologic care va stabili diagnosticul. Dar, se poate opta si pentru efectuarea unei biopsii inainte de operatie sau chiar intraoperator( extemporaneu) care ar lamuri (in functie de rezultat- benign sau malign si in functie de hotararea dumneavoastra ) cat de extinsa sa fie interventia chirurgicala.

Raspunde
 
0
 
Advertisement
User

acum 10 ani

In urma cu un an am fost diagnosticata cu cancer san. T3n1m0. Am facut 8 sedinte chimioterapie 25 sedinte radioterapie si pe 3 iulie 2012,masectomie. Boala a reactionat bine la tratament. Rezultat biopsie; tumora reziduala,ypt2,ypn1b1. Urmez tratament cu Femara. Rezultat imunohistochimic;er pozitiv 80-85%in celule tumorale, control intern prezent, pgr pozitiv 65-70%in celule tumorale, cerbb2 slab incomplet. Ce este de facut?

Raspunde
 
0
 
Dr. Ramona Ionescu

acum 10 ani

Va trebui sa efectuati tratament cu Femara timp de 5 ani si controale periodice la medicul oncolog dupa cum urmeaza: o data la 3 luni in primii 2 ani de la operatie, o data la 6 luni anii 3 si 4, o data pe an - pentru toata viata- incepand cu anul 5. Controlul consta in : anamneza (discutia pacient-bolnav), control local, analize de sange (hemoleucograma, probe hepatice, probe renale, calcemie, glicemie, markeri tumorali- CEA si CA-15.3), investigatii imagistice (CT torace + CT/RMN abdomen o data la 6 luni in primii 3 ani, apoi la 1 an), mamografie la sanul sanatos o data la 6-12 luni, scintigrafie osoasa daca apar dureri osoase sau modificari ale calcemiei sau fosfatazei alcaline. Aceste investigatii se pot efectua si mai des, in functie de aparitia simptomelor. Pot fi efectuate si alte investigatii daca este cazul, tinand cont de starea clinica si de rezultatele celorlalte investigatii. De asemenea, va recomand sa efectuati un consult ginecologic + examen citologic Babes-Papanicolau o data la 6 luni. Aceste investigatii se pot face la Centrul OncoFort, call center: 021-323.00.00(02).

Raspunde
 
0
 
User

acum 10 ani

Va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema: mama mea in virsta de 83 de ani a fost diagnosticata cu carcinom lobular infiltrativ la sanul stang prin biopsie efectuata la institutul oncologic in 23 oct 2012. Datele fiind acestea nu stiu care sunt etapele urmatoare de parcurs pt stabilirea unui tratament, cui si unde ne adresam, oricarui medic oncolog sau obligatoriu unui medic oncolog anume desemnat la o anume unitate medicala in functie de domiciliu. In concluzie, cum procedez?

Raspunde
 
0
 
Dr. Ramona Ionescu

acum 10 ani

Puteti sa va prezentati oricarui medic oncolog. Va sfatuiesc sa nu mai amanati. De asemenea ar trebui sa efectueze si CT torace, CT/ RMN abdomen, analize de sange ( HLG, uree, creatinina, TGO,TGP, glicemie, calcemie, fosfataza alcalina, GGT, LDH, ionograma, CEA, CA 15.3), scintigrafie osoasa daca exista simptome osoase. Puteti sa efectuati aceste investigatii si consultul oncologic si in cadrul clinicii OncoFort, call center: 021-323.00.00(02).

Raspunde
 
0
 
User

acum 10 ani

Am o rugaminte,daca ma puteti sfatui si pe mine cu ceva....mama mea a fost operata de cancer la san acum 7 ani...anul acesta a inceput sa o doara spatele, la rmn i-a zis k are ernie de disc, dupa o perioada a inceput sa schiopateze,incet,incet o durea piciorul din ce in ce mai tare. A fost internata in spital si a fost diagnosticata cu leziuni osoase...a inceput sa ii faca zometa si acu nu se poate ridica din pat, o doare si i-a amortit putin piciorul..are prescris si taxoter dar nu il poate incepe deoarece are valorile mai mari la tgo si tgp..are un nodul mic de 8 mm la ficat. Valorile i-au scazut la jumatate...ce ar mai trebui sa faca… e tanara, are 44 ani, ce ar trebui sa mai ia? Ce ar putea-o ajuta, va rog dati-mi un sfat.

Raspunde
 
0
 
Dr. Ramona Ionescu

acum 10 ani

Pentru ameliorarea durerilor osoase ar ajuta radioterapia. Nu precizati in mesaj, dar banuiesc ca deja are o schema cu medicamente antialgice. Daca nu o mai ajuta , pana la efectuarea radioterapiei ar trebui modificata aceasta schema. Se incepe cu antiinflamatoare obisnuite si se ajunge pana la derivate morfinice care se gasesc, nu doar sub forma injectabila, ci si sub forma de plasturi transdermici sau comprimate cu administrare orala. Se elibereaza pe baza de retete gratuite de la medicul oncolog. Probabil ca piciorul este amortit din cauza leziunilor pe coloana ( fie ca sunt metastaze osoase, fie ca este vorba de o hernie de disc ?- asa cum a fost descrisa la RMN). Va sfatuiesc sa efectuati si un consult neurochirurgical.

Raspunde
 
0
 
emilia

acum 10 ani

buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Soacra mea are noduli foarte vechi pe sanul drept care s-au extins pana la sub brat unde a spart si a puroiat, apoi s-a umflat foarte tare bratul drept si acum incepe sa curga lichid din pielea bratului. mentionez ca are 85 ani si nu mai vrea sa mearga la nici un medic. Este si bolnava cu sistemul locomotor in urma unui accident vascular acum 2 ani si nu se mai poate deplasa. Cu ce o mai putem ajuta sa ii mai usuram durerea? nu a luat nimic tratament pentru cancer. Am auzit de medicamentul tamoxifen dar nu stim cum sa il administram si in ce cantitate-asta daca o fi bun?????????? Nu o putem convinge sa mearga la medic!!!!!!!!!!!

Raspunde
 
0
 
Dr. Ramona Ionescu

acum 10 ani

Sfatul meu este sa solicitati un consult chirurgical pentru o interventie chirurgicala de toaleta, biopsie si teste imunohistochimie din tumora (doar in urma efectuarii acestora se poate administra tratament hormonal). Daca nu vrea sa mearga la medic, boala va evolua. Daca nu este inscrisa la niciun medic oncolog, tratament pentru durere puteti sa-i solicitati si medicului de familie.

Raspunde
 
0
 
User

acum 10 ani

Spune-ti va rog daca ma aflu intr-un stadiu avansat al bolii sau daca boala este agresiva.IN ANUL 2012 AM FOST DIAGNOSTICTA CANCER SAN T3N1M0.AM FACUT SCINTIGRAFIE OSOASA TOMOGARFIE,DE TOATE,FARA METASTAZE.AM FACUT 8 SEDINTE CHIMIO.25 RADIO SI APOI MASTECTOMIE RADDDEN.DIAGNOSTIC BIOPSIE,TUMORA REZIDUALA YPT2YPN1B1SI IMUNO:ER POZITIV 80-85%,PGR POZITIV 65-70%,CERBB2 SLAB

Raspunde
 
0
 
Dr. Ramona Ionescu

acum 10 ani

Comparativ cu alte localizari, cancerul de san este "mai de treaba". Este de bine ca boala a ajuns doar in ganglionii regionali si nu este extinsa la alte organe. Prezenta receptorilor hormonali este un factor bun de prognostic. Trebuie sa efectuati hormonoterapie ca tratament ajutator pentru ca boala sa nu mai recidiveze. Pentru a surprinde si a trata la timp o eventuala recidiva, trebuie sa efectuati controale la medicul oncolog si investigatii periodic ( din 3 in 3 luni in primii 2 ani de la operatie; apoi, din 6 in 6 luni in urmatorii 2 ani; o data pe an incepand cu anul al cincilea- pentru toata viata). Un control trebuie sa cuprinda, chiar daca nu sunt semne de boala : examen local, analize de sange, mamografie la sanul sanatos o data pe an, CT torace o data pe an, CT/RMN abdomen o data pe an, scintigrafie osoasa o data la 6-12 luni. Aceste investigatii se pot repeta mai devreme in cazul aparitiei unor simptome.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata Tratamentul cancerului tiroidian Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Cum poate fi invins cancerul care recidiveaza

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×