Hipercolesterolemie

Stresul si sindromul de oboseala cronica Hipercolesterolemie familiala homozigota

Postata de lucinda cu 14 ani in urma.

Buna ziua, in urma efectuarii unor analize am fost diagnosticata cu hipercolesterolemie (258). Puteţi să-mi spuneţi cum aş putea reduce nivelul colesterolului? Mentionez ca nu consum alimente cu un continut mare de grasimi. Multumesc.

Adauga raspuns

Raspunsuri (6)

simona

acum 14 ani

valorile colesterolului trebuie monitorizate pe o perioada mai lunga de timp.
Daca vei evita alcoolul, ai grija la dieta si faci miscare valorile ar trebui sa revina la normal

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Dr. Medicina Interna

acum 14 ani

Regimul alimentar trebuie sa fie sarac in grasimi si sa cuprinda 20 grame de lipide pe zi. El poate fi mai mult sau mai putin restrictiv, in functie de rezultatele analizelor biologice, pana la 60 grame lipide pe zi.
Alcoolul trebuie suprimat sau considerabil redus, iar consumul de glucide limitat la 40% din ratia calorica zilnica, cu eliminarea zaharurilor cu absorbtie rapida.

Locul proteinelor este foarte important, mult mai important decat in alimentatia normala, ele reprezentand 25% din aportul caloric cotidian, in conditiile in care se vor alege alimente proteice putin grase.

Alimente permise:

Pestele este alimentul ideal, deoarece majoritatea speciilor comestibile au carnea sp***a. Pestele gras nu este nici el de ocolit, deoarece contine acizi grasi polinesaturati de tip omega 3, cu rol hipolipemiant si protector pentru artere. Nu este recomandat insa sa consumam peste afumat in mod abuziv, deoarece contine amine aromatice cancerigene.

Lactatele trebuie consumate fara zahar. Sunt de preferat produsele naturale si degresate.

Legumele; sunt recomandate toate tipurile de legume, chiar si cartofii (in afara de cartofi prajiti si chips).
Leguminoasele; sunt recomandate in special mazarea, fasolea si lintea.

Alimente consumate moderat:

Carnea sp***a trebuie consumata cel mult o data pe zi. De preferat este muschiul file si pulpa de vita la gratar, la tigaie, inabusit sau friptura in sange. Puteti opta si pentru carne de pasare, vanat, iepure.

Ouale - nu mai mult de doua pe saptamana, mai ales daca nivelul colesterolului este ridicat.

Branza - o felie de branza pe zi (cea cu continut slab in materii grase 25-30 grame pe zi).

Fructele - sunt toate recomandate in afara de fructele uscate si in sirop.

Materiile grase - pentru gatit alegeti uleiurile de floarea-soarelui, arahide, masline si porumb. Aceste uleiuri au proprietatea de a nu se degrada la temperaturi inalte. Pentru asezonare puteti folosi uleiurile de rapita, nuci, germeni de grau, soia, masline.

Alimente interzise:
Margarina care are efect hipertrigliceridemiant, fiind o grasime nesaturata hidrogenata.

Bauturile dulci - consumate cat mai putin posibil. Pentru indulcirea bauturilor este utila folosirea indulcitorilor de sinteza, precum zaharina sau aspartamul.

Bauturile alcoolice trebuie limitate pe cat posibil. La un pahar intre prieteni, preferati cocktailurile (amestec de suc din fructe proaspete, suc de legume, sare, piper, suc de lamaie si apa).

Raspunde
 
0
 
Osan Lucica

acum 14 ani

Buna seara, va multumesc pentru cele mentionate mai sus. O seara placuta va doresc.

Raspunde
 
0
 
ema

acum 14 ani

Am 59 de ani si am fost depistata cu hipercolesterolemie (271 colesterol total si LDL 165). Citind prospectul medicamentului prescris m-au cam speriat reactiile adverse
si am incercat ceva inofensiv si anume tinctura de anghinare de la PlantExtract. Cu 30-50 picaturi pe zi colesterolul total a scazut la 230,
iar LDL sub 100 si medicul cardiolog mi-a zis ca este foarte bine. Iau de 2 ani anginare si nivelul se mentine aproape de limita superioara admisa.

Raspunde
 
0
 
Dr. Medicina Interna

acum 14 ani

Respectati regimul alimentar, puteti lua omega 3 - ulei de peste, este inofensiv. in cazul in care medicul va recomanda un tratament, efectele benefice sunt mult mai importante decat cele adverse, care sunt trecute in prospect. Nu trebuie sa cititi proscpectelemedicamentelor?! De ce?? Pentru ca celel mentionate au o incidenta scazuta, uneori 1 persoana din 100000 persoane, astfel incat aceste efecte pot fi intalnite, altminteri fiecare medicament are efecte adverse si asta inseamna ca nu il vom mai prescrie datorita temerilor aparitiei efectelor secundare.

Raspunde
 
0
 
Kablan Hilda- psiholog psihoterapeut, Constanta

acum 14 ani

Buna seara, doamna Lucinda,
Din punct de vedere psihologic, hipercolesterolemia se asociaza cu supunerea la ordin, cu tendinta de fi tipicar, meticulos, orientat excesiv pe detalii si excesiv de pretentios si rigid;deci conteaza tipul de personalitate; mai e numai un pas pana la profesia pe care o aveti (contabil, sau alta meserie de tip conventional: a lucra cu hartii, cu acte etc.); nu profesia trebuie schimbata, ci elementele din personalitate care favorizeaza depunerea de colesterol in vasele de sange).
Sper ca acete informatii (probleme care ar putea fi abordate in psihoterapie) sa va fie de folos, alaturi de prescriptiile medicale.
Cu bine!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Sindromul de oboseala cronica Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Impactul emotional al Sindromului de oboseala cronica 10 alimente indicate in prevenirea stresului! Oboseala

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×