despre scarlatina

Rujeola si alte boli ale copilariei

Postata de ioanajcc cu 12 ani in urma.

buna as vrea sa stiu cum se manifesta scarlatina la bebe de 7 luni,nu stiu ce are,la inceput ainceput cu febra mare 39,40,38,dupa 3 zile de febra iam dat antibiotic,ospamox 125mg/5ml,dupa 48 ore il lam intrerupt pt ca ia aparut niste bubite pe ceafa ,spate,burtica,credeti ca e scarlatina sau o reactie adversa/va multumesc

Adauga raspuns

Raspunsuri (8)

dara

acum 12 ani

Nu cred ca bebele tau are scarlatina. Scrie pe Google ''''''''scarlatina'''''''' si gasesti multe informatii. Cauta apoi pe Google, pe imagini. Iata un articol despre aceasta boala, dar mai sunt si altele.
S-ar putea ca bebele tau sa fi facut alergie la unul dintre medicamente. Ar ftrebui sa mergi la medic sa-ti da un antihistaminic. Sanatate.


In termeni medicali, scarlatina reprezinta o boala infectioasa cauzata de un tip de bacterie numit streptococ beta-hemolitic grupa A, care nu numai ca provoaca o infectie a gatului, dar produce si o toxina eritrogena, responsabila pentru aparitia eruptiei cutanate.

Cine poate fi afectat de scarlatina?
Infectia afecteaza, in special, copiii cu varste intre cinci si zece ani si, mult mai rar, adultii, manifestandu-se, cu precadere in sezonul de toamna-iarna. La copiii cu varsta de sub doi anisori, scarlatina este rara, datorita prezentei anticorpilor materni, insa nu este exclusa. De asemenea, s-a constatat ca baietii sunt mai des afectati decat fetele si ca prezinta o frecventa mai mare in mediul urban.
Cum se transmite scarlatina?
Dupa cum am mai spus, scarlatina este o boala contagioasa, dar nu prin bubite, ci prin infectia respiratorie. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, mai ales atunci cand copilul are si febra.

Insa, la 24 de ore de la inceperea tratamentului, copilul nu mai transmite boala.
Simptomele scarlatinei pe etape

1. Debutul
Boala debuteaza brusc, manifestandu-se prin febra de peste 38,5º si frisoane. Mai mult, copilul va avea si:

- Dureri de gat, in special atunci cand inghit, dureri de burtica si de cap

- Limba incarcata, acoperita de depozite albe sau galbene

- Fata cu un aspect de paloare in jurul gurii si congestie a obrajilor (roseata)

- Amigdale umflate si rosii, acoperite si ele de depozite albicioase

- Gat inflamat

- Moleseala si oboseala

- Lipsa poftei de mancare

- Greata si chiar varsaturi


2. Manifestarea propriu-zisa
La aproximativ 24-48 de ore de la debut, apar si neplacutele bubite, mai exact niste pete mici si rosii, aspre la pipait, ca pielea de gaina, care determina mancarimi mai ales la inceput. Initial apar la subsiori, pe gat, piept, coate si in jurul zonei genitale si se extind rapid pe toata suprafata corpului. La nivelul fetei nu apar bubite, manifestandu-se prin congestia obrajilor, buze carminate si o paloare in jurul gurii.
3. Convalescenta
Dupa 7-14 zile de la debut, pielea incepe sa se descuameze discret, incepand cu mainile, picioarele si zona genitala. Limba revine si ea la culoarea initiala, de rosu-rozaliu.

Complicatii ale scarlatinei
Din pacate, daca boala nu este tratata corespunzator, pot aparea o serie de complicatii precum: abcese ale amigdalelor, otita, sinuzita, pneumonie, reumatism articular acut cu afectarea inimii in cazuri foarte rare.
Tratamentul recomandat in cazul scarlatinei
Tratamentul este indispensabil, scarlatina fiind una dintre bolile care necesita internare obligatorie si izolare minimum 7 zile, repaus la pat si un regim lacto-hidro-zaharat pe perioada acuta a bolii.

In general, medicii prescriu tratament cu penicilina V injectabil timp de 7-10 zile, urmat apoi de benzantin penicilina sau moldamin, o doza pe saptamana, 3 saptamani consecutive.

Pe langa antibiotice, este necesara administrarea de medicamente si pentru celelalte simptome:

- Paracetamol, Algocalmin sau Ibuprofen pentru a scadea febra

- Unguent cu mentol pentru a calma mancarimea pielii

De asemenea:

- Asigura-te ca bea suficiente lichide deoarece prin transpiratie se poate deshidrata.

- Prepara-i supe creme sau budinci, usor de inghitit, deoarece este foarte posibil ca din cauza durerilor de gat si a lipsei poftei, sa refuze sa manance.


- Tot pentru durerile de gat poate fi de ajutor gargara calduta cu apa cu sare.
- Amplaseaza in camera copilului, un umidificator, acesta facand aerul sa fie mai usor de respirat. Il gasesti usor la magazinele pentru copii si este si destul de accesibil la pret.
Prevenirea scarlatinei
Cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii este, evident, evitarea contactului cu bolnavii.

In cazul in care in colectivitatea pe care o frecventeaza copilul tau a fost un caz de scarlatina, toti copiii ar trebui examinati de un medic, ar trebui sa li se faca un exudat faringian, iar celor cu Streptococul A pozitiv sa li se administreze tratamentul preventiv cu Penicilina.

Aeriseste camera cat mai frecvent, mai ales atunci cand exista un bolnav de scarlatina. Aceasta masura ar trebui sa fie respectata atat la gradinita sau la scoala, cat si acasa.

Spalarea pe maini este si ea obligatorie, fiind una dintre cele mai eficiente masuri de igiena. Invata-l sa isi faca un ritual din a se spala pe maini cu apa calda si sapun atunci cand vine de la gradinita, de la scoala ori de la joaca sau dupa ce foloseste toaleta.


Taguri: scarlatina, scarlatina la copii, tratament, simptome scarlatina, moldamin, tratament scarlatina, preventie scarlatina, eruptii cutanate, boli ale copilariei

Raspunde
 
0
 
Advertisement
ioanajcc

acum 12 ani

va multumesc

Raspunde
 
0
 
Medic Epuran

acum 12 ani

Ar fi recomandat să consultaţi un medic pediatru pentru a stabili un diagnostic exact

Raspunde
 
0
 
Dr. Emil Otesteanu

acum 12 ani

Sub varsta de 2 ani, scarlatina este foarte rara . Mergeti la medicul copilului sa vada aspectul eruptiei si sa stabileasca diagnosticul in functie de cauza.

Raspunde
 
0
 
Ana

acum 12 ani

O colega de serv are rubeola. Eu am avut in copilarie. Este posibil sa mai pot face si acum? sau pot transmite virusul altei persoane? Va intreb pentru ca sotul unei prietene cu care am intrat in contact a facut si el rubeola si ma gandesc sa nu ii fi dat eu virusul..

Raspunde
 
0
 
Dr. Emil Otesteanu

acum 12 ani

Cine a facut rubeola in copilarie rubeola are imunitate si nici nu mai face boala nici nu o poate transmite, char daca ar mai avea contact cu un bolnav ulterior.

Raspunde
 
0
 
Ana

acum 12 ani

Multumesc!

Raspunde
 
0
 
Mary

acum 10 ani

Buna ziua, Baiatul meu, clasa I, a facut SCARLATINA (boala verificata la Institutul de boli infectioase Matei Bals). Intrucat este un copil dornic de scoala, m-am dus la scoala sa anunt invatatoarea si sa-i iau temele....dar nu mi s-a permis accesul in clasa, presupunand ca as putea "purta" virusul pe haine...maini si...implicit pe caietele pe care vroiam sa le dau la corectat dnei invatatoare. CUM SE TRANSMITE ACEASTA BOALA??? - din umilele mele cunostinte stiu ca este o boala cu transmitere virala. are altcineva o altfel de informatie?? Cu multumiri!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cele mai cunoscute boli ale copilariei Rujeola - pojarul sau cori Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Bolile copilariei Roseola infantum - rujeola bebelusilor

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×