copii mici

Rujeola si alte boli ale copilariei

Postata de Marius1995 cu 12 ani in urma.

Am un frate mic de 4 luni daca eu am rujeola poate lua si el ?

Adauga raspuns

Raspunsuri (2)

Dara

acum 12 ani

Daca ai stat in aceeasi incapere cu el, da. Cauta pe Google informatii. La copiii foarte mici, bolile copilariei pot da complicatii. Trebuie consultat medicul.
''''Boală contagioasă, asemănătoare cu rubeola şi scarlatina, rujeola se caracterizează printr-o erupţie specifică, febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare. Calea de transmitere este una directă. Rujeola se transmite de la un copil contagios la unul sănătos, pe calea aerului.

Semne şi simptome ale pojarului

• temperatură între 38-39 Celsius,
• ochi roşii şi lacrimoşi,
• secreţie nazală,
• tuse,
• strănut,
• răguşeală,
• dureri de gât,

Perioada de incubaţie a acestei boli a copilăriei este de 10-12 zile, timp în care boala poate fi transmisă şi altor persoane.

Debutul rujeolei

În momentul în care boala se declanşează, ne confruntăm cu următoarele simptome: febră (care poate ajunge până la 40 de grade), tuse, strănut, iritaţii oculare şi răguşeală. În acest punct boala poate fi confundată foarte uşor cu gripa. Pe mucoasa obrajilor, în dreptul măselelor, apar câteva pete roşii, cu puncte albe la mijloc (ca nişte coşuleţe mici), gâtul este roşu-aprins, în timp ce pe valul palatului se observa mici puncte hemoragice.



Erupţia rujeolei

Se manifestă după 3-4 zile de la apariţia bolii, întâi pe faţă şi gât, iar apoi pe întreg corpul. Cand erupţia va atinge extremitaţile membrelor, bubiţele de pe faţă şi gât vor începe să pălească. Acesta este momentul în care febra va începe să scadă. După câteva zile (3-4) erupţia va incepe să dispară în ordinea în care a apărut.

Perioada de convalescenţă se instalează la 8 zile de la începerea bolii. În locul erupţiei vor rămâne nişte pete cafenii care se vor descoama.

Tusea va disparea treptat, starea generală se va ameliora iar copilul va deveni mai vioi.

Tratamentul rujeolei

Pe parcursul perioadei febrile este recomandat repausul la pat. În situaţia în care copilul nostru se confruntă cu această boală, se impune izolarea acestuia fie acasă fie la spital, încă de la primele semne de boală până la 6 zile după apariţia erupţiei. O altă măsură care se impune este dezinfectarea camerei bolnavului.

Micuţului pacient i se vor administra medicamente pentru combaterea febrei şi siropuri pentru tuse. Antibiotice se vor lua numai la indicaţia medicului şi în situaţia în care vor apărea complicaţii. Copilul va putea face baie doar după ce starea febrilă va dispărea complet.

Complicaţiile rujeolei

Pneumonia este complicaţia cea mai frecventă la copilul cu vârsta mai mică de 2 ani. Febra persistă în acest caz, tusea se accentuează, respiraţia devine mai frecventă, greoaie şi este însoţită de geamăt.

Crupul rujeolic (laringita obstruanta) poate conduce la asfixia copilului prin micşorarea sau astuparea laringelui. Complicaţiile mai puţin frecvente ar fi: stomatitele, otitele, pneumoniile interstiţiale, encefalita (rară, dar foarte gravă), vărsaturile, diareea.

Rujeola este o boala care diminuează drastic capacitatea de apărare a organismului deschizând astfel drumul tuberculozei.

Vaccinarea antirujeolică este obligatorie şi este facută la vârsta de 9-14 luni.

Raspunde
 
0
 
Dr. Cristian Irina

acum 12 ani

rujeola se transmite pe cale respiratorie (tuse, stranut), este contagioasa 5 zile, inainte si dupa aparitia eruptiei. ar fi bine sa evitati contactul cu persoanele susceptibile de receptiona boala (copii, gravide, varstnici). copii pana la varsta de 6 luni prezinta si anticorpii mosteniti de la mama.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cele mai cunoscute boli ale copilariei Rujeola, o boala infectioasa potential fatala Rujeola - pojarul sau cori Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Bolile copilariei

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua