Postata de dany77 cu 12 ani in urma.
Buna ziua, in anul 1998 am avut ulcer duodenal, l-am tratat dar am ramas cu arsuri in capul pieptului. Am tot incercat la diversi medici, am facut si vreo 3 endoscopii(ultimul rezultat a fost: diagn.principal-BRGE cu esofagita, diagn.sec.:gastrita cronica...esofag cu esofagita de reflux, stomac cu edem si congestie intensa difuza, bulb deformat cu eritem difuz, D2 normal, Hp pozitiv)pe parcursul anilor, am facut si 2 tratamente pentru Helycobacter, dar fara rezultate. In prezent iau esomeprazolum(Nexium o perioada, apoi Emanera) de 20mg. Acest medicament in iau in continuu de cca. 3 ani(fara nu se poate), cu acest medicament nu am nicio problema(nu mai am arsuri daca-l iau tot a 3-a zi), dar au aparut reactii adverse cum ar fi caderea parului in cantitati mari sau mai grav sangerari gingivale la dintii sanatosi(cam de cca.6luni-am consultat medicul stomatolog care mi-a indicat sa opresc tratamentul cu esomeprazolum-in prospect se regasesc la reactii caderea parului si sangerari la nivelul gurii). Ce ma sfatuiti sa fac in continuare??????
Adauga raspunsacum 12 ani
ar fi bine de efectuat un control pentru revizuirea schemei de tratament (antisecretor, antiacid, prokinetic)
in boala de reflux gastro-esofagina ar fi de respectat mici principii de comportament alimentar: mese mici si dese, a nu se manca cu 2-3 ore inainte de culcare, sa nu stati intinsa la mai putin de ora dupa masa, sa dormiti cu capul inclinat la aproximativ 30 grade fata de corp;
de evitat: ciocolata neagra, alcoolul, cafea, ceai negru, bauturile carbogazoase (acidulate), prajelile, mezeluri, lactate cu muta grasime, sosurile si carnea grasa.( scad presiunea sfincterului esofagian si pot cauza regurgitatia acida) , condimentele, rosiile, portocalele, lamaile, grapefruit si sucurile din aceste fructe (pot cauza arsuri retrosternale).
acum 12 ani
Multumesc pentru sfaturi, o sa mai efectuez un control pentru a vedea care este situatia actuala si sa respect cat de cat regimul alimentar descris de Dvs.
O zi buna.
acum 12 ani
Exista si alte medicamente, fie din aceeasi clasa, fie din alte clase care va pot fi de ajutor in boala de reflux, esomeprazolul nu este singurul. Trebuie sa faceti un consult la gastroenterolog pentru modificarea tratamentului. Regimul de asemenea, este foarte important in aceasta afectiune.
acum 12 ani
Exista si alte variante de tratament din aceeasi clasa. mergeti la un consult gastroenterologic pentru modificarea tratamentului.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua