Excluderea sociala a bolnavului psihic?

Psihologie si psihoterapie

Postata de andrada cu 3 zile in urma.

Buna ziua! Am o boala psihica tulburare schizotipala si ca un bun crestin si cetatean care respecta legea, nu am mintit medicul de medicina muncii si i-am spus de problema, apreciind ca e mai important sa fiu sincer fata de el si in aceiasi masura fata de mine. Mi s-a dat posibilitatea de a ocupa locul de munca, desi am boala de 20 de ani si lucrez tot de atata insa am recunoscut boala medicului de medicina muncii, doar in ultimii 3 ani de care vorbesc. Ok. Am pornit cu sperante si multumire de sine pentru sinceritate. Ce sa vezi insa, colegii investigheaza trecutul si starea mea de sanatate, in special una dintre ele, care are trecut infractional. Ceilalti curiosi o sustin in demersul ei. Afland cele necesare, au inceput sa ma supuna la bullying, vorbe si adresari ce chiar de nu ma vizau, erau indreptate spre mine. Cuvinte de ”nebuna”, ”gunoi” si altele s-au auzit zilnic in prezenta mea. Ulterior s-a continuat cu colega jignindu-ma violent si necontrolat. As putea sa o caracterizez dar cred ca stiti la ce ma pot referi. Am sesizat conducerea repetat. Conducerea nu a luat nicio masura de securitate in munca favorabila mie si in jigniri am tinut-o 5 ani. La un moment dat am sesizat Inspectia Muncii si Politia. ITM a dat doar amenzi. Conducerea mi-a trimis un mail de la colega mea catre administrator prin care ma facea ”nebuna” si ”sa ma dea afara” ca raspuns la sesizarile mele intemeiate dealtfel. Conducerea ii dadea dreptate si justificare ca ma jignea deosebit de dureros. Dupa controalele ITM si sesizarea Politiei, conducerea ma izoleaza si dupa ceva timp ma concediaza nejustificat. Acum sa ne intelegem: concluzia e ca motivul concedierii era ca sunt ”nebuna” si ca nu am ce cauta in colectivul din care facea parte agresoarea. Mi-e greu sa inteleg cum poate un individ sa fie asa stigmatizator, preferential, plin de prejudecati si resentimente, care sa il faca sa ia o decizie care sa imi pericliteze mijloacele de trai. Intrebarea e: dvs. ca doctori stiti de astfel de incidente in care sunt implicati bolnavii psihic, caci de aceea ajung in stare grava la dvs. multi pacienti, astfel ca intreb ce puteti face? Cred ca cauza suferintei lor e data si de respingerea sociala. Dar nu suntem in Evul mediu sa ne respinga niste oameni ca noi. In final, tin sa mentionez ca m-am adresat instantelor romane, fara succes si stiut fiind faptul ca nu se dau compensatii demne pentru atingeri aduse prin jigniri si insulte. Pe de alta parte, Dumnezeu sa ma ierte, dar agresoarea a pierdut o sarcina intre timp si ceea ce e ciudat, e ca nu doresc nimanui asa ceva, insa parca ma asteptam la ceva tragic lor. Astfel, ca nimic nu m-a indreptatit pentru suferinta produsa de acesti indivizi caci nu ii pot numi fiinte umane.

Adauga raspuns

Raspunsuri (2)

SfatulMedicului

acum 3 zile

Buna ziua,

Problema pe care o descrii este una grava, si se pare ca ati fost supusa discriminarii si hartuirii la locul de munca din cauza conditiei dvs. de sanatate mintala. Acest lucru nu este doar lipsit de etica, ci si ilegal.

Locurile de munca ar trebui sa fie medii de sustinere pentru toti, indiferent de starea de sanatate a fiecaruia dintre noi. Aveti dreptate ca respingerea sociala si stigmatizarea pot agrava considerabil suferinta persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

In ceea ce priveste ingrijirea continua a sanatatii dvs mintale, este important sa cautati periodic asistenta medicala si sa urmati tratamentul recomandat.

Grupurile de sprijin, fie in persoana, fie online, pot fi, de asemenea, o sursa de intelegere, empatie si sfaturi. Exista numeroase resurse disponibile si organizatii care pot oferi sprijin si indrumare.

In ceea ce priveste investigatiile medicale suplimentare, este esential sa aveti o echipa de profesionisti in sanatate care sa va sprijine in mentinerea bunastarii dvs. fizice si mintale.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/psihiatrie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Sanatatea-mentala/sanatatea-mentala-ce-e-normal-si-ce-e-anormal_90
sfatulmedicului.ro/Legislatia-pacientului/organizarea-si-functionarea-centrului-national-de-sanatate-mintala_3442

Raspunde
 
0
 
andrada

acum o zi

Bună seara și mulțumesc pentru răspuns! Sunt nevoita sa precizez ca nu la astfel de soluții pe care mi le-ati recomandat ma gândeam. Aducă soluția nu e sa umblu eu din spital în spital, grup de sprijin sau institu5ie medicala într-alta, iar agresorii mei sa trăiască împliniți și protejați de legislația actuala care fără probe indubitabile nu produce nicio sancțiune, pentru ca asta ar însemna că bolnava psihic e de drept și fapt și de natură a fi stigmatuzata din cauza bolii iar agresorii sănătoși pe o poziție de superioritate în care nu pățesc nimic.
Asta înseamnă tot poziții sociale de Evul mediu.
Ceea ce cred ca lipsește e interzicerea prin lege a stigmatizarii, întrucât desi toată lumea ii recunoaște efectele nocive, nici macar negative, nu apare nicăieri în vreo lege acest termen ca fiind interzisa.
Soluțiile nu sunt corecte dacă trimit victimelr prin spitale cu anii ci atunci când e interzisa aceasta fapta.
Personal urmez un tratament periodic asa ca ce pot face fac, insa mi-e clar ca societatii civile, clasei politice chiar profesiilor cu implicarea în zona combaterii stigmatizarii și excluderii bolnavului, nu le pasa. E plin prin spirale, centre de sănătate mintala de persoane cărora stigmatizarea, excluderea și discriminarea le-au frânt într-un mod increderea, securitatea emotionala si speranta in asa mod incat au dezvolat afectiuni psihice. Gresesc? Scuzati dicționarul și o seara buna!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul unei persoane dragi De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua