PSA crescut la 0,43 dupa prostatoctemie radicala (la cancer prostata)?

Prostatectomie

Postata de CostinGabriel cu 4 ore in urma.

Buna ziua,
In urma depistarii unui cancer la prostata scor Gleason 7, tatal meu a facut acum un an si jumatate o operatie de prostatoctemie radicala (eliminarea prostatei).
In primul an de dupa operatie, PSA-ul a stat sub 0,1 ng/mL. Totusi, in ultimele 6 luni, PSA-ul a inceput sa creasca ingrijorator, ajungand sa fie acum aproape de 0,4ng/mL.
Doctorul oncolog ne-a spus ca momentan nu este cazul sa ne alarmam (nu pot spune ca pot sa stau linisit). Am cerut si a 2-a opinie e unui medic, care nu ne-a spus nimic concret.
Cu toate acestea, trend-ul cresterii PSA pare sa fie crescator si nu stiu cum sa gestionam situatia mai departe.
Ne-am programat la scintigrama, CT si restul de investigatii, dar acestea nu le putem face decat la o distanta mai mare de timp. Mi se pare prea mare pentru a depista o eventuala recidiva.
Va rog, ce ne sfatuiti sa facem?
Va multumesc anticipat!

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 4 ore

Buna ziua,

In mod normal, prostata produce un nivel de PSA. Dupa o prostatoctomie radicala (eliminare totala a prostatei), nivelul PSA-ul ar trebui sa scada pana la un nivel nedetectabil. O crestere a acestuia poate indica ca celulele canceroase ar putea fi inca in corp.

Cu toate acestea, nu este neaparat cazul sa va ingrijorati inca. Nivelul de 0,43 ng/mL este inca relativ mic. Pe de alta parte, tendinta de crestere trebuie urmarita cu atentie.

Este posibil ca celulele canceroase sa evite operatia initiala si sa creasca in alta parte din corp. Acest lucru este cunoscut sub numele de cancer de prostata metastatic. Daca acesta este cazul, alte teste si tratamente vor fi necesare.

Din pacate, nu exista o singura abordare care sa functioneze pentru toata lumea. Fiecare situatie este unica si depinde de multi factori, inclusiv varsta pacientului, starea generala de sanatate, precum si alti factori individuali.

Ideal, ar trebui sa discutati cu medicul tatalui dumneavoastra despre urmatoarele pasi. Este posibil sa fie nevoie de mai multe teste pentru a determina daca cancerul s-a raspandit.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/oncologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Afectiunile-prostatei/ce-trebuie-sa-stim-despre-cancerul-de-prostata_15288
sfatulmedicului.ro/Afectiunile-prostatei/recidiva-cancerului-de-prostata-poate-fi-prevenita_2248
sfatulmedicului.ro/Afectiunile-prostatei/factori-de-risc-si-de-protectie-in-cancerul-de-prostata_20440
sfatulmedicului.ro/Cancer/tratamentul-oncologic-in-cancerul-de-prostata_20530

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Hiperplazia benigna de prostata Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Sexul si imbatranirea Incontinenta urinara la barbati

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua