Postata de Utilizator11742287933 cu o luna in urma.
Nu știu dacă postez în grupul potrivit dar: Am 22 de ani și am fost diagnosticată cu ovare polichistice de când am intrat la pubertate la 12 ani, am fost operată de unul mai mare și toate radiografiile până la curent arată multe chisturi pe ovare. Am fost la endocrinolog în perioada adolescenței și mi-am făcut profilul hormonal care a ieșit anormal: markeri androgeni mari, testosteron mare etc. Am toate simptomele bolii iar în ultimul timp după ce toată viața am avut o greutate sănătoasă m-am îngrășat extrem de mult în zona abdominală și am început să am simptome specifice rezistenței la insulină asociată cu sindromul ovarelor polichistice. Mama mea nu a fost diagnosticată cu boala (nu s-a testat niciodată) însă suferă de prediabet și de probleme cu insulina și pancreasul și i-a fost prescris Metformin pentru aceleași simptome pe care le am și eu acum. Întrebarea mea e: unde ar trebui să merg întâi? Am înțeles ca ar trebui să îmi fac indicele HOMA la un laborator și profilul hormonal iar, dar apoi unde ar trebui să merg, la endocrinolog, la ginecolog sau la diabetolog? Ce analize ar mai trebui să fac înainte să merg undeva? Pot elabora simptomele resimțite dacă e nevoie.
Adauga raspunsacum o luna
Buna ziua,
Acest sindrom provoaca destula confuzie si anxietate. In urma informatiilor pe care ni le-ati oferit, va propunem cativa pasi pe care ar trebui sa ii urmati:
1. Analize: Primul pas este sa efectuati analizele necesare pentru a verifica stadiul actual. Astfel, trebuie sa faceti un set complet de analize hormonale (LH, FSH, progesteron, estrogeni, prolactina, testosteron, cortizol, TSH, T4), glicemia, insulina, lipidograma si indicele de rezistenta la insulina (HOMA).
De asemenea, un alt test important pe care si mama dvs. probabil l-a facut este testul de toleranta la glucoza (asociat de obicei cu masurarea insulinei). Daca medicul considera necesar, vi se pot face si ecografii pentru a evalua starea ovarului.
2. Consult de specialitate endocrinolog: Dupa ce ati realizat analizele, este important sa mergeti la un endocrinolog. Acesta este medicul specializat in tulburari hormonale si, de asemenea, poate recomanda un nutritionist sau un dietetician pentru a va ajuta sa va controlati greutatea.
3. Consult ginecologic: Este foarte important ca situatia dvs. sa fie monitorizata si controlata de un ginecolog. El poate sa va prescrie anticonceptionale orale pentru a controlea ciclul menstrual.
4. Consult la diabetolog: Daca a fost constatat ca suferiti de rezistenta la insulina, vizita la un diabetolog este esentiala. Acesta va poate prescrie metformina, un medicament folosit pentru a imbunatati sensibilitatea organismului la insulina.
5. Evaluare nutritionist: Un nou regim alimentar si un stil de viata sanatos contribuie semnificativ la gestionarea acestui sindrom.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/endocrinologie, https://www.clickmed.ro/medic/ginecologie, https://www.clickmed.ro/medic/diabet
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Chisturi-ovariene/de-ce-sindromul-ovarului-polichistic-este-strans-legat-de-rezistenta-cre_2348
sfatulmedicului.ro/Chisturi-ovariene/ce-trebuie-sa-stii-despre-sindromul-ovarelor-polichistice-cauza-frecvent_15303
sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/diabetul-zaharat-de-tip-2-si-sindromul-ovarelor-polichistice_20541
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua