Se poate da pensie pe caz de boala?

Legislatie medicala

Postata de Sophia M cu 9 ani in urma.

Am de mai bine de 7 ani malabsorbtie intestinala (necauzata chirurgical) cu intolerante alimentare multiple. Nu am mai putut munci, obosesc repede chiar daca iau medicatie de sustinere, iar analizele nu arata anemii sau carente vitale. Se poate iesi la pensie pe caz pe boala? Trebuie sa am un anumit nr, de ani de cotizare? Este aceasta boala in lista celor precizate de lege? Am 40 de ani. Multumesc.

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 6 luni

Buna ziua,

Se poate iesi la pensie pe caz de boala. Motivele pentru care persoanele pot iesi mai devreme la pensie sunt foarte diverse, printre care si acelea legate de sanatate. Pentru a beneficia de acest drept, este necesar indeplinirea cumulativa a doua conditii: atingerea varstei standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Varsta standard de pensionare variaza in functie de sex si de perioada in care persoana a lucrat. In general, pensionarea se poate face dupa varsta de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

In cazul in care o persoana sufera de o boala care o impiedica sa mai munceasca, poate solicita pensionarea anticipata. Aceasta se poate face la cerere, cu avizul medicului de control al asigurarii de sanatate.

Lista bolilor care permit pensionarea anticipata nu este publica si poate fi schimbata in functie de legislatie. Totusi, in cazul in care boala de care suferi nu se afla in aceasta lista, poti solicita o expertiza medicala pentru a dovedi ca nu mai poti munci. Procesul poate dura ceva timp si este posibil sa fie necesara si o evaluare psihologica.


Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articol de interes:
https://sfatulmedicului.ro/Boli-intestinale/malabsorbtia_8057


Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Legea privind dispozitivele medicale Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Vanzarea cabinetelor medicale Intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala ale medicilor, medicilor dentisti si ale farmacistilor Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua