Postata de stelutu cu 14 ani in urma.
De ce nu sunt informati corect pacientii din Romania despre rezultatele analizelor,manevrele terapeutice la care sunt supusi,diagnosticul real,si daca este legal sa dezinformezi pacientul si sa-l tii intr-o stare de neliniste din cauza necunoasterii?
Adauga raspunsacum 14 ani
Majoritatea pacientilor nu intreaba si nu se informeaza in legatura cu drepturile lor. Nu este normal ca un medic sa dezinformeze pacientul, dar medicii sunt persoane ocupate, pacientii nu cunosc terminologia medicala si lucrurile se reduc la cateva explicatii simple, pe intelesul tuturor, de obicei. Cred ca aici nu medicii gresesc foarte mult, ci pacientii ca nu intreaba mai multe detalii. Daca dvs. considerati ca nu vi s-a oferit diagnosticul real si ati fost dezinformat, luati masuri.
acum 14 ani
Eu nu sunt pacient, iar daca dv.credeti ca nu intreaba va inselati amarnic.Un pacient operat in Italia spunea ca italienii nu sunt mai buni sau mai draguti,sunt doar corecti,a fost informat si atunci cand terapia nu a dat rezultate cu scuzele de rigoare,nu vezi in Romania asa ceva. (informatii se pot oferii prin SMS,mail , numai sa vrei....).
acum 14 ani
pacientul are dreptul sa cunoasca valorile analizelor dar primeste o copie doar daca le-a platit el (daca sunt facute in spital pt asigurati, apartin sistemului si e interzisa copierea expres, in josul paginii - ele apartin spitalului si se poate obtine copie prin cerere la secretariat). si are dreptul de a cunoaste interpretarea analizelor in urma unei consultatii. daca le-a facut fiindca asa i s-a nazarit lui sau in vederea obtinerii unei fise de permis auto de ex, ele ii apartin pacientului ca le-a platit, dar va merge pt interpretare la medicul de familie. se practica sa puna parafa un medic din spital in locul mf asa ca ministerul internelor a anulat toate fisele identificate ca fraudate, iar msp i-a penalizat pe cei pe care i-a descoperit implicati.
pentru mai multe detalii in ceea ce priveste repturile pe care le are un pacient si obligatiile absolute sau relative ale medicului va recomand sa cititi Legea nr. 46/2003 sau puteti intreba pe forumul doctorulcaseitale.ro/forum si o sa va raspund pe cat posibil.
codul deontologic este documentul care ghideaza activitatea morala a medicilor, dar nu e atat de simplu, depinde de mai multi factori daca "protejezi" sau nu pacientul de cunosterea unui diagnostic cu implicatii grave. opinia mea e ca pacientul trebuie sa cunoasca ca sa-si faca socotelile. dar in romania familia are si ea un cuvant de spus.
acum 14 ani
Trebuie sa ai libertatea de a alege,pacientii din Romania nu au aceasta libertate.Eu am facut referire la manevre medicale(punctii.biopsii,radiografii,tomografii,radioterapie,chimoiterapie,chirurgie....)toate cu efecte secundare destul de importante si destul de traumatizante pentru pacient mai ales daca nu mai are indicatie (adica pacientul moare oricum cu toate investigatiile in brate,iar fara aceste investigatii,terapii pacientul ar avea o calitate a vietii mai buna si chiar mai lunga).Hipocrat spunea "mai intai sa nu faci rau".
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua