Rezultat dublu test cu risc înalt t21

Investigatii

Postata de Mihaela cu 2 luni in urma.

Exista riscul sa dezvolte sdr down ,daca rezultatul dublu test este risc crescut ? Ce investigații se pot face suplimentar ? Amniocenteza este recomandata ?

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 2 luni

Buna ziua,

Este posibil ca un rezultat de dublu test cu risc inalt pentru trisomia 21 (T21) sa indice un risc crescut de a dezvolta sindromul Down. Cu toate acestea, este important de mentionat ca acest test nu ofera un diagnostic definitiv, ci doar un indiciu asupra riscului.

In cazul unui rezultat de risc inalt, se recomanda efectuarea unor teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului.

Acestea pot include:
- Amniocenteza - este o procedura invaziva in care se preleveaza o mica cantitate de lichid amniotic pentru analiza. Acesta poate detecta cu precizie sindromul Down si alte anomalii genetice.
- Biopsia de vilozitati coriale - este o alta procedura invaziva in care se preleveaza o mostra de tesut din placenta.
- Testarea ADN-ului fetal liber in circulatie - este un test non-invaziv care analizeaza ADN-ul bebelusului prezent in sangele mamei.

Decizia de a opta pentru unul dintre aceste teste este una personala si trebuie luata in urma unei discutii cu medicul dumneavoastra.

Riscul de complicatii pentru procedurile invazive, cum ar fi amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale, este mic, dar existent.

Pe de alta parte, testarea ADN-ului fetal liber in circulatie nu prezinta riscuri pentru mama sau bebelus, dar nu poate detecta toate cazurile de sindrom Down.


Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/genetica

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/down-sindrom_878
sfatulmedicului.ro/Boli-genetice/sindromul-down-mongolismul_247
sfatulmedicului.ro/Boli-genetice/sindromul-down-si-monitorizarea-prenatala_1019
sfatulmedicului.ro/Boli-genetice/sindromul-down-si-monitorizarea-prenatala_1019

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica Investigatii ale functiei pulmonare 6 investigatii pentru orice bolnav de diabet Investigatii cardiologice de rutina Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua