care sunt riscurile?

HPV Limfom Burkitt

Postata de cella cu 14 ani in urma.

De aproape doi ani am fost diagnosticata cu HPV. initial am facut un ADN HPV si mi-a iesit cu risc crescut 51, dupa care, dupa cateva luni de tratament am repetat procedura, iar rezultatul a fost altul: risc scazut 6, 61.
La acel moment mi-a zis doctorul meu ca ma prezint bine, si ca sistemul meu imunitar se lupta cu boala, insa de aproape un an nu am mai facut acest test...si mi-e cam frica sincer. Daca iese ca inca mai am...pot face copii? nu am , si sincer as vrea. Cum imi dau seama daca boala este avansata? ma gandesc ca am ceva timp de cand o am, dar a fost tratata si inca mai fac tratament(mai slab ca la inceput). ar fi bine sa fac o colposcopie neaparat?am inteles bine, sau voi ramane cu acest "virus" in mine toata viata?as adresa aceste intrebari doctorului meu, dar m-am mutat din oras, si nici nu am mai fost de ceva timp la control,asa ca daca este cineva care stie despre aceasta problema, as ruga sa-mi dea cateva raspunsuri.

Adauga raspuns

Raspunsuri (19)

ana

acum 14 ani

citeste http://www.seximus.ro/articole/negi_genitali_condiloame.php

Negi genitali (Human Papilloma Virus - HPV) condilomatoza vegetatie veneriana veruci
Introducere

Condilomatoza genitala a fost descrisa inca din antichitate si reprezinta una dintre cele mai raspanadite Infectii cu Transmitere Sexuala.

La femei aceasta infectie este considerata principala cauza a cancerului de col uterin.

Aceasta infectie se mai numeste si "vegetatie veneriana", "creasta de cocos" sau pur si simplu "negi genitali".

Cauze

Infectia este o infectie virala adica produsa de un virus iar virusul incriminat este numit Papilloma - Human Papillloma Virus sau, pe scurt, HPV.

Pana acum au fost descoperite aproape 100 de varietati de Human Papilloma Virus care infecteaza celulele pielii sau mucoasele organelor genitale. Dintre acestea aproximativ 30 sunt transmisibile pe cale sexuala. Cateva dintre acestea dau nastere unor mutatii in celulele colului uterin iar altele sunt direct raspunzatoare de aparitia cancerului cervical in cazul in care este infectat colul uterin.

Transmitere

Principala cale de transmitere a infectiei cu virusul Human Papilloma este contactul sexual neprotejat - vaginal, anal sau oral. Sper sa nu te dezamagesc dar sa stii ca se poate transmite si prin simplul contact al pielii din zona pubiana. Asa ca atentie la "pettig" si la ideea ca "daca nu o facem pe bune nu are ce sa se intample". Nu numai penetrarea este riscanta ci si, daca sunteti dezbracati, simpla frecare a zonelor afectate, de alte zone.

O alta posibilitate de transmitere este cea "pe verticala" - de la mama infectata la fat. S-au adus in discutie si alte modalitati de transmitere in afara contactului sexual sau cel de la mama la fat - accidental, prin ustensile chirurgicale nesterilizate sau prin contactul cu lenjeria infectata - dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a fundamenta aceste idei. Tinand insa cont de posibilele implicatii ale infectiei se considera ca fiind necesara o conduita cat se poate de preventiva. Asa ca atentie fetelor si atentie baietilor la probarea in comun a costumului de baie sau a lenjeriei intime.

La fel de periculoasa precum infectarea este si reinfectarea - este suficient sa te scarpini in zona infectata si apoi sa atingi alte zone sanatoase pentru a transmite virusul - sau este suficient, in timpul baii sau a dusului, sa freci cu mana zona infectata si apoi alta zona, si gata este reinfectarea.

Manifestari

Infectia cu Human Papilloma Virus se manifesta prin aparitia unor leziuni carnoase numite veruci sau condiloame, in zonele genitale - vulva, penis, perineu, anus, de culoare gri, roz sau rosu viu, de consistenta moale. Ce inseamna veruci (sau condiloame) ? ... Cand spui "veruca" sau "condilom" te referi la o excrescenta (ridicatura, umflatura) pe piele, un neg. Forma cea mai raspandita este cea de conopida, de unde si expresia de "excrescente conopidiforme", dar ele pot fi si plane sau, daca degenereaza, sa ia forma unor creste de cocos. Dar cel mai folosit termen ramane "negi genitali".

Dar aceste veruci nu sunt intotdeauna vizibile. Uneori sunt foarte, foarte, foarte mici, imposibil de vazut cu ochiul liber sau sunt situate in zone inaccesibile vederii si astfel persoana infectata nu este constienta de faptul ca este infectata si, cu atat mai putin, ca poate transmite infectia.

La femei verucile pot apare pe vulva - zona pubiana, labiile mari, labiile mici - sau zona perianala dar si in interiorul vaginului, pe colul uterin sau in uretra. Manifestarile, atunci cand apar, sunt reprezentate prin mancarimi, arsuri sau scurgeri vaginale sau uretrale anormale.

La barbati verucile pot apare pe pielea penisului, pe preput, pe gland, pe fren ("ata" penisului) si in zona perianala dar si in interiorul uretrei. Manifestarile, atunci cand apar, sunt reprezentate prin scurgere uretrala si, eventual, dureri in timpul urinarii.

Atat la femei cat si la barbati pot apare semne ale infectarii in zona anala sau in interiorul anusului, atat datrorita extinderii infectieki (reinfectare) cat si contactelor sexuale anale neprotejate.

Evolutie, complicatii

Perioada de incubatie a virusului Human Papilloma este cuprinsa intre 2 saptamani si 8 luni, in medie 10 saptamani.
Multiplicarea virala si aparitia negilor genitali (condiloamelor) incepe de obicei la un interval de 3 - 6 luni dupa infectare.

Zonele afectate sunt zona pubiana, vulva, vaginul, penisul si zona anala. Uneori pot apare leziuni si in zona orala in urma unui contact sexual oral.

La femei riscul infectarii cu Human Pappiloma Virus este reprezentat de transformarea unora dintre aceste leziuni, aflate in zona colului uterin, in leziuni canceroase. Netratate, celulele infectate pot, in unele cazuri, sa se transforme in celule precanceroase. Acestea, la randul lor netratate, pot deveni celule canceroase. De aceea este importanta detectarea leziunilor inainte de a degenera.

Negii genitali pot face probleme in cazul sarcinii. Existenta negilor in vagin face ca acesta sa sa fie mai putin elastic si astfel sa apara probleme in momentul nasterii. De asemenea, au existat cazuri in care copii au fost infectati la nastere.

Diagnostic

Atat la femeie cat si la barbat, in general, diagnosticul se pune printr-un examen clinic. Dar exista si cazuri in care este necesara o confirmare data de teste de laborator pentru a elimina alte aspecte patologice si pentru a diferentia tipurile de afectiuni. Aceastea se fac prin colposcopie (la femei) sau uretroscopie (la barbati) sau prin biopsie. Apoi, pentru femei, testul Babes-Papanicolau este un test cat se poate de edificator, un test simplu, care determina posibile modificari aparute la nivelul colului uterin.
O alta tehnica este depistarea ADN-ului de Human Papilloma Virus.

Tratament

Nu exista (inca) nici un fel de tratament medical definitiv care sa duca la vindecare. In acest moment infectia cu Human Papilloma Virus este incurabila. 20 - 30 % din infectii revin spontan in decursul primelor 6 luni dupa infectie. Singurul lucru ce poate fi facut este sa se actioneze asupra leziunilor, asupra negilor, pentru distrugerea lor.

Exista un vaccin care protejeaza impotriva Virusului Human Papilloma (HPV) dar este vorba doar de cateva tipuri de HPV, patru la numar (in acest moment - 2007), dintre care 2 considerate a fi cu potential oncogen deosebit de mare (tipurile 16 si 18).

Tratamentul ce urmareste distrugerea negilor consta in :

aplicarea locala a unor substante
crioterapie (distrugerea prin frig)
electrocauterizare (distrugerea prin caldura)
folosirea bisturiului electric (distrugerea prin arc electric)
folosirea laserul

iar metoda de a trata negii genitali este aleasa de medicul specialist.

In acelasi timp este necesara abtinerea de la relatii sexuale pe perioada pe care medicul o considera ca fiind contagioasa.

O conduita preventiva cere ca ambii parteneri sa fie examinati si tratati concomitent, evitandu-se astfel reinfectarea si sa existe o permanenta si prelungita supraveghere medicala, evitandu-se astfel recidivele.

Daca negii genitali sunt tratati corect, nu mai exista riscul de a transmite virusul partenerei / partenerului. Pe de alta parte, exista si infectii inaparente cu papilloma virusuri (fara vegetatii), caz in care virusul este transmisibil.

Vindecarea condiloamelor (negilor genitali) nu inseamna si imunitate. Daca nu esti atent si precaut oricand se poate sa te reinfectezi.

Prevenire, protejare

Spuneam ca infectia cu Human Papilloma Virus se poate transmite si fara penetrare sexuala, doar prin simpla atingere a zonei infectate. Dar asta nu inseamna ca prezervativul este inutil "findca oricum o iau" ci insemna ca, alaturi de protectia prin folosirea prezervativului, trebuie sa deschizi si ochii maaaaaari de tot, pentru a vedea cu cine te "incurci". Oricum, nu uita si de celelalte posibile cauze de infectare - trebuie sa ai un comportament lipsit de risc, sa ai intotdeuna prosop personal, sa nu faci nicidata schimb de lenjerie intima ... si inca odata, sa eviti "legaturile intime" intamplatoare, sa deschizi ochii si urechile pentru a sti cu cine ai de a face.

Raspunde
 
0
 
cella

acum 14 ani

mersi frumos pentru raspuns...eram la curent cu toate acestea, insa vroiam sa mi se raspunda si la celelalte intrebari. stiu ca se ia prin contact sexual...nici nu ma gandeam altfel, insa vroiam sa fiu sigura ca acest virus nu duce la infertilitate. stiu ca pot naste prin cezariana ca sa nu fie riscul de infectare a copilului odata cu trecrea lui prin colul uterin.totusi, cum imi dau seama daca boala e avansata? sau cum sa-i fac si lui examen?

Raspunde
 
0
 
deea

acum 14 ani

Buna.
HPV ul nu se ia numai prin contact sexual.
Se poate lua chiar si cu prezervativ, prin atingeri, folosirea prosopului...asa cum s-a spus mai sus. se ia f repede acest virus.Eu de ex am capatat acest virus nu prin contact sexual ci pur si simplu l am luat de la pers. care are acest virus.(folosirea baii nu a prosoapelor...) chiar daca am avut grija poate prea multa grija cu mine, s a intamplat din pacate si acest lucru.
pentru depistarea virusului trebuie sa se faca testul papanicolau, colposcopie, dupa care genotipare HPV , biopsie..etc
Multa sanatate!

Raspunde
 
0
 
cella

acum 14 ani

Da, pai papanicolau si genotipare HPV(ADN HPV) am facut insa vroiam sa stiu daca trebuie musai si colposcopie, biopsie...sau altele. Si ma mai intereseaza problema cu copiii....oricum, multumesc pentru raspunsuri.

Raspunde
 
0
 
marya

acum 14 ani

si eu am fost diagnosticata cu asa ceva anul trecut, am facut toate analizele posibile ..am tratat vegetatiile cu o solutie de podofilina si am luat antivirale si pastile de imunitate si eu si parteneru , la mine s-au manifestat , la el nu.am stat intr-un stres fantastic, ideea este ca acele minunate escrescente au disparut dupa ce m-a cauterizat n, nu mi-au aparut ..dar incerc sa am grija de sanatae ..multe fructe, legume ..am luat isoprinosine si am facut 3 luni cura cu pastile de drojdie
asa sa revenim la chestia cu copii ...eu am cerut parerea la mai multi specialisti si mi-au zis ca nu ar fi o prb sa raman insarcinata..iar nasterea sa fie prin cezariana ...intradevar.
dar asta va fi in viitor..momentan ..mi frica sa raman insarcinata ..mi-a explicat doct. ca exista posibilitatea ca pe parcursul sarcinii acestea sa apara ...asa ca momentan mai astept ....

Raspunde
 
0
 
Rodica

acum 14 ani

Cati ani ai, Cella??Nu mai cere pareri pe net! Mergi la doctor acum! Nu exista doua cazuri la fel, asa ca nu te mai increde in ce au patit altii. Gaseste-ti un doctor in orasul in care esti si mergi la el! In general, o boala nu trece de la sine!

Raspunde
 
0
 
cella

acum 14 ani

Mersi pentru atentionare, dar dupa cum am spus, am urmat un tratament si sunt bine acum..doar vroiam sa mai aflu caeva raspunsuri de la persoane normale..mersi oricum

Raspunde
 
0
 
cella

acum 14 ani

Draga Rodica, daca ai fost atat de draguta sa te deranjezi sa ma intepi cu raspunsult tau, poate doresti sa citesti ce am scris mai sus...mersi inca o data.
Si ca sa-ti raspund partial la intrebarea cati ani am, pot doar sa-ti spu ca nu e frumos sa intrebi o doamna ce varsta are, dar te pot asigura ca nu sunt vreo pustoaica de liceu care nu stie ce e cu ea.
Din cate stiu site-ul acesta este tip forum, pe care se adreseaza intrebari si se poasteaza raspunsuri
O zi buna va doresc tuturor.

Raspunde
 
0
 
Adrienne

acum 14 ani

Iti poti da seama ca boala a avansat, daca pe colul uterin a aparut o rana cat de mica, insotita apoi de o sangerare,iarasi cat de mica ,in afara ciclului menstrual. Mergi la un control ginecologic, sa vada cum se prezinta colul uterin. In momentul aparitiei acestor doua indicii, deja este tarziu...........abia atunci se pune problema unei interventii chirurgicale care, ar putea duce la amputarea unor organe implicate in procreiere, depinde de stadiul in care se afla boala. Multa sanatate !

Raspunde
 
0
 
gaby

acum 14 ani

cella,parerea mea e ca ar trebuii sa faci analiza HPV,nicidecum colposcopie ca numai acolo afli daca mai ai virusul.Lasa frica cu Dumnezeu inainte.virusul daca a disparut in urma tratamentului,exista riscul de a reapare dar nu in toate cazurile.Bafta si sanatate multa

Raspunde
 
0
 
cella

acum 14 ani

Am impresia ca nimeni nu citeste ce am scris mai sus...DECI: am facut ADN HPV, care m-a costat 400 ron, NU am nicio rana pe col, si am mentionat CA M-AM FACUT BINE. Tot ce vroiam sa stiu este daca este adevarat ca aceasta boala duce la infertilitate...
Intrebarea mea este, (daca stie cineva concret): DUCE SAU NU VIRUSUL HPV LA INFERTILITATE?
Daca nu-mi poate raspunde nimeni la intrebarea acesta inseamna ca pe site-ul (care se numeste Sfatul Medicului) nu exista niciun medic care, intr-adevar raspunde la intrebarile oamenilor.

Raspunde
 
0
 
Adrienne

acum 14 ani

Draga mea ! degeaba te superi pe noi..........Chiar in dreapta ecranului, vei vedea ca scrie " parerea ta ". Deci ,pe acest forum vei primi pareri ale persoanelor,care, in cel mai fericit caz pt. tine, au trecut prin astfel de experiente [ eu sunt un exemplu ] si-ti impartasesc din experienta lor. Daca doresti raspunsul unui medic specialist, trebuie sa trimiti mesajul la Consulta Medicul si sa astepti raspuns. Cat despre infertilitate............vad ca ti-ai rspuns singura.............poti ramane insarcinata si sa nasti prin cezariana. Dar tu ai pus inca doua intrebari si anume : cum iti dai seama ca boala s-a agravat [ asta in caz ca nu vrei sa faci din nou analiza pt. HPV ] si cealalta intrebare era ce analize trebuiesc facute pt. partener .Am sa-ti raspund si la aceasta intrebare, tot in cunostinta de cauza. Daca tu ai acest virus, automat il are si partenerul, indiferent care si cum l-a contactat. Tu poti face orice tratament,mai devreme sau mai tarziu.........ai sansa de a te vindeca.........fie prin medicatie, fie printr-o interventie chirurgicala radicala [ atunci cand este deja tarziu ] , dar nu vei obtine decat o vindecare de moment caci, orice relatie in continuare cu partenerul, inseamna o reinfectare. Pentru a fi sigura de partener,trebuie sa faca o cauterizare in zona din jurul preputului, unde este cantonat virusul ,la barbat. Nici macar prezervativul nu este sigur. Partenerul ramane purtator..........Acest virus nu este in sange [ ca sa spui ca poate ramane in tine toata viata ],este cantonat in celulele atacate din colul uterin. De aceea cand apare rana deja este tarziu, plus sangerarea. Daca in tot acest timp, ai avut acelasi partener, te sfatuiesc sa-ti faci din nou analiza pt. virus, plus ca, chiar daca ti-au iesit alte tulpini, cu risc mai scazut, nu inseamna ca esti vindecata. S-ar putea sa-ti apara acum cu totul alte tulpini. Sunt sigura ca raspunsul meu te-ar putea supara................nici un medic nu-ti va spune ce ti-am scris eu..........motivul este ca nu vor sa destrame casnicii, dar eu cred ca viata femeii este mult mai importanta, asa ca ea trebuie sa hotarasca........cum vrea sa continue viata ei............

Raspunde
 
0
 
cella

acum 14 ani

mersi pt raspuns...asta este un raspuns ce numesc eu complex...mersi frumos

Raspunde
 
0
 
gaby

acum 14 ani

draga cella nu te enerva,intrebarile tale sant mai multe,citeste prima ta intrebare si ai sa vezi ca ti-am raspuns la intrebarea daca virusul iti ramane ramane in corp toata viata si cum sa stii daca boala a avansat.fiecare ti-a raspuns cat sa priceput.trebuia sa specifici ca vrei numai sfatul medicului

Raspunde
 
0
 
deea

acum 13 ani

eu sunt insarcinata in 2 saptamani si am facut varicela,asi dori sa stiu care sunt riscurile.copilul este in pericol ,se poate intampla cv.ce ar trebui sa fac?va multumesc

Raspunde
 
0
 
lumi

acum 13 ani

ai mare grija nu vreau sa te speii dar cu asta nu e de joaca sora mea avea 21 ani cand a murit de cancer col uterin tu ai descoperit la timp virusul nu astepta sa nu mai poti face nimic mergi la doctor fara frica daca nu vei regreta mai tarziu
w

Raspunde
 
0
 
oana

acum 12 ani

Am si eu o intrebare...aproximativ cat timp ii ia virusului hpv sa cauzeze o rana pe col de la contaminarea virusului?? Multummesc!!

Raspunde
 
0
 
Adrienne

acum 12 ani

Aproximativ 2-3 ani.

Raspunde
 
0
 
raz

acum 10 ani

eu am facaut dragoste cu prietena mea si mi-a iesit neg la baza penisului , ea a facut treaba mica cu putin sange va rog sunt disperat spuneti-mi si mie sunt disperat

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

HPV 7 lucruri mai putin cunoscute despre virusul HPV Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua