Transmitere Hepatita C?

Hepatita C

Postata de Utilizator21720851406 cu 2 luni in urma.

Am avut un accident la munca prin intepare cu un ac de la o seringa care a fost folosit doar pt a aspira o substanta dintr-o fiola. Acul respectiv nu a fost folosit pt punctii la persoana infectata cu VHC.
S-au folosit doua perechi de manusi, Odata ce m-am intepat am schimbat doar prima manusa.
Ac***a in vedere ca manusile erau de dinainte murdare cu sange, infectarea e acceasi chiar daca acul nu a fost folosit la punctii pe pacientul infectat?
si daca da, stiu ca viremia se va face doar la aprox 4 saptamani, in aceste 4 saptamani daca eu sunt infectata, exista riscul de a transmite si eu la randul meu virusul? Care e perioada de activare, cand devin comntagioasa daca m-am infectat? si daca exista o profilaxie ca si in cazul infectarii accidentale cu VHB?

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 2 luni

Buna ziua,

Riscul de transmitere a virusului Hepatita C printr-o intepatura cu un ac care a fost in contact cu sange infectat este foarte mic, dar nu imposibil. Cu toate acestea, daca acul nu a fost folosit pentru a injecta sau a preleva sange de la o persoana infectata, riscul scade considerabil.

Recomandarea este sa va testati imediat si sa repetati testarea dupa 6 saptamani pentru a confirma rezultatul. In cazul infectiei cu Hepatita C, exista un interval al seroconversiei, care este perioada de timp intre expunerea la virus si aparitia anticorpilor detectabili la testele de sange. Acest interval al seroconversiei variaza de la persoana la persoana, dar, in medie, este intre 6 si 9 saptamani.

In ceea ce priveste posibilitatea de a transmite virusul altor persoane, da, o persoana infectata cu Hepatita C poate transmite virusul incepand cu momentul infectarii. Totusi, transmiterea se face in principal prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate.

Din pacate, nu exista niciun vaccin sau metoda de profilaxie post-expunere eficienta pentru Hepatita C, cum exista pentru Hepatita B. Tratamentul este disponibil pentru cei care devin cronici, iar eficacitatea curei terapeutice este foarte mare.

Adesea, o persoana care a fost expusa la Hepatita C va fi referita catre un specialist in boli infectioase sau hepatologie pentru monitorizarea si tratamentul bolii daca este necesar.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/boli-infectioase, https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Hepatite-virale/hepatita-c-cum-poate-fi-diagnosticata-rapid-si-ce-tratament-trebuie-urma_15957
sfatulmedicului.ro/Hepatite-virale/hepatita-virala-c-etiologie-simptome-factori-de-risc-mod-de-transmitere-_643

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Informatii esentiale despre biopsia hepatica Hepatitele Insuficienta hepatica Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Hepatita B si noile ghiduri de tratament

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua