Ce imi puteti spune despre TGO, TGP si Trigliceride?

Ficatul gras Boli pancreatice si de ficat Tumorile ficatului si cailor biliare

Postata de MembruMobileApp1488180398 cu 7 ani in urma.

Buna ziua,
Am 25 ani, 1,78 m, si 94 kg iar in urma efectuarii analizelor anuale pentru la locul de munca am obtinut urmatoarele rezultate:
*TGP: 40
*TGO: 43
*Colesterol Total: 150
*Trigliceride: 155
*Gluzoca serica: 98

Valorile la TGP, TGO si Trigliceride sunt peste limita normala. Este un motiv de ingrijorare?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 4 saptamani

Buna ziua,

TGO (transaminaza glutamico-oxalacetica), TGP (transaminaza glutamico-piruvica) sau AST (Aspartat Aminotransferaza) si ALT (Alanin Aminotransferaza) sunt enzime care se regasesc in diverse celule ale organismului, dar mai cu seama in celulele ficatului. Cand celulele ficatului sunt lezate sau moarte din orice motiv, aceste enzime sunt eliberate in sange, valorile crescute ale acestora fiind un semn de hepatita sau de orice alt tip de leziune a ficatului.

In cazul tau, valorile TGO si TGP sunt usor marite, asa cum spuneai; totusi, ele nu sunt cu mult peste limita normala, deci nu este un motiv de ingrijorare majora. Este posibil sa fie doar o mica inflamatie a ficatului cauzata de stres sau de o dieta nesanatoasa, de exemplu. Cu toate acestea, ar fi bine sa vorbesti despre asta cu medicul tau, pentru a vedea ce iti recomanda si eventual sa faci niste analize suplimentare.

Trigliceridele sunt un tip de grasime (lipid) prezent in sange. Cand mananci, organismul tau converteste orice calorii pe care nu le foloseste imediat in trigliceride, care sunt stocate in tesutul adipos si care vor fi folosite ulterior ca sursa de energie. Valorile crescute ale trigliceridelor pot fi un semn de o stare nesanatoasa, precum sindromul metabolic, si pot creste riscul de aparitie a bolilor de inima. Valorile normale ale trigliceridelor sunt de obicei sub 150 mg/dL, deci valorile tale de 155 sunt usor marite.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia:https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole de interes:
https://sfatulmedicului.ro/Hepatite-virale/hepatita_4744
https://sfatulmedicului.ro/Colesterolul-si-trigliceridele/colesterol-marit-cum-il-mentii-la-valori-normale_16418

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Ficatul gras (steatoza hepatica) Dieta pentru persoanele cu ficat gras Ficatul gras non alcoolic Cum sa previi bolile de ficat

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua