Materiale dantura

Estetica dentara

Postata de Lilisor23 cu 14 ani in urma.

Buna ziua.
As dori sa va pun si eu cateva intrebari. Acum 1 an mi-am facut o coronita din portelan, care pe parcusul anului a cazut de vreo 3-4 ori, iar ultima data cand am lipit-o s-a spart portelanul de pe coronita, ramanand doar metalul.
1. As dori sa stiu in mod normal care este durata de viata a unei coronite de portelan(estimativ)?
2. Care material este mai bun pentru coronita, adica este mai rezistent semiportelanul decat portelanul?

Adauga raspuns

Raspunsuri (30)

Dr. Nicoleta Grosu

acum 14 ani

Daca a cazut de 3-4 ori intr-un an, nu materialul din care e facuta coronita e de vina, ci: - modul in care a fost pregatit dintele (slefuit)
- faptul ca e un dinte cu inaltime f mica
- neechilibrare in ocluzie (muscatura)

Ca materiale, intotdeauna portelanul este prima alegere.

Raspunde
 
1
 
Lilisor23

acum 14 ani

Am observat ca aceasta este prima alegere a tuturor, dar care din cele doua este mai rezistent?

Raspunde
 
0
 
Dr. Nicoleta Grosu

acum 14 ani

Portelanul este mai rezistent, portelanul adera mai bine pe structura metalica, portelanul este cel mai estetic.

Raspunde
 
1
 
Ionescu

acum 14 ani

Sa nu uitam putin si despre natura materialelor folosite: portelanul este cel mai casabil material din toate cele folosite.
Am avut o plomba, tot din portelan, cam mare si o mare parte din ea pusa pe lateral la o maseal.
Aceasta plomba s-a spart de vreo 3-4 ori in decursul la putin timp. Dentistul meu ar fi pus portelan toata viata caci doar era in interesul lui sa merg cat mai des la el pe banii mei. Insa i-am cerut eu sa-mi puna o plomba de aur la acea masea si de atunci nu am mai avut nici o problema.
Credeti ca dentistului meu i-a trecut prin cap aa ceva ? Nicidecum.
Nu va luati deci numai dupa ce spun dentistii. Portelanul nu este nicidecum cel mai rezistent material si cu atat mai putin in toate cazurile. Depinde si de locul si forma plombei.

Raspunde
 
0
 
Lilisor23

acum 14 ani

Nu este o plomba, este o coronita din portelan. Intreb care sunt mai bune pentru ca nu-mi convine ca dupa 1 an de zile sa ma duc din nou la dentist si sa dau 400-500 de lei pe o coronita ca se sparge.... Daca s-ar fi spart dupa 3-4 ani as fi zi da este ok, desi din cate stiu eu o lucrare bine facuta trebuie sa te tina pe putin 5 ani

Raspunde
 
0
 
Carpe Diem

acum 14 ani

In mod normal ar trebui sa ai cel putin 5 ani garantie, si in decursul acesta orice schimbare, chiar si refacerea lucrarii ar trebui facuta gratis fara pardon. sfatul meu e sa mergi la acelasi stomatolog ptr a-ti reface lucrarea, daca refuza fa o plangere la protectia consumatorului (daca ai chitante sau inregistrarea discutiei si mai bine ). Dar sincer nu cred ca va fi nevoie, in cazul meu nu a fost nevoie de reclamatii, am dicutat cu medicul despre problema aparuta la lucrare, i-am amintit politicos ca ar trebui sa fie in garantie si mi-a refacut-o fara probleme, discutii sau suparari.

Raspunde
 
0
 
Dr. Nicoleta Grosu

acum 14 ani

Dr. Ionescu, plomba dvs de portelan a fost facuta in laborator?

Daca da, atunci inseamna ca ori indicatia pt acel tip de plomba a fost gresita, ori nu a fost echilibrata ocluzal. Daca portelanul este pus corect, pe o indicatie de tratament corecta si este echilibrat corect in ocluzie, NU se sparge.
Aurul este intr-adevar cel mai bun material pt lucrari dentare, dar este si f scump, si acolo unde nu este acoperit de portelan, este si inestetic.

ps: nu am zis ca portelanul e cel mai rezistent, ci ca e mai rezistent in comparatie cu compozitul (pacaleala treaba cu "semiportelanul". NU EXISTA SEMIPORTELAN !!!!!!!)

Raspunde
 
1
 
Ionescu

acum 14 ani

Bineinteles ca a fost facuta in laborator (adica nu sculptata adhoc asa cum fac unii dentisti ce au freza CNC). De fapt si la mine era tot o coronita (pt. mine toate sunt insa "plombe" ).
Din punct de vedere fizic un portelan nu poate fi cea mai buna alegere in anumite cazuri - ca cel descris de mine. Sa nu uitam ca a fost pus de mai multe ori si ca a cedat foarte repede de fiecare data caci nu avea cum sa tina din cauza locului, formei si marimei coronitei.
Chiar si pus in mod perfect un material casabil ramane tot casabil la presiune mecanica exercitata direct pe el.

Raspunde
 
0
 
Dr. Nicoleta Grosu

acum 14 ani

"Chiar si pus in mod perfect un material casabil ramane tot casabil la presiune mecanica exercitata direct pe el."

poate... dar numai daca mincati cuie si pietre :)

Raspunde
 
1
 
Ionescu

acum 14 ani

Uite ca a fost casabil si fara sa mananc cuie si pietre...si dentistul nu se prindea.
Noroc cu pacientul.

Raspunde
 
0
 
Carpe Diem

acum 14 ani

Uau!!!!!!! sunteti si pacient?! nu doar medic .................. ha ha

Raspunde
 
0
 
Carpe Diem

acum 14 ani

poate se trage de la prea multe ... plante

Raspunde
 
0
 
Carpe Diem

acum 14 ani

Doamna Grosu, nu va pierdeti timpul cu acest dr.ionescu, e un dr. ......... fara calificare............ma rog, nicaieri nu o prezinta, nici macar atunci cand i se cere concret. Doar face de rusine medicina alopata cat si cea homeopata.

Raspunde
 
0
 
Carpe Diem

acum 14 ani

La Discutii medicale rubrica Afectiuni respiratorii la copii, intrebarea raceala la bebelusi postat de utilizator ani mari veti afla calificarea medicala si nu doar a "dr.ionescu"

Raspunde
 
0
 
Ionescu

acum 14 ani

"Ca materiale, intotdeauna portelanul este prima alegere."
Nu este deloc prima alegere, caci un material are mai multe insusiri.
Protelanul este cel mai casabil din toate materialele folosite dar cel mai estetic.
Gasesc gresit sa derutam pacientii spunandu-le ca este "prima alegere".
Portelanul este ultima alegere daca este pus intr-un loc unde se sparge usor datorita diversilor factori.
Si daca s-a spart deja odata se va sparge de mai multe ori.
Pacientii nu merg la denstist doar ca sa aiba ceva estetic in gura ci ca sa aiba ceva de durata in gura.
Fiecare material are avantajele si dezavantajele lui si pacientul ar trebui informat mai inainte de acestea inainte de a se afirma ca " portelanul este prima alegere" si sa dam vina pe pacient ca "mananca cuie" sau pe dentist ca nu l-a lipit bine. Si materialele, ca si dentistii au slabiciunile lor.
Putina fizica si gandire nu ar strica nici la dentisti. Mai ales ca nimic nu s eface pe gratis iar garantie nici nu se da la nimeni.

Raspunde
 
0
 
Dr. Marin Cosmin Horatiu

acum 14 ani

dr. Ionescu........no comment........" Nu va luati deci numai dupa ce spun dentistii" da dovada ca dvs aveti o vasta cultura si un respect ptr aceasta meserie....fireste tot intre ghilimele. As avea o curiozitate.....de ce nu v-ati dus intr-un atelier de croitorie sa vedeti ce se intampla cu dintii dvs...?! Nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar nu am cum sa nu va intreb acest lucru ac***a in vedere afirmatiile facute si modul in care sunt facute!

Raspunde
 
2
 
Ionescu

acum 14 ani

Si ce are cultura mea cu niste fapte reale descrise sau cu cele descrise si de pacienta de mai sus.
Caci nu dispar doar fiindca va legati de cultura mea care nici nu are nici o importanta.
Credeti ca un dentist este mai de presus decat o croitoreasa sau sofer, de un mecanic auto sau un
de bucatar ? Greselile din medicina nici nu sunt imediat vizibile, nici recunoscute si nici reparate gratuit, spre deosebire de celelalte meserii. Haideti sa nu de facem de ras, ca medicinii ii mai trebuie MULTA modestie la cate greseli face.

Raspunde
 
0
 
Dr. Marin Cosmin Horatiu

acum 14 ani

NU ATI INTELES ...ideea era ca dentistul se ocupa de dinti...croitorul de haine.....samd.Nu am spus niciodata ca toti dentistii sunt buni sau ca le iese totul perfect. Este valabil si ptr alti medici de alte specialitati si de asemenea este valabil si ptr alte meserii. Lasati filosofatul si....si cu asta am incheiat mica polemica.

Raspunde
 
1
 
Dr. Marin Cosmin Horatiu

acum 14 ani

cat despre problemele ridicate de pacienta....raspunsurile au fost date ff bine de colega mea dr dentist !

Raspunde
 
1
 
Ionescu

acum 14 ani

Problema de aici poate fi legata de material. Atata vreme insa cat ignorati in mod automat materialul folosit (deja 3 dentisti pana acum - inclusiv cel care a facut lucrarea) degeaba merge pacienta la cel mai bun dentist si tot reface.

Mai sunt multe probleme legate de material pe care nici un dentist nu le cunoaste sau recunoaste: si anume de alergiile si inflamatiile care apar imediat dupa lucrari dentare datorita adezivilor si materialelor toxice folosite. Nu este de vina nici dentistul nici pacientul la aceste apariti, asa cum se banuieste si se afirma des, ci numai toxinele folosite si de care corpul se chinuie sa scape dar nu poate.
Un pic mai multe cunostinte despre toxicologie si proprietatile fizice ale materialelor folosite nu ar strica nici un dentist. Insa tocmai asta lipseste caci se lasa totul in seama producatorilor acestor materiale. Desi pe hartiile insotitoare are adezivilor si substantelor folosite scrie uneori foarte clar ca sunt alergene, iritante si toxice. Insa cine le citeste ? Nimeni.

Raspunde
 
0
 
Pag 1 din 2
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Albirea dentara – intre mit si realitate Albirea dentara Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Albirea dentara Informatii despre aparatul dentar

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua