O fi epilepsie?

Epilepsie Sedare usoara Sedare

Postata de Alina Daniela3 cu 12 ani in urma.

Buna. Copilul meu are 6 ani. Trei nopti, nu consecutive, a facut niste crize ciudate. Aceste 3 nopti s-au intins pe parcursul a 2-3 luni - imi pare rau ca nu am notat, astfel incat sa am date concrete.
In prima seara s-a intamplat la ora 23 cand l-a trezit bunica (mama mea) ca sa-l puna sa faca pipi. Atunci, dupa ce a facut, a inceput sa clantane din dinti, nu vorbea, nu era rigid dar tremura ca si cand i-ar fi fost exagerat de frig. Privea socat asa cum nu am mai vazut niciodata. Era cu ochii deschisi si am zis ca e treaz. Incercam sa-l intreb ce are, ce simte si-mi dadea de inteles ca nimic dar eu nu vedeam ca nimic. Ba chiar imi indica putica dar nu avea nimic. Il intrebam cine sunt eu sau bunica, nu stia. Si-a revenit la surt timp iar dimineata nu stia nimic.
A mai facut ceva de genu'' dar nu asa profund ca prima oara si parca a durat mai putin. Acelasi clantanit din dinti (nu scrasnit ci tremurat) si aceeasi privire speriata.
Nu a trecut mult timp ca acum 2 nopti a trezit-o pe mama ca a facut pe el. In timp ce-l schimba a inceput usor sa clantane, parca ceva din privirea aia speriata o avea iar. L-am cheat sa-l tin in brate, sa-l mangai si sa-l linistesc. A trecut, a adormit si dimineata cand l-am intrebat, nu stia. Zice ca nu a visat nimic.
Un alt aspect, poate important, e ca eu,mama copilului, cea care va scriu, am avut acum6 ani o operatie pe creier - tumoare cerebrala benigna.
Am vorbit cu med de fam sa ne dea o trimitere in policlinica la un dr neuropsihiatru pt copii dar pana marti stau in stres.Oricum nu ma linistesc caci am in plan s ajung in alta parte, in Bucuresti. Mi-e teama.

Adauga raspuns

Raspunsuri (45)

Alina Daniela3

acum 12 ani

Am terminat testul/joaca. Sunt fericita caci nu a vazut nicio culoare. A vazut nori, picaturi de ploaie, crengi si unde facusem cu negru, a zis ca e noroi.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

- Si eu sunt bucuros ca baiatul dvs. a dat niste raspunsuri normale pentru varsta lui. Acum ca vi s-a mai ridicat o piatra de pe inima, imi imaginez ca va simtiti nu doar increzatoare, dar si plina de speranta; pentru ca mai aveti nevoie doar de o confirmare din partea medicului.
- Sunteti de acord ca nu a fost ceva chiar asa de "dezastruos", cum (poate) vi s-a parut la inceput? Desi este neplacut, si va rog sa ma credeti ca v-am inteles temerile (legitime) si ingrijorarea.
- Dar pana la urma, mi s-a parut si interesant, pentru ca am avut ocazia sa descoperim aici cateva lucruri utile despre cresterea si dezvoltarea copilului :)

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

Buna. Zilele trecute am fost si la psihologul gradinetei dar si la 2 medici neuropsihiatri. Primul, de care m-am cam ferit sa vorbesc, m-a primit miercuri. Mi-a dat trimitere catre un RMN in Cta si o intreaga lista de analize la sange pe care le va face marti. Am vb cu cei care ar trebui sa faca RMN-ul. Nu stiu copilul meu sa s tea nemiscat in acea racheta si sa-i mai bocaneasca si alea in urechi deci au zis ca-l anesteziaza (cum, nu stiu dar dr care mi-a dat trimiterea a spus ceva de diazepam intrarecta). Anestezia m-ar costa 2 mil+2,5 mil analiza in sine. Probabil il vom face pe 11, nu stiu 100%.
Am hotarat sa nu raman doar cu o parere a unui specialist si am cautat recomandarea si contactul altui medic. L-am primit de la o dr neurolog care a avut un cuvant bun pt mine de fiecare data. Am ajuns in Cta la o dna dr care are cabinet particular. Am povestit si i-a facut EEG. Copilul a cooperat si a executat toatecomenzile timp de aproape 45 min. Ni s-a spus ca are epilepsie benigna cu paroxisme rolandice.Nu e grav si ca unii poate nici nu o observa sau nu o trateaza. Soarta lor, nu ma intereseaza. Nu se stiu cauzele aparitiei ei dar e posibil sa se fi transmis starea mea p***a din timpul nasterii. In general sunt afectati baieteii si apare la aceasta varsta (6 ani). Nu prosteste si nu imi va afecta copilul. Evit excesul de ciocolata, cola (oricum nu bea), plaja, calculatorul si tv abia peste o luna si atunci doar o ora. Mi-a dat Keppa timp de 2 ani si m-a invatat cum sa i-l dau. Mi-a mai prescris diazepam intrarectal pe care sa-l folosesc in caz de criza. L-am luat gratuit pe acesta. Ma intreb oare la RMN de ce ma costa 2 mil daca folosesc asa ceva? Binenteles, urmeaza controalele la o luna, doua....cum spune dr.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

- Comisia de Clasificare şi Terminologie a Ligii Internaţionale împotriva Epilepsiei (Commission on Classification and Terminology of the ILAE), 1989 defineşte sindromul epileptic benign ca - "un sindrom caracterizat prin crize epilep­tice care sunt uşor de tratat sau nu necesită tratament, şi se remit fără sechele."

- Termenul - benign - reflectă frecvenţa scăzută a crizelor epileptice şi evoluţia epilepsiei spre remisiune spontană la vârsta adolescenţei (Loiseau, 1999)

- Epilepsiile focale benigne ale copilului sunt toate epilepsii idiopatice, ceea ce înseamnă, după definiţia ILAE - un sindrom manifest doar prin epilepsie, fără leziuni cerebrale structurale, sau alte semne şi simptome neurologice; se presupune că aceste sindroame sunt genetice şi sunt, de obicei dependente de vârstă.

- Ţinând cont de o posibilă evoluţie - tipică sau atipică, se poate argumenta faptul că, până la apariţia remisiunii, pacientul trebuie urmărit în timp, iar diag­nosticul de sindrom epileptic benign este prezumtiv. De aceea unii autori propun conceptul de "posibil" sau "probabil" benign; diagnosticul de sindrom epi­leptic "clar" benign este adecvat numai în condiţiile în care există o urmărire a pacientului pe termen lung.

- Se recomandă termenul de - "epilepsie probabil benignă" dacă pacientul prezintă manifestări clinice şi EEG concordante cu un sindrom epileptic be­nign - istoric prenatal, perinatal şi postnatal negativ, examinări de laborator şi imagistice normale.

- Dacă pacientul prezintă manifestări atipice - de exemplu nu răspunde la terapia antiepileptică iniţială, diag­nosticul ar trebui să fie de - "sindrom epileptic posibil benign".

- Numai după o monitorizare pe termen lung, în care nu apare recurenţa crizelor, există o dezvoltare neuropsihologică normală, şi nu sunt prezente se­chele, s-ar putea pune diagnosticul de - "sindrom epileptic cert benign''''.

SURSA: http://www.snpcar.ro/revista.php?an=2009&id=95

Raspunde
 
1
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

Asa mi-a explicat dna dr ieri. Nu raman sechele si crizele dispar. Ni s-a recmandat sa mai facem controale care sa contina EEG si sa-l supraveghem. Asa e, nu e nimic definitiv in acest moment.
Va multumesc, dle Liviu!

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Alina Daniela3 a scris: "... epilepsie benigna... Nu se stiu cauzele aparitiei ei"
__________________________________

R: Asa-zisa "epilepsie" benigna (idiopatica):

- este independentă de epilepsia* propriu-zisa,
- îşi are propriile ei cauze (necunoscute),
- acest sindrom este, de obicei, dependent de vârstă
- cu remisiune spontană - FARA SECHELE - la vârsta adolescenţei.
________________________________

*) Epilepsia propriu-zisa este o afectiune (organica) a sistemului nervos.
________________________________

OBS.: Diag­nosticul (chiar prezumtiv fiind) de "sindrom epileptic benign" exclude dgn. de epilepsie (= afectiune organica) propriu-zisa; cu atat mai mult, in cazul in care acest "sindrom epileptic benign" prezintă manifestări atipice - de exemplu nu răspunde la terapia antiepileptică iniţială.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Revenind acum la intrebarea initiala:

Alina Daniela3 a scris: "O fi epilepsie?"
______________________________

- Datorita faptului ca - in propunerea de clasificare din 2001, ILAE a propus un concept nou si a considerat ca epilepsia parţială benignă rolandică ar trebui clasificata printre – "condiţiile cu crize epileptice care nu necesită diagnosticul de epilepsie", concept care include crizele febrile, convulsiile neonatale benigne, crizele unice sau accesele izolate de crize sau crizele rare (oligoepilepsie)

- Si ac***a in vedere ca "sindromul benign de susceptibilitate la crize" înseamnă exact acest lucru: crize unice sau accese de crize izolate şi crize rare (oligoepilepsie), care sunt dependente de vârstă
__________________________________

- Din cauza acestei contradictii din partea ILAE, aceşti copii ar trebui atent evaluaţi înainte de a fi etichetaţi ca "epileptici".
__________________________________
SURSA: http://www.snpcar.ro/articole/95.pdf

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

Mo-e frica de un anumit lucru. De aseara am inceput sa-i dau Keppa. Mi-e frica de acele reactii adverse. Parca, cu toii, prima oara cand citim un prospect, incepem cu reactiile adverse. Daca aceste pastilute or sa-i zgandare aparitia convulsiilor mai...serioase; nici nu stiu cum sa le spun dar nu la fel cu ce am vazut la copilul meu.

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

"- Din cauza acestei contradictii din partea ILAE, aceşti copii ar trebui atent evaluaţi înainte de a fi etichetaţi ca "epileptici".
________________________" De aceea am zis si doresc sa ajung la Bucuresti ,acolo unde m-am operat eu.
Totodata mi s-a spus azi ca am nimerit la o SUPER dr. in care sa am incredere.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Alina Daniela3 a scris: "Totodata mi s-a spus azi ca am nimerit la o SUPER dr. in care sa am incredere."

R: Da, exact aceeasi senzatie am avut-o si eu. E clar ca e la curent cu cele mai noi studii si cercetari in domeniu. Cred ca puteti avea toata increderea.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Alina Daniela3 a scris: "Mi-e frica de un anumit lucru. De aseara am inceput sa-i dau Keppa. Mi-e frica de acele reactii adverse. Parca, cu toii, prima oara cand citim un prospect, incepem cu reactiile adverse. Daca aceste pastilute or sa-i zgandare aparitia convulsiilor mai...serioase; nici nu stiu cum sa le spun dar nu la fel cu ce am vazut la copilul meu."
__________________________

R: Mi se pare un medicament OK (in conditiile respectarii indicatiilor date de medic); in sensul ca n-are cum sa zgandare ceva ce nu exista.

- substanţa activă, levetiracetamul, este un derivat de pirolidonă, neînrudit din punct de vedere chimic cu alte antiepileptice existente.
- levetiracetamul NU modifică caracteristicile de bază ale celulelor şi neurotransmisia normală.

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

Sunteti o enciclopedie si va multumesc ca-mi luati in seama temerile.

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

De fapt, sunt psiholog (in curs de specializare). Ceea ce fac aici imi e de folos si mie - ma ajuta sa-mi actualizez cunostintele.
Ma bucur ca gasiti utile aceste informatii :)

Raspunde
 
0
 
alina

acum 12 ani

Acel mediament, de care spuneam (Keppra) exista si sub forma de sirop?
Eu trebuie sa-i dau cate-un sfert si pt ca fiul meu nu inghite pastile, i le pisez apoi i le topesc cu 10 ml apa si apoi le trag cu o seringa de la un sirop - Ibalgin. Asa ma asigur ca ia tot. Totusi in timpul tratamentului -2 ani - nu am voie sa-i dau lapte? Laptele o diminua efectul medicamentului? O sa o sun pe dr dar pana atunci...

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

- Keppra soluţie orală - este forma farmaceutică adecvată pentru sugari. Comprimatul filmat nu este adecvat pentru utilizare la sugari şi copii cu vârsta sub 6 ani. În plus, comprimatele filmate nu sunt adecvate pentru începerea tratamentului la copii cu greutatea mai mică de 25 kg, pentru pacienţii care nu pot înghiţi comprimatele filmate sau pentru administrarea dozelor sub 250 mg.
În toate cazurile enumerate mai sus trebuie utilizat Keppra soluţie orală.

- Cantitatea de levetiracetam absorbită NU este modificată de ingestia concomitentă de alimente, dar viteza absorbţiei este uşor redusă.
____________
SURSA: http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000277/WC500041334.pdf

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

....si daca raceste si ii dau alt medicament, oare acest Keppra o fi compatibil cu alt medicament? (nu epileptic.........de ex. un antibiotic)

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

- Nu exista incompatibilitati cu privire la acest medicament - vezi 6.1, pag. 15 in documentul pdf pe care il gasiti la adresa de mai jos - pe website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului

http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000277/WC500041334.pdf

Raspunde
 
0
 
Liviu

acum 12 ani

Rectificare: vezi 6.2, pag. 15 (in documentul pdf pe care il gasiti la adresa de mai sus)

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

citesc doc de ceva timp
multumesc frumos

vreau sa mai spun ceva: in 2 sapt vreau sa ajung la Bucuresti la dr care m-a operat pe mine. Dansul imi va indica ce sa fac mai departe. Am incredere in cuvantul dumnealui. Eu mai am de facut un RMN. Am inteles ca va trebui sedat iar un dr anestezist ar trebui sa stea langa el pe timpul investigatiei. Dar oare cum il sedeaza si cu ce? Cu gaz sau in vena? In vena mi-e groaza pt ca il chinuie. Maine la 7:30 face analizele la sange si nu vreau sa stiu ce va fi atunci.

Raspunde
 
0
 
Alina Daniela3

acum 12 ani

Buna. M-am intors ieri de la Bucuresti unde am ajuns la sp Obregia la dr Tarta de care sunt extrem de multumita. Dumneai plus o alta colega pe care nu o stiu cum o cheama.
Am repetat EEG-ul si se pare ca nu se vede mare lucru dar e posibil pt ca deja este sub tratament iar tot ceea ce s-a intamplat, a fost din somn. Asadar trebuie sa faca si un EEG de somn.
Marti am incercat un RMN insa nu l-a putut face. Unii copii pot sta dar al meu a inceput sa se scarpine si apoi a dat in plans agitat. Trebuie sedare insa dr anestezist nu era. Vine pe la jumatatea lunii iulie si eu atunci ar trebui sa sun pt programare . Ma plimb iar pt internare dar barem ma linistesc. Ori la deal, ori la vale. Nu e nimic cert. Nu s-a pus inca diagnosticul si daca ar fi epilepsie, ar fi o forma usoara si vindecabila daca ma tin de tratament.
Am incredere MULTA. ca am nimerit pe mana unei echipe bune de medici.
Cum se face corect un RMN cu anestezie?
Multumesc!

Raspunde
 
0
 
Pag 2 din 3
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Epilepsia Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Descriere generala a epilepsiei Epilepsia si crizele epileptice in perioada sarcinii

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua