Postata de katy78 cu 11 ani in urma.
Buna ziua,sunt insarcinata in 33 sapt si de curand am facut analiza de glicemie provocata in urma careia mi s-a spus(de catre medicul de diabet si nutritie) ca am diabet gestational.Nelamurirea mea este ca,mi s-a spus sa imi controlez glicemia in fiecare dimineata pe nemancate,si ca valorile nu trebuie sa fie mai mari de 90 iar la 2 ore dupa ce am mancat sa nu fie mai mari de 100-110.La mine este tocmai invers,dimineata pe nemancate este 110-120 iar la 2 ore dupa micul dejun scade la 80-90.Ma puteti lamuri,va rog frumos?Poate aveti si niste retete pe care am putea sa le urmam ,noi gravidutele cu aceasta problema,ca nu stiu nici macar ce sa mai mananc .
Va multumesc anticipat.
acum 11 ani
Buna ziua,
tintele de control glicemic in diabetul de sarcina conform ghidurilor sunt :
- sub 95 dimineata si inaintea meselor
- sub 140 la 1 ora dupa orice masa (se controleaza din cand in cand si la 1 ora, mai ales dupa micul dejun, pentru ca atunci este tendinta cea mai mare de crestere in conditiile unei diete cat de cat corecte)
- sub 120 la 2 ore dupa orice masa, dar inainte de gustare.
Orientativ si daca nu exista anemie mare se poate aprecia controlul glicemic si dupa hemoglobina glicozilata (arata media glicemiilor la 3 luni), dar autocontrolul cu teste si monitorizarea greutatii mamei si fatului sunt de baza.
Valorile dumneavoastra sunt una din variantele de evolutie a diabetului, in sensul ca:
- chiar daca nu mancati noaptea (sper ca nu) sau dulce seara tarziu, exista peste noapte asa numita insulinorezistenta la nivelul ficatului; el elibereaza la toata lumea peste noapte, cand nu mancam, glucoza necesara creierului si restului organelor; in cazul diabetului, ficatul elibereaza prea multa glucoza peste noapte, deci glicemia dimineata este mai mare;
- in schimb in stadiul Dvs. de evolutie a diabetului, la mese, care sunt un stimul puternic pentru secretia de insulina, corpul Dvs. face fata, deci la acest moment pancreasul reuseste sa secrete suficienta insulina pentru a controla cresterea de glicemie produsa de alimente, ceea ce este un lucru bun.
Ce aveti de facut:
- mers pe jos si miscare in limitele recomandarilor si tolerantei la efort;
- 3 mese principale si 2-3 gustari fara perioade de post alimentar mare, conform recomandarilor pe care le-ati primit;
- nu foarte sarat daca se umfla picioarele;
- evitati practic dulciurile, produsele de cofetarie, patiserie, rontaieli gen covrigi, biscuiti, dar si indulcitorii artificiali; chiar daca este mai greu, ganditi-va ca dupa ce nasteti glicemia va reveni la normal si ca acum este cel mai important pentru Dvs. sa va mobilizati inca 6-7 saptamani pentru ca totul sa fie in regula cu Dvs. si bebe;
- legumele sub orice forma sunt la liber si ar trebui incluse la toate mesele;
- nu mezeluri si alte alimente procesate pline de aditivi, cititi etichetele
- daca mancati totusi ceva dulce, sau un aliment de care nu sunteti sigura ca este bine sau nu, de exemplu banane, sau struguri, sau o salata de cruditati cu sfecla rosie, care este buna pentru anemie, dar este mai dulce, faceti testul la 1 ora sau la 2 ore; daca glicemia este in limitele de mai sus, inseamna ca il puteti manca; daca glicemia creste mult, inseamna ca este bine sa evitati alimentul respectiv pe moment;
- sugestii de retete: supe, ciorbite de legume cu sau fara carne, care pot fi consumate fara paine, mai ales daca au putin cartof, fidea sau orez; supa de linte rosie cu chimen - leguminoasele boabe au fier, salata de vinete cu iaurt sau dovlecel , nu cu maioneza, humus facut in casa, pateu de ficat facut in casa, salata de fasole verde cu usturoi (daca tolerati si va place) cu piept de pui la gratar, salata de varza cu pilaf cu pui sau curcan (salata mai multa si orez pana in 200g - 8 linguri), de cruditati rase fin (combinatii de morcov, sfecla, telina, dovlecel pulpa, cu lamaie, putin ulei de masline) cu mozzarella in zer, sau telemea nesarata, rulouri de dovlecei la gratar cu branza fagaras, peste la gratar cu legume la abur (broccoli, conopida, morcov, telina, mazare, putin cartof, cu dressing de iaurt cu usturoi), ciuperci la gratar sau la cuptor cu branza rasa deasupra, la gustari 30g (un pumn inchis) de nuci, alune, caju, fistic, seminte de dovleac, floarea soarelui, mai putin migdale, crude; 2 portii de 150g de fruct pe zi categoria mar (10% glucide).
acum 11 ani
Va multumnesc frumos ptr raspuns,foarte clar si explicit.
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua