efecte ale denigrarii unuia din parinti

Cresterea si dezvoltarea copiilor

Postata de andrei145104346 cu 12 ani in urma.

Ce efect poate avea discreditarea unui parinte in fata copiilor, cand acestia au varste , de exemplu intre 5 si 9 ani? Cand la nervi se spun lucruri urate despre un parinte copiilor de aceste varste, dar in mod repetat? Este vreo diferentiere intre discreditarea tatalul sau a mamei de catre celalalt parinte? Care ar fi evolutia, modul de percepere si eventual cum s-ar putea estompa asemenea traume, actiuni ale unuia dintre parinti? Va multumesc !

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 6 luni

Buna ziua,

Denigrarea unuia din parinti in fata copiilor, mai ales cand acestea sunt spuse in mod repetat, poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii emotionale si psihologice a copiilor. Efectele pot include o varietate de probleme cum ar fi anxietatea, depresia, tulburari de atasament, probleme de comportament si dificultati in relatiile sociale si academice.

De asemenea, poate afecta relatiile pe care copiii le au cu ambii parinti. Pot dezvolta resentimente sau teama fata de parintele denigrat, care pot afecta in mod negativ atasamentul si relatiile lor pe termen lung. De asemenea, pot dezvolta o imagine deformata despre parintele care denigreaza, vazandu-l fie ca pe un salvator, fie ca pe un agresor.

In ceea ce priveste orice diferentiere intre denigrarea tatalui sau a mamei, acest lucru depinde de context si de perceptia copilului asupra relatiei dintre parinti. Cu toate acestea, denigrarea oricarui parinte poate fi daunatoare pentru copil.

In ceea ce priveste estomparea traumelor si actiunilor aparute in urma acestor evenimente, este crucial ca parintele care denigra sa recunoasca si sa-si asume vina pentru comportamentul sau. Este de asemenea important si sa existe o interventie terapeutica pentru a ajuta copilul sa inteleaga si sa gestioneze emotiile sale. Aceasta ar putea implica terapia individuala pentru copil, consilierea familiala sau chiar grupuri de sprijin pentru copii care au trecut prin experiente similare.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/psihologie

Articol de interes:
sfatulmedicului.ro/Psihologia-cuplului/cum-se-reflecta-abuzurile-din-copilarie-in-relatiile-varstei-adulte_13235

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cresterea si dezvoltarea normala a copilului Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Cresterea si educarea copiilor Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua