Postata de Loredana cu 18 ore in urma.
Buna seara tatal meu are hepatita B+D si ciroza decompensata. Nu are alte complicatii gen varice sau encefalopatie, am drscoperit acum 1an boala, i a scos un pic de lichid in timpul operatiei de hernie in primavara iar de atunci nu a mai facut lichid. Tine tratamentul strict cum i a fost prescris insa e foarte greu cu mancarea caci efectiv nu mai stiu ce sa i gatesc. Ma tot uit pe internet sa vad ce are voie si ce nu si mai tare ma zapacesc. Asadar daca puteti sa ma ajutati concret cu ce are voie si ce nu in ciroza decompensata va sunt extrem de recunoscatoare. Multumesc din suflet
Adauga raspunsacum 18 ore
Buna ziua,
La pacientii cu ciroza hepatica se recomanda un regim alimentar bogat in proteine, pentru a preveni aparitia encefalopatiei hepatice, dar si pentru a imbunatati starea generala de sanatate a persoanei respective.
Regimul alimentar ar trebui sa includa lactate, peste, leguminoase, oua, fructe si legume pentru a ajunge la necesarul de 1-1,5 g/kg corp/zi de proteine.
Este important si sa aiba o alimentatie densa energetic (30-35 kcal/kg corp), pentru ca este nevoie de energie pentru refacerea celulelor hepatice.
In acelasi timp, pacientii cu boli hepatice trebuie sa evite anumite alimente. Printre acestea se numara: grasimile saturate, alimentele procesate si fast-food, alcoolul si cafeaua.
Desi sarea este necesara pentru organism, persoanele cu ciroza hepatica ar trebui sa limiteze consumul de sare la 2 grame pe zi. Pentru ca sarea retine apa in organism, un consum excesiv poate cauza balonare si retentie de apa.
Acesta sunt doar cateva sfaturi generale, este important ca fiecare caz in parte sa fie discutat cu medicul hepatolog care monitorizeaza pacientul. Acesta din urma poate da cele mai bune recomandari in functie de starea de sanatate a pacientului.
De asemenea, un nutrionist poate oferi sfaturi valoroase in elaborarea unui plan de alimentatie adaptat pacientului cu ciroza hepatica.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/regimul-alimentar-in-bolile-de-ficat_1564
sfatulmedicului.ro/Diete/dieta-pentru-persoanele-cu-ficat-gras_8206
sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/durata-regimurilor-alimentare-recomandate-in-diverse-afectiuni_16297
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua