Adenocarcinom apendicular, G 2, poate recidiva?

Cancer de colon

Postata de Utilizator11711717768 cu o luna in urma.

Mama mea a suferit o intervenție chirurgicală, s-a scos apendice, cec și parte din colonul drept, în urma căreia am primit rezultatul biopsiei:

Secțiuni de perete apendicular cu o proliferare tumorala malignă adenocarcinomatoasa moderat diferențiată (G2), cu pattern arhitectural de creștere tubular și cribriform asociind și o componentă mucosecretanta reprezentata de lacuri de mucină extracelulare 3%, care înglobează structuri pseudoglandulare/mici grupuri de celule tumorale, numeroase microfocare de necroza tumorala intraluminala, stroma tumorala desmoplazica cu moderat infiltrat inflamator polimorf și retroactiv artefactuale peritumorale.
Tumora infiltreaza musculara propria.
Fără aspecte de invazie perineurala sau limfo-vasculara pe secțiunile examinate.
Fond de apendicita acută supurativa.
Secțiuni de perete de intestin gros cu arii largi de ulcerare asociind focare supurative extensive și fibroza transparietala fără infiltrate tumorale.
Margini de rezecție chirurgicala proximala distala și radiala fără infiltrate tumorale
S-au examinat 24 de limfonoduli locoregionali care nu au prezentat metastaze adenocarcinomatoase.
Concluzii: Adenocarcinom apendicular NOS, moderat diferențiat, G2 (AJCC ed 8/de grad scăzut, OMS 2019, ulcerat, asociind și un contingent minoritar mucosecretant dezvoltat pe un fond de apendicita acută supurativa.
pT2 N0 (LV0 Pn0) R0.

Cod ICD- O 8140/3

Ce părere aveți de rezultatul acestei biopsii?
Trebuie făcută chimioterapie?
Ce medic oncolog recomandați?
Sunt recunoscătoare pentru orice răspuns.
Mulțumesc!

Adauga raspuns

Raspunsuri (2)

SfatulMedicului

acum o luna

Buna ziua,

Rezultatul biopsiei indica faptul ca mama dumneavoastra a avut un adenocarcinom apendicular, ceea ce inseamna un tip de tumoare maligna care a aparut in apendice. Gradingul tumorii, G2, arata ca celulele tumorale sunt moderat diferentiate, lucru care este asociat in mod general cu un prognostic mai bun decat in cazul celulelor puternic diferentiate sau nediferentiate.

Tumoarea a invadat stratul muscular al apendicelui, dar nu a existat invazie perineurala sau limfo-vasculara, ceea ce inseamna ca tumoara nu s-a extins la nervii inconjuratori sau la vasele de sange/limfatice.

Marginile de rezectie nu contin celule tumorale, ceea ce sugereaza ca intreaga tumoara a fost eliminata in timpul interventiei chirurgicale. In plus, nu au fost constatate metastaze in ganglioni limfatici examinati, fapt care indica faptul ca boala nu s-a extins in alte parti ale corpului.

Decizia de a urma sau nu chimioterapia dupa o interventie chirurgicala de acest gen este luata de obicei in functie de stadiul bolii si de starea generala de sanatate a pacientului. Chiar daca nu au fost gasite semne de extindere a bolii, uneori chimioterapia este utilizata ca masura de precautie pentru a reduce riscul de recidiva. Acest aspect trebuie discutat cu medicul oncolog.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/oncologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Cancer/terapia-adjuvanta-in-cancer_745
sfatulmedicului.ro/Cancer/pasi-practici-de-pregatire-pentru-chimioterapie_12907
sfatulmedicului.ro/Cancer/efectele-secundare-ale-chimioterapiei_12447
sfatulmedicului.ro/Cancer/diferenta-dintre-radioterapie-si-chimioterapie_19369

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Utilizator11711717768

acum o luna

Vă mulțumesc pentru răspuns!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Alimente care previn cancerul de colon Cancerul de colon Cancerul de colon - informatii generale Cancerul de colon - cauze Factori de risc pentru cancerul de colon

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×