nesatisfacere respiratorie

Boli respiratorii

Postata de Spornic96 cu 11 ani in urma.

De aproximativ 2 luni am o problema de respiratie , simt ca nu am aer destul , am facut investigatii privind o posibila boala cardiaca insa nu am nici o problema la inima , doctorul mi-a spus ca e posibil sa fie o respiratie impusa de mine , sa fie ceva psihic. La inceput aceasta problema aparea intr-o perioada scurta de timp , acum este constanta.Nu ma deranjeaza in timpul somnului .De asemenea si cand casc simt ca nu am aer destul , insa sunt momente in care cascatul imi da senzatia ca am destul aer , alte dati nu , de asemenea simt nevoia sa trag aer in plaman pana nu mai pot.Sunt si momente scurte in care aceasta problema dispare, insa , de asemenea sunt si momente in care ma sperii si senzatia se agraveaza.Am de asemenea si dureri de cap cat si intepaturi in zona pieptului si a inimii. Credeti ca sunt atacuri de panica sau este o problema a aparatului respirator ? Mentionez ca am facut si radiografie la plamani insa doctorul mi-a spus ca nu am decat niste urme a unei foste bronsite. Inainte de aceasta senzatie constanta de lipsa de aer senzatia aparea doar cand fumam o tigara.Mentionez ca am 17 ani si nu am avut pana acum boli grave ale vreunui organ.

Adauga raspuns

Raspunsuri (10)

Studenta anul vi MG

acum 11 ani

iti recomand sa faci o spirometrie, poate ai un astm bronsic.

Raspunde
 
0
 
Spornic96

acum 11 ani

pana la o spirometrie , care medicament m-ar putea ajuta pentru un eventual astm bronsic , ce se recomanda de obicei?

Raspunde
 
0
 
miu

acum 11 ani

Faci o spirometrie si vezi concret ,iar medicamentele respective nu se iau pe principiul ''''poate am,poate nu am''''. Seamana a sindrom de hiperventilatie,exact ce ti-a spus si medicul cardiolog,nu aduci in vedere si alte aspecte specifice astmului bronsic.

Raspunde
 
1
 
Studenta anul vi MG

acum 11 ani

*inainte aceasta senzatie aparea cand fumam o tigara* - e un aspect specific pt astm bronsic alergic

Raspunde
 
0
 
Psihoterapeut Roxana Patrascu

acum 11 ani

Spornic96, înțeleg că îți este foarte greu și ești speriat de aceste probleme de respirație!
Dacă ȋn urma investigaţiilor medicale nu a reieşit nicio problemă de ordin medical, în acest caz - este foarte probabil sa fie vorba anxietate, stres, hiperventilaţie.

Respiraţia prea intensă are drept rezultat scăderea nivelului de dioxid de carbon, iar respiraţia prea lentă are ca efect creşterea acestuia. Pentru organism este cel mai benefic să existe un echilibru între cantitatea de oxigen şi dioxid de carbon din sânge. În cazul hiperventilaţiei, cantitatea de oxigen din sânge este mai mare şi acest lucru are o serie de consecinţe negative:
Îngustarea anumitor vase de sânge – se diminuează mai ales fluxul de sânge spre creier
Intensificarea aderenţei hemoglobinei la oxigen – oxigenul se desprinde mai greu şi nu ajunge să fie utilizat de către celule.

În mod paradoxal, chiar dacă hiperventilaţia presupune un aflux mai mare de oxigen, celulele din anumite zone ale creierului şi corpului primesc o cantitate mai mică de sânge şi oxigen.
Rezultatele pot fi:
- ameţeală;
- stare de confuzie;
- vedere înceţoşată
- intensificarea ritmului cardiac;
- senzaţia de sufocare;
- amorţeală şi furnicături în extremităţi;
- mâini reci şi umede;
- rigiditate musculară;
- incapacitatea de a respira cu uşurinţă.

Problema se poate rezolva printr-un demers psihoterapeutic. În şedinţele de psihoterapie la cabinet sau online poti invata sa iti monitorizezi ritmul respirator, să respiri corect abdominal.
Mai multe detalii poţi citi accesând aceste link-uri:
http://www.psihoutil.ro/psihoterapie-cognitiv-si-comportamentala/

http://www.psihoutil.ro/psihoterapie-cognitiv-si-comportamentala/anxietate/

În concluzie, modul în care respirăm este extrem de important şi influenţează starea noastră de bine. O respiraţie adâncă şi regulată este specifică unui organism calm şi relaxat, o astfel de respiraţie este incompatibilă cu agitaţia şi stresul. După perioade lungi de stres cronic ajungem să respirăm tot timpul mai alert, mai sacadat, fără să ne dăm seama iar echilibrul trebuie restabilit.
Un exemplu de exercitiu pentru o respiraţie completă, gasesti accesând link-ul:

http://www.psihoutil.ro/psihoterapie-cognitiv-si-comportamentala/tehnica-respiratiei-complete/

Dacă te pot ajuta și cu alte informații, ȋmi poţi scrie.

O zi frumoasă!
Psih. Roxana Pătrașcu
Telefon: 0721. 349.765
Mail: [email protected]

Raspunde
 
3
 
Spornic96

acum 11 ani

Va multumesc pentru raspunsul primit doamna Psihoterapeut Roxana Patrașcu , cu siguranta voi incepe sedintele de psihoterapie insa ceea ce ma ingrijoreaza sunt durerile de cap care apar si dispar , dureri care apar in zona intregului cap , toate analizele organelor interne au iesit normale , inclusiv cele de sange insa singurul organ pe care nu l-am verificat este creierul si ca drept urmare imi este frica ca aceste dureri sa nu fie cauzate de o problema neurologica.

Raspunde
 
0
 
Miu

acum 11 ani

Ok,i-am pus si lui eticheta! Ai astm omule!

Raspunde
 
1
 
Miu

acum 11 ani

Ti s-a explicat foarte clar,nu vad de ce ai presupune acum ca ai o boala neurologica,din moment ce esti anxios ai o stare permanenta de panica pe care o consientizezi mai mult sau mai putin,o recunosti mai mult sau mai putin,starea de panica te face sa respiri mai repede si neregulat,schimbul de oxigen si dioxid de carbon din sange nu se mai face asa cum este normal si apar senzatiile care au fost mentionate in mesajul anterior si chiar tu ai amintit cateva dintre ele,foame aceea de aer,palpitatii,dureri la nivelul inimii,dureri de cap. Nu ai o afectiune neurologica,ci totul se datoreaza ritmului in care tu respiri,pentru a exclude varianta unei posibile afectiuni efectueaza un control neurologic,dar ceea ce tu descrii aici pare specific sindromului de hipeventilatie si se rezolva cu sedinte de psihoterapie si atocontrol.

Raspunde
 
1
 
Nicoleta

acum 10 ani

Eu stiu sigur ca am astm bronsic, pe fond alergenic sau ceva asemanator.
Am si spasmofilie de cand eram mica, astmul e mai recent.
Am senzatie de balonare cam dupa fiecare masa in ultimile zile...de fapt sunt balonata maxim ca mi se pare ca nu pot respire bine. Cand sunt balonata simt ca inima o ia razna. Pulsul meu de acum 2 ani in mod normal era 9,6 (cat timp am fost insarcinata era 8,5 ; la 3 luni am pierdut sarcina). La urgenta in seara precedenta aveam tensiunea 12,6 si 96 de batai pe minut si mi-au zis ca sunt valori normale.La sange singurele valori mai mari erau WBC 11.83 (3,6 - 10,0); MCHC 35.4 (33.0 - 35.0);PCT 0,32 (0.0 - 0.11)LYMPH# 4,75% (1,0-3,7); EO# 0,51 (0.04 -0.50) dar totusi singura recomandare de la urgenta a fost sa vad un medic endocrinolog.Poate cineva sa imi zica cam ce doctor sa ma duc sa inceteze balonarea si inima sa nu o mai ia razna? Sau au legatura cu astm si spasmofilie?

Raspunde
 
0
 
Spornic96

acum 10 ani

Va multumesc pentru raspunsuri , am identificat insa cauza problemei , respiratie aceasta ingreunata este cauzata de faptul ca am rinita alergica , in urma cu 1 saptamana am ales sa merg si la ORL si acesta este rezultatul analizelor de sange , e adevarat insa ca aceasta problema imi creeaza insa si aceasta anxietate .

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia Simptome ale bolilor respiratorii Care e rolul hipersensibilitatii alimentare in producerea bolilor respiratorii?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua