mai trebuie facute niste analize

Boli respiratorii

Postata de raro cu 12 ani in urma.

buna ziua. sunt bolnava de tbc depistata acum 2 luni si un pic. am stat internata o luna, negativa la externare, iar de cateva zile am terminat tratamentul zilnic acum iau lunea, mierc si vinerea. intrebarea mea este nu mai trebuiau facute niste analize inainte de a mi se da tratamentul asta de l, m si v adica sa vada dc nu a rezistat la tratament?(mentionez ca nu a fost forma grava din ce mi s-a zis din radiografia initiala).si alta intrebare exista o lege prin care dr poate sa nu iti dea tratamentul acs pe o luna intreaga si sa ma cheme in fiecare saptamana la cabinet ca sa imi dea tratam pe sapt. urmatoare. primele pastile dupa externare mi le-a dat pe toata luna asistenta si dr a comentat ca nu trebuia. eu sunt constienta de boala si nu am dat motive sa se creada ca nu ma tin de tratament doar ca am spus dupa a2a luna ca tre sa ma intorc la serviciu. multumesc anticipat.

Adauga raspuns

Raspunsuri (3)

Dr. Cranta Ali

acum 12 ani

Stimata doamna,
Tratamentul tuberculozei pulmonare cuprinde anumite scheme, functie de tipul tuberculozei, caz nou, recidiva, rezistenta la unele medicamente antituberculoase.
In cazul dvs este vorba de tuberculoza pulmonara caz nou fara alte complicati si se aplica schema 1 de tratament. Acest tratamenmt consta dina dministrarea a 4 medicamente antituberculoase timp de 2 luni, zilnic si apoi 4 luni doua medicamente, 3 zile pe saptamana.
Analizele care se fac din momentul diagnosticului si inceperii tratamentului au in vedere evaluarea raspunsului la tratament (radiografia pulmonara si examenul de sputa BK) si a functiei hepatice si/sau renale(transaminaze, uree, creatinina).

Exista un ghid de tratament, aprobat prin ordin al ministrului sanatatii care reglememnteaza tratamentul tuberculozei(medicatia, analizele, controalele periodice precum si controlul epidemiologic-controlul persoanelor aflate in contact direct cu bolnavul-familia, prietenii, partenerii).

Din sputa/expectoratia pe care ati dat-o pentru analiza si s-a evidentiat BAAR pozitiv(prezenta bacilului tuberculozei) se mai face un examen pe cultura, care dureaza 2 luni/60 zile. Aceasta analiza pune in evidenta si rezistenta la tratament. deci daca erati rezistenta, vi s-ar fi spus si aplicat tratamentul corespunzator. Conform normelor in vigoare, rezultatul analizelor se trasmite dispensarului teritorial la care faceti tratament. Deci rezultatele ajung la medicul dvs curant.

Medicamentele se elibereaza doar pentru un numar mic de zile. Tratamentul ambulatoriu/la domiciliu se face ca si cum ati fi in spital. In mod normal, medicamentele se adminsitreaza de care asistenta medicala in zilele respective. Ar trebui sa le luati in prezenta acesteia. Dar pentru ca este incomod ca pacientul sa se deplaseze in zilele respective la dispensar, se elibereaza pentru mai multe zile/o saptamana. In situatii deosebite, distanta mare pana la dispensar, vreme nefavorabila se poate da pentru mai multe saptamani. De asemenea, sa stiti ca aceste medicamente se aduc la domiciliu in cazul in care pacientul este nedepalsabil, in zone mai departate, etc.

Nu este cazul dvs, dar tratamentul si urmarirea pacientilor cu tuberculoza este destul de stricta si bine pusa la punct. Asistenta a gresit cand v-a dat mai multe doze de medicamente. Este o neglijenta in serviciu. Dupa 21 de zile de tratament nu mai sunteti contagioasa si puteti sa va intoarceti la serviciu.

sanatate multa

Raspunde
 
0
 
Advertisement
raro

acum 12 ani

va multumesc pt raspuns. daca se poate sa mai intreb ceva. pe perioada de 2 luni cat am luat medicamentele zilnic am mai luat in plus vit.B6, niste multivitamine si omeran(am avut probleme cu stomacul mai demult). acum in astea 4 luni daca iau vitam tot de 3 ori pe sapt este suficient sau trebuie luate zilnic?

Raspunde
 
0
 
Dr. Cranta Ali

acum 12 ani

in mod normal si daca va puteti permite, nu sunt scumpe, si unele medicamente sunt compensate, in aceste 4 luni sa luati multivitamine, omez si silimarina in fiecare zi, daca nu macar 3 de ori pe saptamana.silimarina sau Liv52 va protejeaza ficatul si el afectat de medicamentele pe care le luati. esential este sa luati astfel incat sa nu va afecteze ficatul, stomacul.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia Simptome ale bolilor respiratorii Care e rolul hipersensibilitatii alimentare in producerea bolilor respiratorii?

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×