regenerarea ficatului

Boli pancreatice si de ficat

Postata de nicusor88 cu 8 ani in urma.

Buna ziua.Am 54 ani,am avut hepatita C,am folosit tratament cu interferon+ribavirina,am facut fibrotestul din care a rezultat o fibrozare a ficatului de 6,2 pe o scara de la 1la 10,stadiul F3.Intrebarea mea este:-se mai reface ficatul cu ceaiuri naturale de plante sau alt tratament? si care ar fi acesta.Medicul curant mi-a spus ca partea fibrozata nu se mai reface.este adevarat sau nu?Va multumesc anticipat !

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 5 luni

Buna ziua,

Ficatul este unul dintre cele mai regenerative organe din corpul uman, iar puterea sa de regenerare depinde de multe factori, incluzand starea generala de sanatate, stilul de viata, dieta si asa mai departe.

Fibroza hepatica, manifestata prin cicatrizare sau deteriorare ireversibila a tesutului hepatic, este de obicei un proces lent si progresiv, ca urmare a hepatozei cronice, precum hepatita C si abuzul de alcool.

Desi exista unele rapoarte care arata ca anumite plante pot ajuta la protejarea si regenerarea ficatului, nu exista dovezi stiintifice clare care sa confirme aceasta. Unele plante precum Armurariu, Cicoarea, Papadie, Anghinare, Turmeric pot ajuta la detoxifierea ficatului si la imbunatatirea functiilor sale, insa nu pot preveni sau inversa fibroza deja existenta.

Medicul dumneavoastra are dreptate in ceea ce priveste fibroza - odata ce partea ficatului devine fibrozata, declara o deteriorare ireversibila a tesutului hepatic. Este posibil ca unele celule sa se recupereze, dar in general, partea fibrozata a ficatului nu se mai poate recupera complet.

Este important sa continuati sa vorbiti cu medicul dumneavoastra despre starea dumneavoastra si sa urmati indicatiile sale.

Poate fi util sa discutati despre posibilitatea de a avea un stil de viata si un regim alimentar sanatos pentru a mentine ficatul cat mai sanatos posibil, evitand alcoolul si alte toxine ce pot agrava starea ficatului.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole de interes:
https://sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/sanatatea-ficatului-esentiala-pentru-organism_5946
https://sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/10-pasi-simpli-de-retinut-pentru-un-ficat-sanatos_16437

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Bolile pancreasului Cancerul pancreatic Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Bolile autoimune Vezica biliara (colecistul): boli specifice

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua