Proces inlocuitor de spatiu hepatic ?

Boli pancreatice si de ficat

Postata de Utilizator11711184199 cu 9 luni in urma.

Bună ziua. Va rog sa ma ajutați cu interpretarea rezultatelor unui eco abdominal.
Ficat: dimensiuni lsh 5.1cm. Cu structura difuz neomogena, cu o plaja discret hiperecogena imprecis delimitata,localizata subcapsular în ldh, reflectivitate normala, atenuare posterioara absenta.
Iar ca diagnostic(acesta mă sperie): în observație proces inlocuitor de spatiu hepatic.
Am 40 de ani, stare generala bună, doar ca am avut stări de greață și de vomă, în doua nopți m a trezit din somn aceasta stare. Nu sunt fumătoare, nu consum alcool, am un stil de viata normal, poate puțin prea sedentar. Mulțumesc

Adauga raspuns

Raspunsuri (9)

SfatulMedicului

acum 9 luni

Buna ziua,

Rezultatul ecografiei sugereaza o anormalitate in structura ficatului, ceea ce ar putea implica o serie de afectiuni, de la un chist simplu sau un hemangiom (tumora benigna a vaselor de sange) pana la o tumora maligna. Diagnosticul de "proces inlocuitor de spatiu hepatic" este un termen sub care pot intra mai multe afectiuni, mai ales de natura tumorala. Aceasta inseamna ca o portiune din tesutul hepatic a fost inlocuita cu alt material. In aceasta situatie, este nevoie de metode de investigatii suplimentare pentru a stabili cu exactitate despre ce este vorba.

Incercati sa nu va speriati pentru ca multe dintre aceste anomalii pot fi nefaste, dar necesita totusi investigatii ulterioare pentru a exclude posibilitatea unui diagnostic grav.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole recomandate:
sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/7-semne-care-arata-ca-ai-probleme-cu-ficatul_15846
sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/insuficienta-hepatica-si-leziuni-ale-ficatului-semne-si-simptome_8514


Acest comentariu a fost moderat de administratorul forumului.

Raspunde
 
0
 
Utilizator11711184199

acum 8 luni

Mulțumesc pentru răspuns. Astăzi am fost la medic internist, dansa mi a spus ca ținând cont ca nu am slăbit, am stare generala bună nu ar trebui sa ma speri și ca ar trebui sa mai așteptăm pt ca și dacă ar fi tumora ar fi într un stadiu incipient. Iar ca acel proces inlocuitor de spatiu hepatic poate însemna tumora dar nu neapărat maligna, sau poate însemna o hepatita, o stenoza hepatica. Dar pt liniștea mea mi a dat de făcut un set de analize de sânge, între care și marker tumorali și rmn abdomen și pelvis. Cumva vorbele dânsei m au liniștit dar în același timp m au speriat și mai tare. Iar cea ce ați spus dumneavoastră"aceste anomalii pot fi nefaste" ma sperie și mai tare. Maine fac analizele de sânge iar pt rmn încă aștept sa găsesc loc. Sunt îngrozitor de speriata, nu ma mai pot gândi la nimic altceva.

Raspunde
 
0
 
Utilizator11711184199

acum 8 luni

Revin cu rezultatele analizelor. LDH 230, fosfataza alcalina totala 42, colesterol total 233 acestea sunt cele în afara limitelor, celelalte sunt în regula. Markerii sunt CEA <0.50, CA19 9 22,4, AFP 1.15, CA 72-4 0.24, iar hemoragii oculte negativ. Mai este urgent realizarea unui RMN sau mai pot aștepta? Pe biletul de analize scrie ca un rezultat negativ nu exclude existenta unor afecțiunii și ca pot fi rezultate fals negative. Se poate ca aceste analize sa fie "fals înregistrate" și totuși sa fie o problema în organismul meu? Mulțumesc.

Raspunde
 
0
 
SfatulMedicului

acum 8 luni

Buna ziua,

Este important sa discutati aceste aspecte cu un medic, deoarece el va putea oferi cea mai buna interpretare si indrumare in functie de istoricul dvs. medical si de alte informatii relevante.

In general, atunci cand se face referire la necesitatea unui RMN sau a altor investigatii suplimentare, este bine sa urmati recomandarile medicului. RMN-ul poate oferi imagini mai detaliate si poate ajuta la stabilirea diagnosticului si a stadiului exact al afectiunii.

In ceea ce priveste analizele de sange, rezultatele lor pot fi influentate de diversi factori, inclusiv de alte afectiuni medicale sau de medicamentele pe care le luati. Este posibil ca anumite rezultate sa fie fals negative sau fals pozitive, de aceea este important sa fie interpretate in contextul general al starii tale de sanatate si al altor investigatii.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/rmn

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Imagistica-si-endoscopia/importanta-imagisticii-in-diagnosticare_16109
sfatulmedicului.ro/Imagistica-si-endoscopia/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-rezonanta-magnetica-nucleara-rmn_16816


Raspunde
 
0
 
Utilizator11711184199

acum 7 luni

Bună ziua. Între timp am facut un alt eco la alta clinica unde mi s a spus ca nu se vede nici o boala organica, ficatul este sănătos, pancreasul la fel... Toate în regula. Nu mai știu ce sa înțeleg 2 eco, 2 rezultate diferite...
Vorbind cu doamna doctor i am spus ca uneori am un disconfort sub coaste(mi s a spus ca acolo intestinul se curbeaza) iar scaunul este de culoarea galben-portocaliu, moale și textura "zdrenturoasa". Am scaun zilnic de 2 sau 3 ori dar de aproximativ o luna de zile arata la fel indiferent ce mănânc. Mi a recomandat sa vad și un gastroenterolog pt ca as putea avea o inflamație a intestinului/colonului. Menționez ca la naștere am făcut hemoroizi și chiar recent am văzut ca am o mica crescatura langa anus, care cred ca este tot un hemoroid.

Raspunde
 
0
 
SfatulMedicului

acum 7 luni

Buna ziua,

Diferentele dintre cele doua ecografii pot fi derutante. Ecografia este o metoda de imagistica non-invaziva, dar poate avea variabilitati in functie de experienta operatorului, aparatul folosit si alti factori tehnici. Este bine ca ati primit o reconfirmare a absentei problemelor organice evidente la ficat si pancreas.

Cat priveste disconfortul abdominal si aspectul scaunului, simptomele dvs. (disconfort sub coaste, scaun galben-portocaliu, moale si "zdrenturos", frecventa crescuta a scaunelor) pot sugera mai multe afectiuni gastrointestinale. Unele dintre acestea includ: sindromul de colon iritabil, inflamatia intestinala, probleme hepatice, infectii sau paraziti intestinali.

Prezenta hemoroizilor, mai ales dupa nastere, este comuna. Daca ati observat o mica excrescenta langa anus, este posibil sa fie un hemoroid extern. Acestia pot provoca disconfort, sangerari ocazionale si prurit (mancarime). Gestionarea simptomelor produse de hemoroizi include:
- Igiena locala riguroasa
- Evitarea constipatiei prin dieta bogata in fibre si hidratare adecvata
- Creme si unguente topice pentru hemoroizi
- Evacuarea regulata a scaunului fara efort excesiv

Pana la consultul gastroenterologic, puteti sa incercati urmatoarele pentru a ameliora simptomele:
Dieta: Adopta o dieta echilibrata, evitand alimentele care par sa agraveze simptomele (cum ar fi alimentele grase, prajite, picante sau bogate in fibre insolubile).
Hidratarea: Consuma suficiente lichide pentru a mentine o buna hidratare si pentru a facilita digestia.
Activitatea fizica moderata: Poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la reducerea disconfortului abdominal.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Boli-intestinale/dereglarile-gastrointestinale_20037
sfatulmedicului.ro/Hemoroizii-si-fisura-anala/hemoroizii-tipuri-simptome-cauze-si-tratament_16346

Va dorim multa sanatate!

Raspunde
 
0
 
Utilizator11711184199

acum 6 luni

Bună seara. Am uitat sa menționez ca la controlul gastroenterologic mi s a făcut din nou ecograf. La acesta mi s a spus ca am 2 hemagioame hepatice, unul la nivelul segmentului 4 de 3,4 mm și unul la nivelul segmentului 8, greu de apreciat din cauza poziție plamanului "posibila imagine hiperecogena de 8,9mm". Tare mi e teama de cea de la nivelul segmentului8.

Raspunde
 
0
 
Utilizator11711184199

acum 6 luni

Bună seara. Am fost la gastroenterolog, mi a dat tratament cu kebene, digenzym și enterol și regim alimentar iar pt acea umflatura mi a recomandat sa merg la proctolog. Astăzi am fost și diagnosticul este de fistula anala. Iar săptămâna aceasta sunt programa pt punerea unui seton. Sunt foarte speriată și de operația în sine dar și de recuperarea de după.

Raspunde
 
0
 
SfatulMedicului

acum 6 luni

Buna ziua,

Hemangioamele hepatice sunt tumori benigne care apar in ficat, sunt foarte comune si, de obicei, nu provoaca simptome sau probleme de sanatate. Majoritatea hemangioamelor hepatice sunt mici si nu necesita tratament.

Hemangiomul de 3,4 mm de la nivelul segmentului 4 este foarte mic. Al doilea hemangiom, cel de la nivelul segmentului 8, este greu de apreciat din cauza pozitiei plamanului, dar este descris ca o "posibila imagine hiperecogena de 8,9 mm".

Acest termen se refera la faptul ca structura este mai luminata decat tesutul din jur pe un ecograf, ceea ce poate indica o tumoare, chist sau alta anomalie. Este normal sa va simtiti ingrijorat in legatura cu aceste descoperiri, dar este important sa va amintiti ca majoritatea hemangioamelor hepatice nu sunt periculoase.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre ingrijorarile pe care le aveti si despre orice simptom pe care il experimentati.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/informatii-esentiale-despre-hemangioame_16797
sfatulmedicului.ro/Nou-nascutul/hemangioamele_4686


Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Bolile pancreasului Cancerul pancreatic Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Bolile autoimune Vezica biliara (colecistul): boli specifice

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua