Ficatul

Boli pancreatice si de ficat Preventia trombozei venoase dupa interventii chirurgicale Tromboza recurenta venoasa Varice esofagiene Anastomoze intestinale Schistosomiaza
+3
Vezi toate grupurile

Postata de Anca cu 14 ani in urma.

Buna seara!Sa incep direct.Tatal meu a fost diacnosticat cu ciroza...acum ceva vreme..dar acum 3 saptamani a facut prima hemoragie...si a fost internat de urgenta la spitalul universitar(munincipal)..Doctorita care se ocupa de el..l-a diacnosticat cu "Varice esofagiene".Mama nu a mai stat o clipa pe ganduri cand a auzit ca trebuie sa i se puna niste inele(nu stiu cum se numesc).Inelele au fost puse(doar 3).Dupa ceva vreme...a facut alta hemoragie..din cate am inteles eu..la celelalte varice..Cand i s-au pus si celelalte...a facut infart pe masa de la endoscopie.A stat la terapie intensiva cateva zile..dupa care a fost pus in salon.Dupa cateva zile.. :( alta hemoragie....care s-a oprit singura..dar doctorita ne-a spus ca nu este de la cele esofagiene acum este de la niste ???varice stomacale???(nu cred ca acesta a fost termenul..deoarece nu am fost de fata..dar asta am inteles de la mama).
Cand dadea semne din ce in ce mai bune...azi la ora 7 iar a facut o hemoragie(mai mare).
Intrebarea mea este...ce sunt acele varice din stomac...si cum se pot trata aceste varice...va rog frumos...sa imi spuneti TOT CLAR IN FATA...nu pe ocolisuri cum imi spune mama..care cred ca vrea sa ma protejeze....Va rog frumos..nu stiu ce sa mai fac!

Adauga raspuns

Raspunsuri (4)

de pe net

acum 14 ani

Informatiile sunt de pe Google. Daca mai vrei si alte informatii, scrie pe GOOGLE CUVINTELE ''''''''VARICE ESOFAGIENE. Varice esofagiene

* Introducere
* Cauze
* Semne si simptome
* Diagnostic
* Tratament

Introducere

Varicele sunt vase de singe dilatate de obicei esofagiene sau gastrice. Doar daca se rup si singereaza determina simptome.
Una dintre consecintele notabile ale hipertensiunii portale este formarea circulatiei colaterale profunde, exprimate clinic prin aparitia varicelor esofagiene si gastrice, care prezinta un risc mare de singerare.

Peste 50% din cei diagnosticati cu ciroza hepatica dezvolta varice esofagiene intrun an si 90% in 10 ani, iar 30-50% dintre acestia vor singera la un moment dat cu un risc de recurenta a singerarii de 70%.
Hemoragia digestiva superioara prin efractie de varice esofagiene reprezinta o complicatie cu prognostic infaust, 30-50% decedind la prima hemoragie si peste 70% la cea de-a doua.

Varicele esofagiene sunt de obicei asimptomatice; pot avea un singur simptom dar de o importanta deosebita, deoarece pune viata pacientului in pericol: hemoragia digestiva superioara, de regula masiva manifestata prin hematemeza cu sau fara melena.

Endoscopia este metoda ideala de evaluare a varicelor incipiente si incadrarea lor in grupe de risc, iar in caz de singerare tratamentul endoscopic imediat.
Riscul de singerare depinde in primul rind de marimea varicelor si clasa Child in care este plasat pacientul. In timpul singerarii endoscopia trebuie sa specifice fara dubiu sursa singerarii si prezenta altor leziuni potential singerinde.
Momentul cind trebuie efectuata endoscopia in caz de hemoragie: cind pacientul este stabil hemodinamic si continutul gastric este evacuat, in conditii de monitorizare si pulsoximetrie.

Tratamentul consta in internarea in terapie intensiva, reechilibrare hemodinamica si hidroelectrolitica, si hemostazia. Hemostazia poate fi medicamentoasa, cu droguri vasoactive si/sau endoscopica: sclerozarea vaselor singerinde, embolizarea cu diferiti agenti inerti, electrocoagularea, fotocoagularea, cliparea metalica.

Patogenie

Obstructia circulatiei portale la orice nivel conduce la cresterea presiunii portale. Presiunea normala in venele portale este de 5-10 mmHg deoarece rezistenta vasculara in sinusoidele hepatice este mica. O presiune crescuta >10 mmHg destinde venele situate proximal de blocaj si creste presiunea capilara in organele drenate de venele obstruate: esofagul si stomacul.

Deoarece sistemul venos portal nu prezinta valve, rezistenta la orice nivel intre inima dreapta si vasele splanhice rezulta intro curgere retrograda a singelui si transmiterea presiunii crescute. Anastomozele care conecteaza circulatia portala si sistemica se largesc pentru a permite singelui sa treaca peste obstructie in circulatia sistemica.

Studiile au demonstrat rolul endotelinei-1 si a oxidului nitric in patogenia hipertensiunii si a varicelor esofagiene. Endotelina-1 este un vasoconstrictor puternic sintetizat de celulele endoteliale sinusoidale implicat in cresterea presiunii portale si dezvoltarea fibrozei hepatice.
NO este un vasodilatator sintetizat de asemenea de catre celulele sinusoidale endoteliale. In ficatul cirotic producerea de NO si activitatea sintetazei de NO sunt scazute.

Obstructia si rezistenta crescuta poate apare la trei nivele in relatie cu sinusoidele hepatice:
-blocarea venelor presinusoidale (tromboza de vena portala, schistosomiaza, ciroza biliara primara)
-blocarea venelor postsinusoidale (sindromul Budd-Chiari, boala venoocluziva)
-blocarea sinusoidala (ciroza), caracterizata prin gardient presional venos crescut.

Varicele gastroesofageale au doua surse de singe, prima este vena gastrica stinga. Cea de-a doua este hilul splenic, prin venele gastrice scurte.

Studiile efectuate pentru cercetarea microcirculatiei hepatice au identificat mai multe mecanisme care explica cresterea rezistentei vasculare intrahepatice:
-reducerea calibrului sinusoidal prin hepatomegalie
-alterarea proprietatilor elastice ale peretilor sinusoidali prin depunerea de colagen in spatiul Disse
-compresia venulelor hepatice de regenererea nodulara
-leziuni ale venelor centrale prin fibroza perivenoasa
-modificari venoocluzive
-blocaj perisinusoidal prin inflamare portala, fibroza portala si necroza.

Urmatorii factori cresc riscul de hemoragie a varicelor:
-marimea varicelor
-prezenta endoscopica a semnelor rosii murale
-clasificarea Child, in mod special prezenta ascitei creste riscul de hemoragie
-consumul activ de alcool cu boala hepatica cronica
-modificari patologice locale ale esofagului: refluxul gastro-esofageal.
Exista si o asociere intre hemoragiile esofagiene si infectiile bacteriene.

Raspunde
 
0
 
Anca

acum 14 ani

cam asta stiam si eu despre varicele esofagiene...dar varicele..din stomac??sau nici macar nu exista?si mama imi ascunde ceva?:-s astept raspuns...va rog

Raspunde
 
0
 
Adrienne

acum 14 ani

Varicele esofagiene sunt ca urmare a cirozei hepatice...........Ce spune medicul despre ficat ? aceasta este problema principala.........Multa sanatate !

Raspunde
 
0
 
Ion nicolle

acum 9 ani

Contactează-ma pe Facebook Ion nicolle si iti voi spune. Tatăl meu a avut la fel. Trebuie sa
Aibe un regim
Sănătos si sa nu bea alcol. Ia dat
Si
Tratament dar acum
Nu stiu sa iti spun cum se
Numește. Sau pe email scrie-mi
Un SMS si
Iti
Las
Nr meu

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Bolile pancreasului Cancerul pancreatic Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Bolile autoimune Vezica biliara (colecistul): boli specifice

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua