Anxietatea severa / depresia pot declansa simptome nespecifice?

Anxietate si stres

Postata de Petru cu 2 luni in urma.

Buna ziua!

Ma confrunt cu anxietate cronica de peste 17 ani, inca din adolescenta.
De atunci viata mea s a schimbat total.
Cu anii am dezvoltat tot felul de simptome care ma pun permanent in alerta si care ma fac sa caut permanent diagnostice si asistenta medicala. Am devenit practic ipohondru.
Multi medici imi zic intruna " este totul bazat pe anxietate, sunt somatizari, etc. "
Eu nu ii cred si sunt convins ca am afectiuni care nu sunt descoperite pentru ca AM INCEPUT SA AM SIMPTOME PERMANENTE , nu doar atunci cand sunt anxios.
Simptomele cu care ma confrunt momentan sunt de forma ca nu inspir aer suficient , simt ca nu ma oxigenez si trebuie sa trag aer adanc in piept, ca un oftat urmat de un cascat prelungit. La inceput simteam si furnicaturi in brate. Totul se intampla chiar daca sunt relaxat. De asemenea ma confrunt cu urinari frecvente si cu o senzatie permanenta de rece la nivelul picioarelor. Am momente cand pulsul sau tensiunea diastolica imi scad si ma simt ametit si slabit.
Totodata, dupa ce mananc sau beau cafea, se intampla frecvent sa nu pot respira normal nici pe gura dar nici pe nas.
In trecut mai aveam simptome ca: ameteli, dureri de cap, dureri in piept, dureri de brate, dureri de stomac, senzatie de ameteala cand alergam, furnicaturi in membre si stare generala de rau.
Am efectuat atat de multe teste si analize dar nu am primit vreun diagnostic clar. In continuare sunt convins ca sufar de afectiuni grave. Problema este ca am obosit sa caut medici si diagnostice si vreau sa stiu daca cineva s a mai confruntat cu ce ma confrunt eu si cum a reusit sa rezolve problema.
Din cauza anxietatii au inceput si atacurile de panica, starile depresive si tot calvarul cu care ma confrunt.
Am apelat de 2 ori la psihologi insa psihoterapia m a ajutat doar pe moment, starile si gandurile negative reveneau imediat. Din acest punct de vedere nu mai vad util ajutorul psihologic si sunt descurajat.

Ar trebui sa mai continui cu investigatiile ?

Multumesc

Adauga raspuns

Raspunsuri (7)

SfatulMedicului

acum 2 luni

Buna ziua,

Din descrierea simptomelor, exista posibilitatea ca ele sa fie legate tot de anxietate. Anxietatea cronica si depresia pot declansa o gama larga de simptome fizice si pot avea impact asupra multor functii ale corpului, inclusiv respiratia, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si sistemul digestiv.

Simptomele pe care le-ati descris pot fi asa denumitele "somatizari", adica fizice, si pot fi declansate de starea psihica. Insa, este bine sa fiti atent la orice schimbare a starii de sanatate si sa discutati aceste simptome cu medicul atunci cand apar.

Daca nu sunteti multumit de concluziile medicilor actuali, poate fi util sa solicitati o a doua parere sau sa incercati un alt tip de terapie. Medicina este un domeniu vast si complex, si ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu fie eficient pentru alta.

Un alt sfat ar fi sa incercati si alte abordari in lupta cu anxietatea, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala (TCC), relaxarea, meditatia sau alte tehnici de reducere a stresului care au dovedit eficienta in gestionarea anxietatii si a depresiei. Uneori, o combinatie de meditatie, miscare fizica, consiliere psihologica si medicatie poate fi cel mai eficient tratament.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/psihiatrie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Anxietate-si-atac-de-panica/anxietatea-si-atacurile-de-panica_55
sfatulmedicului.ro/Anxietatea-si-fobiile/tulburarea-de-anxietate-generalizata-de-la-ingrijorare-la-solutii_20543

Raspunde
 
0
 
psih.Bogdan Pîrtoacă

acum 2 luni

Bună ziua!

În toată această perioadă ați urmat tratament psihiatric? Dacă răspunsul este afirmativ, ce rezultat ați avut? Care au fost efectele?

Raspunde
 
0
 
Petru

acum 2 luni

Nu am urmat niciodată tratament psihiatric. Doar in adolescenta am primit de la medicul de familie, când au debutat simptomele, anxiar. Dar îmi amintesc că după încetarea tratamentului simptomele au revenit mult mai intense iar atacurile de panica mult mai agresive. Din acest motiv imi este teama și de un tratament psihiatric că sa nu devin dependent sau simptomele sa revină mai agresive. Mulțumesc pt atenția acordată

Raspunde
 
0
 
Petru

acum 2 luni

Nu am urmat niciodată tratament psihiatric. Doar in adolescenta am primit de la medicul de familie, când au debutat simptomele, Anxiar. Dar îmi amintesc că după încetarea tratamentului simptomele au revenit mult mai intens iar atacurile de panica mult mai agresive. Din acest motiv imi este teama și de un tratament psihiatric ca sa nu devin dependent sau simptomele sa revină mai puternice. Mulțumesc pt atenția acordată

Raspunde
 
0
 
psih.Bogdan Pîrtoacă

acum 2 luni

Înțeleg. Ghidurile de intervenție internaționale spun că tratamentul recomandat pentru problemele de anxietate de intesitate medie și severă este psihoterapia cognitiv-comportamentală și medicația. Combinația celor două asigură ameliorarea simptomatologiei pe termen mediu și lung. Vă las un link către recomandările făcute de ministerul sănătății din Marea Britane pentru anxietatea legată de sănătate (ipohondria).

Acest comentariu a fost moderat de administratorul forumului.

Similar stau lucrurile pentru panică, anxietate sau depresie. Vă las însă pe dumneavoatră să căutați mai multe informații despre aceastea.

Raspunde
 
0
 
Petru

acum 2 luni

Va mulțumesc pt informațiile oferite

Raspunde
 
0
 
psih.Bogdan Pîrtoacă

acum 2 luni

Cu plăcere!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Este sau nu stresul contagios? Semnale discrete ale stresului Cum sa depasesti stresul de la serviciu 10 strategii pentru a scapa de stresul sarbatorilor

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua