Postata de DANA692369 cu 8 ani in urma.
Buna ziua!
Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste prescriptia de ochelari primita. Pana acum am avut la ochiul drept urmatoarea dioptrie: sferic +1.00 si cilindric -0,50, axa 70 grade. Dupa ultimul control, dioptria la ochiul drept a devenit: sferic +0,25 si cilindric +0,50, axa 180. Imi puteti explica in ce sens s-a modificat dioptria? E mai mica decat data trecuta?
acum o luna
Buna ziua,
Prescriptia ochelarilor poate fi destul de confuza datorita termenilor specifici. Valoarea sferica reprezinta puterea lentilelor necesare pentru a corecta miopia sau hipermetropia.
O valoare sferica pozitiva (+) inseamna ca aveti hipermetropie (adica vedeti mai clar obiectele la distanta), iar o valoare negativa (-) inseamna ca aveti miopie (adica vedeti mai bine obiectele de aproape). Deci o valoare sferica de +1,00 inseamna ca aveati o hipermetropie usoara, iar valoarea +0,25 inseamna o hipermetropie mai mica, deci aceasta valoare a scazut.
Valoarea cilindrica este utilizata pentru a corecta astigmatismul. Axa cilindrului (in grade) indica locul in care astigmatismul are loc in ochi. O valoare cilindrica pozitiva (+) indica astigmatism hipermetrop, iar o valoare negativa (-) indica astigmatism miopic. Deci, in cazul tau, a fost corectat un astigmatism miopic si e posibil sa fi dezvoltat un astigmatism hipermetrop.
In cazul tau, vederea s-a modificat in sensul in care dioptria pentru hipermetropie a scazut (adica vederea este mai buna la distanta), iar in cazul astigmatismului, a trecut de la un astigmatism miopic la unul hipermetrop.
Aceste modificari sunt normale si pot aparea in timp, din diverse motive. Daca simti ca vederea ta nu este inca clara sau nu sunteti confortabila cu noua prescriptie, cel mai bine ar fi sa discuti cu un medic oftalmolog.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/oftalmologie
Articol de interes:
https://sfatulmedicului.ro/Sanatatea-ochilor/ochelarii-de-vedere-cand-si-cum-ne-dam-seama-ca-avem-nevoie-de-ei_18877
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua