Postata de Sorin Adamache cu 7 luni in urma.
Am facut un RMN la indicatiile medicului oftalmolog. Am constatat ca campul vizual al ochiului drept este mai scazut. Acesta a fost motivul acestui control. Rezultatul a fost ; spoturi gliotic/demielizante supratentoriale cu substrat vasculo-degenerativ. La ce trebuie sa ma astept si ce reprezinta acest diagnostic . Multumesc.
Adauga raspunsacum 7 luni
Buna ziua,
Spoturi gliotice / demielizante supratentoriale cu substrat vasculo-degenerativ sunt leziuni cerebrale care apar pe imagistica prin rezonanta magnetica. Acestea pot indica diverse afectiuni, inclusiv scleroza multipla, boli vasculare cerebrale precum accident vascular cerebral sau boli degenerative neurologice.
Spoturi gliotice se refera la mici zone de cicatrizare in tesutul cerebral datorate leziunilor. Acesti termen este mai des utilizat pentru a descrie leziuni observate pe imagistica prin rezonanta magnetica a creierului la pacientii cu scleroza multipla, o boala in care sistemul imunitar ataca mielina, un strat protector care inconjoara majoritatea fibrelor nervoase.
Spoturi demielizante sunt leziuni cerebrale care rezulta din pierderea de mielina, un strat protector care ajuta la transmiterea semnalelor electrice intre celulele nervoase. Aceste leziuni pot provoca o varietate de simptome neurologice, in functie de locul unde apar in creier sau maduva spinarii.
Supratentorial se refera la partea creierului deasupra tentei cerebelului, care include cele doua emisfere cerebrale. Aceasta zona a creierului este responsabila pentru o serie de functii cognitive, motorii si senzoriale.
Substrat vasculo-degenerativ indica faptul ca aceste leziuni sunt cauzate de probleme in circulatia sangelui la nivelul creierului, ceea ce duce la deteriorarea tesutului cerebral.
In functie de varsta, istoricul dvs. medical, simptomele clinice si rezultatele altor teste, medicul poate dori sa faca investigatii suplimentare pentru a stabili cauza exacta a acestor leziuni. Aceasta poate include analize de sange, examinari neurologice, teste fizice sau poate chiar o alta imagistica a creierului.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/neurologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Boala-Alzheimer-si-alte-boli-degenerative/tulburarile-neurodegenerative_9524
sfatulmedicului.ro/Scleroza-multipla/scleroza-multipla-semne-care-nu-trebuie-ignorate_11173
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua