Leziuni distrofice si precanceroase ale sanului

Afectiuni ale sanilor Marirea lactatie

Postata de comentarii utilizatori cu 15 ani in urma.

Puteti sa-mi spuneti ce inseamna urmatorul diagnostic, in urma examenului histopatologic intraoperator? Rezultatul este: adenoza sclerozanta, hiperplazie epiteliala ductala

Adauga raspuns

Raspunsuri (6)

Florentina92100217

acum 15 ani

Din cate am citit eu, termenul de adenoza se poate referi la orice proces hiperplazic (adica “divizarea” unei fibre musculare in doua noi fibre, marire) al tesutului glandular (proliferarea acinilor si a ductulilor terminali); din acest punct de vedere adenoza poate fi incadrata in entitatea numita boala fibrochistica; cea mai frecventa este varianta scleroasa (adenoza sclerozanta)
Hiperplazia epiteliala ductala (boala proliferativa a sanului) este o crestere a celulelor care tapeteaza ductile(canalele) .

Raspunde
 
0
 
Advertisement
rodica109119930

acum 15 ani

Sanul are doua tipuri de tesuturi - glandular si de suport (sau stromal).

Tesutul glandular include lobulii si ductele. In lactatie, celulele lobulilor produc laptele, care este transportat prin ducte (adica, canale) catre mamelon.

Tesutul de suport (stromal) este alcatuit din tesut gras si fibroconjunctiv (ligamente care sustin sanul).

Hiperplazia epiteliala (boala proliferativa a sanului) reprezinta cresterea benigna a volumului de tesut prin multiplicarea (cresterea numarului) celulelor epiteliale care tapeteaza ductele si lobulii, celule care pot sau nu sa prezinte atipii. Cand hiperplazia afecteaza ductele este numita hiperplazie ductala. In functie de examenul microscopic, hiperplazia este uzuala (fara atipii celulare) sau atipica.


Spre deosebire de cancere, leziunile benigne nu ameninta viata, dar pot da o simptomatologie neplacuta, iar cateva dintre acestea se asociaza cu un risc crescut, tardiv de dezvoltare a cancerului (dar acest risc este diferit in functie de tipul de proliferare)

Un diagnostic de hiperplazie si in mod particular de hiperplazie atipica necesita urmarirea atenta (examen clinic, mamografie) - mai frecventa decat cea recomandata in general.


Termenul de adenoza se poate referi la orice proces hiperplazic al tesutului glandular (proliferarea acinilor si a ductulilor terminali); din acest punct de vedere adenoza poate fi incadrata in entitatea numita boala fibrochistica; cea mai frecventa este varianta scleroasa (adenoza sclerozanta)

Adenoza - se refera la largirea lobulilor, care contin mai multe glande decat uzual. Daca mai multi lobuli se gasesc unul langa altul, aceasta colectie de lobuli cu adenoza poate fi suficient de mare pentru a fi simtita
Adenoza scleroasa este o alta forma in care exista distorsiuni ale lobulilor prin tesut fibros.


dr. CAMELIA ROSU, medic www.centrunaturist.ro

Raspunde
 
0
 
comentarii utilizatori

acum 15 ani

Buna ziua, am 21 de ani si as vrea sa stiu in ce consta o operatie la san, in cazul in care am un cheag de sange exact langa un nodul care e dezvoltat. As vrea sa stiu unde anume sa ajung, in ce consta operatia, zile de spitalizare, exista vreun remediu fara operatie? multumesc.

Raspunde
 
0
 
comentarii utilizatori

acum 15 ani

Am 37 de ani , am fost internata cu diagnosticul TUMORA BENIGNA A SANULUI D24 mi-a efectuat excizie sectorala mamara stanga cu examen histopatologic intraoperator rezultat: hiperplazia adenomatoasa nodulara. Doresc relatii despre.. va multumesc..

Raspunde
 
0
 
comentarii utilizatori

acum 15 ani

sotul meu sufera de depresie si vreau sa stiu cum sa procedez cu el pevtru ca are perioade cind bea si ia si pastile.nu bea tarie.numai vin sau bere.si cantitativ cam 1l pe zi.dar fata lui este total schimbata doar cu atit.ajutati-ma

Raspunde
 
0
 
geany

acum 13 ani

sunt o mare admiratoare a familiei Rosu. Am pornit de la citirea subiectelor francomasonice si acum continuu cu cele despre sanatate. Am fost de curand operata de cancer la san si tot odata am aflat de binecuvantarile terapiei naturiste. Urmez multe dintre ele si am devenit si vegetariana. Asa ca, cu cat mai multe subiecte in domeniu, cu atat mai bine pentru cei dornici de a urma o viata cat mai sanatoasa. Pentru asta multumim din suflet contributiei domnei dr. Camelia Rosu.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Afectiuni ale sanului - probleme ale mameloanelor Modificari ale sanilor care pot semnala prezenta cancerului Leziuni distrofice si precanceroase ale sanului Cauze care pot determina anomalii ale sanilor Afectiuni ale sistemului digestiv

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×