Postata de dumitrru cu 9 ani in urma.
Tatal meu de 89 de ani a suferit un AVC. Pe fisa de examinare de la tomografie scrie:
AVC ischemic constituit in teritoriul ACA bilateral si ACM stg.
Extinsa plaja de hipodensitate spontana F-T-P stg. care sterge santurile intergirale de la acest nivel si colabeaza VL stg.respectiv o alta F-P parasagital superior drt.
Ce se poate face in acest caz?
acum 3 zile
Buna ziua,
Tatal tau a suferit un accident vascular cerebral ischemic, ceea ce inseamna ca fluxul de sange catre o parte a creierului sau a fost blocat, cauzand deteriorarea tesuturilor cerebrale. Teritoriul ACA (Artera Cerebrala Anterioara) si ACM stg. (Artera Cerebrala Mijlocie stanga), mentionate in rezultat, sunt zonele afectate de AVC.
"Hipodensitatea spontana" se refera la o zona de tesut cerebral care apare mai deschis la culoare pe scanarea CT si indica o zona de tesut cerebral afectata de AVC. "F-T-P stg." se refera la lobii frontali, temporali si parietali ai creierului pe partea stanga.
Termenul "santuri intergirale" se refera la zonele de pe suprafata creierului. Faptul ca acestea sunt sterse sugereaza ca umflaturile normale si santurile creierului s-au umplut cu lichid sau sange.
"Cop***area VL stg." se refera la ventriculul lateral stang (VL), care este una dintre cele patru cavitati (ventricule) ale creierului care contin lichid cefalorahidian. "Cop***area" indica cel mai probabil faptul ca ventriculul a fost presat sau comprimat.
"O alta F-P parasagital superior drt." indica existenta unei alte zone afectate in regiunea fronto-parietala, de data aceasta mai in partea dreapta.
In cazul tatalui tau, tratamentul va fi specific AVC-ului ischemic si se va concentra pe prevenirea altor accidente vasculare cerebrale, imbunatatirea fluxului de sange catre creier si ajutarea sa in recuperarea de dupa accidentul vascular.
Coordonarea cu o echipa de specialisti in reabilitare este cheia procesului de recuperare.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/neurologie
Articole de interes:
https://sfatulmedicului.ro/Accidentul-vascular-cerebral/reabilitarea-post-accident-vascular-cerebral_335
https://sfatulmedicului.ro/Accidentul-vascular-cerebral/recuperarea-dupa-accidentul-vascular-cerebral_20155
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua