Clinica medicala

Clinica Aproape

Clinica Aproape
Permite-ți să fii bine!
5
din 2 voturi

Ecolalia – indicații și sfaturi practice pentru părinți

Cătălin Durlă - psihoterapeut Clinica Aproape

A
A
Ecolalia – indicații și sfaturi practice pentru părinți

Orice tânăr părinte este cel mai probabil copleșit de noile sarcini pe care le are de îndeplinit. Creșterea armonioasă și echilibrată a unui copil este un subiect care începe să preocupe din ce în ce mai mulți tineri, în special în contextul reluării repetate în discursurile publice a acestei teme, fiind încurajată conștientizarea realității problemelor mintale și a importanței parentingului făcut ca la carte.



Chiar dacă există o serie de comportamente și trăsături ale copilului tău pe care nu le poți preveni, din fericire, cu ajutorul unor servicii de evaluare psihologică și, ulterior, prin terapie impusă de rezultatele acestei evaluări, copilul poate primi suportul necesar care îi va asigura o integrare armonioasă în societate.



Printre fenomenele întâlnite în rândul copiilor este și ecolalia. Tu știi dacă copilul tău are nevoie de ajutor pentru combaterea acesteia? Află ce este, cum se manifestă, dacă și când trebuie să înceapă să te îngrijoreze ca părinte. Informează-te cu calm, din surse sigure, verificate, și fii conștient că nu există problemă suficient de mare care să nu poată fi rezolvată cu intervenția timpurie a unor specialiști.



Ecolalia la copii – ce este și când începe să se manifeste



Poate că mulți dintre voi sunteți familiari cu mitul lui Echo, nimfa pusă sub blestemul Herei de a nu putea vorbi alte cuvinte decât cele ce i-au fost rostite de altcineva. Astfel, neputând să-și confeseze iubirea față de Narcis, nimfa a fost nevoită să fie martoră căderii acestuia în iubire de sine, fapt ce i-a adus moartea. De aici provine și originea lingvistică a cuvantului ecou.



În ceea ce privește ecolalia, aceasta reprezintă repetarea cuvintelor unei alte persoane ca urmare a unei tulburări. Ecolalia copilului este respingerea formării discursului, în care copilul repetă necontrolat cuvinte și expresii din discursul altor persoane. Principala cauză a ecolaliei este dezinhibarea reflexului imitativ. Acest lucru apare atunci când leziunile funcționale sau organice ale anumitor lobi ai creierului. În lobul frontal, neuronii sunt hiper-excitați și echilibrul dintre inhibiție și excitație este perturbat.



Este demn de menționat, totuși, că acest procedeu de repetare este complet normal pentru copiii care abia încep să acumuleze abilități lingvistice. La urma urmei, mare parte din ceea ce ființele umane reușesc să învețe este acumulat prin procedee de imitație. Totuși, până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor reușesc să se descotorosească de acest obicei de imitație.

Există trei forme de ecolalie:




  • Ecolalia imediată în care repetarea cuvintelor sau frazelor este imediata – copilul reproduce cuvintele sau frazele imediat după ce le aude sau le citește

  • Ecolalia întârziată in care fraza este repetata cu întârziere, într-un context nepotrivit, în care acțiunea pe care o realizeaza sau contextul in care se regaseste nu are legătură cu ceea ce spune



Deși ecolalia poate fi o afectare, simptomele pot implica o selecție mare de semnificații și comportamente subiacente la nivelul și în interiorul subiecților.  Ecolalia atenuată se referă la o repetiție în care stimulul inițial este oarecum alterat, iar ecolalia ambientală se referă la repetarea (care apare de obicei la persoanele cu demență) a stimulilor de mediu, cum ar fi un program de televiziune care rulează în fundal.  Este important de știut că ecolalia poate apărea și la alte tipuri de afecțiuni, precum:




  • Sindromul Tourette

  • Sindromul Asperger

  • Schizofrenia

  • Tulburări neurologice

  • Infarct cerebral



Ecolalia este unul dintre simptomele considerate stereotipii.Ecolalia apare pentru a accesa memoria pe termen scurt a persoanei pentru a percepe auditiv ceea ce i se transmite.



Ecolalia are multe dintre elementele ecopraxiei, care presupune repetiția automată a mișcărilor făcute de o alta persoană. Forma tipică de ecolalie care apare la copii este caracterizată de repetarea, de exemplu a întrebării puse, apoi după scurt timp vine și răspunsul la întrebare. De fel, copilul reia ultimul cuvânt și îl repeta de multe ori sau ultimele fraze auzite, după care folosește cuvinte oportune cu momentul sau contextul, deci își oferă singur un răspuns. Ecolalia poate fi utilizată fară intenție sau scop sau poate avea un scop foarte bine pus la punct pentru dezvoltarea copilului.



Dacă, totuși, apar manifestări frecvente ale ecolaliei mult după vârsta la care copiii învață, în general, să vorbească, cel mai bine ar fi ca părinții să apeleze la sfaturile unei echipe de specialiști în dezvoltarea cognitivă și să afle dacă este cazul ca cel mic să participe la câteva ședințe de terapie aba ori de logopedie. Ecolalia prezentă la vârste mai înaintate ar putea reprezenta un comportament care să indice un caracter neurodivergent al copilului tău. Astfel, cu cât părinții devin conștienți de acest fapt mai devreme, cu atât mai rapidă și completă poate fi integrarea socială a puiului tău la vârste mai înaintate.



Ecolalia – tratament și sfaturi practice pentru părinți



Prezența ecolaliei demonstrează că auzul copilul este bun, că memoria de scurtă durată funcționează suficient cât să-i permită acestuia să reia și reproducă ceea ce a auzit și că are abilitățile necesare pentru a repeta mesajul. În cazul copilului cu autism ecolalia apare și că o metoda de reducere a anxietății.



Dacă observi fenomenul de ecolalie întârziată la copilul tău, este esențial să accepți că este nevoie de investigații ceva mai amănunțite, dar să îți păstrezi și optimismul. Ținând cont de faptul că ecolalia se poate manifesta în mod interactiv sau non-interactiv, în funcție de scopul repetiției în comunicarea cu exteriorul sau nu, diagnosticarea și tratamentul vor arăta diferit în funcție de caracteristicile și nevoile copilului tău. Cu cât mai timpuriu detectată cauza ecolaliei, cu atât mai ușor aceasta poate fi îndreptată de către un psihoterapeut sau un logoped.



Ca în cazul oricărei alte tulburări de natură psihologică, este esențial să înțelegi că ecolalia nu există într-un vacuum și, de cele mai multe ori, este conectată cu alte trăsături pe care le poți observa la copilul tău. Întrucât repetarea excesivă a cuvintelor celorlalți poate apărea și ca urmare a anxietății, ar fi bine să te gândești și la potențialii stimuli anxiogeni care marchează dezvoltarea copilului tău. Cu ajutorul unui specialist, dar și cu multă atenție și introspecție din partea părinților, aceste cauze pot fi de multe ori eliminate, iar progresele făcute de copilul tău vor fi vizibile. De asemenea, susținerea continuă și normalizarea discuțiilor cu privire la ce simte și la ce nevoi are pot ajuta copilul enorm, dându-i încredere că se află într-un mediu sigur, în care este iubit și protejat.



Mai târziu, pacienții întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă și în stabilirea unor relații personale. De obicei trăiesc singuri, mulți au nevoie de ajutorul părinților lor pentru tot restul vieții.



În plus, pot aparea/evolua și alte afecțiuni:




  • Dezvoltarea discursului întârziat

  • Formarea insuficientă a abilităților cognitive (memorie, atenție, gândire)

  • Scăderea dezvoltării emoționale



Așadar, atât pentru părinți, profesori, dar și alți copii, este esențial de înțeles că toți oamenii au circumstanțe, dorințe și nevoi diferite. Tratează ecolalia în primul rând cu empatie, înțelegere și deschidere față de a primi sfaturile specialiștilor, iar copilul tău va beneficia de o dezvoltare armonioasă.


Clinica Aproape

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bld. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13A, sector 1

Tel: 0722187700

E-mail:

L
10:00-21:00
V
10:00-21:00
M
10:00-21:00
S
9:00-14:00
M
10:00-21:00
D
Inchis
J
10:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.