Sustine organismul in lupta impotriva bacteriilor si virusurilor

Actualizat: 29 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Rolul sistemului nostru imunitar este acela de a ne mentine sanatosi si de a ne proteja de boli. Se intampla, insa, ca si acesta sa aiba nevoie de ajutor din exterior pentru a deveni mai puternic si a invinge bacteriile si virusurile care ne pot pune probleme. Despre intelegerea modului in care functioneaza imunitatea si despre ce putem face noi pentru a avea un organism puternic ne spune domnul doctor Alin Popescu, medical advisor Alevia.

Cat de importanta este imunitatea pentru o stare de sanatate buna?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului nostru de a rezista in fata posibilelor infectii si de a lupta cu ele. Este, practic, bariera noastra de aparare impotriva virusurilor si bacteriilor la care suntem expusi zilnic. Exista o imunitate pe care o mostenim si care se activeaza in momentul in care ne nastem, dar si o imunitate dobandita, pe care o dezvoltam odata ce organismul nostru este expus unui nou agent patogen pe care va incerca sa il combata si impotriva caruia va dezvolta anticorpi.



Care este diferenta dintre bacterii si virusuri?

Prin aerul pe care il respiram, alimentele si apa pe care le consumam sau spatiul in care locuim, suntem in permanenta inconjurati de microorganisme care includ bacterii si virusuri. Majoritatea acestor organisme minuscule sunt inofensive, dar unele sunt si agenti patogeni, care ne pot imbolnavi.

Virusurile sunt raspunzatoare de raceli si gripe, dar pot cauza si alte afectiuni mai serioase, precum hepatita sau SIDA. Pentru a se reproduce, un virus are nevoie sa se instaleze intr-o gazda vie, spre exemplu organismul uman. Atunci cand un virus intra in corpul uman, poate modifica functionarea normala a celulelor si produce clone ale lui, misiunea sa fiind aceea de a continua sa se reproduca. Spre deosebire de virusuri, bacteriile sunt autonome din punctul de vedere al reproducerii. O bacterie este o celula ce poate trai si se poate reproduce de una singura aproape oriunde: pe sol, in apa, in corpul nostru. Organismul nostru poate trai pasnic alaturi de bacterii, spre exemplu coloniile din intestine ne sunt de ajutor si ne intaresc sistemul imunitar. Dar, la fel ca virusurile, bacteriile ne pot dauna prin replicarea rapida in corpul nostru, distrugand celulele. Unele bacterii produc, de asemenea, toxine care pot ucide celulele si pot provoca o reactie imuna supradimensionata ce poate fi daunatoare.

Ce rol au suplimentele alimentare in sustinerea sistemului imunitar?

Suplimentele alimentare au rolul de a sustine o dieta echilibrata, compensand cu un aport de vitamine, minerale, antioxidanti si fitonutrienti, atunci cand organismul are nevoie. Cand alegem suplimente cu formule 100% naturale si cu biodisponibilitate 100%, elementele nutritive pe care acestea le contin se absorb cel mai bine in organism si devin disponibile in cel mai scurt timp, intr-o cantitate foarte mare.

De exemplu, Vitamina C Naturala 1000mg are 100% biodisponibilitate pentru sistemul imunitar, fiind obtinuta exclusiv din extract standardizat de macese. Contribuie la sustinerea imunitatii atat in perioada de preventie, cat si la sustinerea organismului in tratarea tusei, racelilor si gripei. Daca dorim sa prevenim aparitia infectiilor virale, ne poate fi de ajutor Quercetin 500mg cu Bromelaina, care contribuie la intarirea sistemului imunitar si protejeaza caile respiratorii.

Iar Optimicin, cu un puternic efect antibacterian, contine extracte din plante care ajuta la prevenirea infectiilor, la ameliorarea simptomelor de raceala si gripa si la reducerea duratei perioadei de imbolnavire (cimbru, busuioc, astragalus, usturoi, mix de ciuperci care contin beta-glucani). Acesta are tripla actiune: imunostimulator, prin stimularea imunitatii organismului in perioadele acute, efect antibacterian care ajuta vindecare si sustine organismul in refacere, fara recidive.

Pentru ca tot am vorbit despre imunitate, Imunio este un imunostimulator complex, cu ingrediente naturale sinergice, cu tripla actiune: este eficient in prevenirea aparitiei afectiunilor sistemului respirator in sezonul rece, stimuleaza sistemul imunitar si are efect antioxidant puternic si de crestere a nivelului de energie. Eficienta sa terapeutica este data de ingredientele naturale, precum Astragalus, Resveratrol, Vitamina C, Mix de ciuperci care contin beta-glucani, Ceai-verde, Zinc, Echinacea, Astaxanthin.

Ne puteti oferi cateva sfaturi despre cum putem sa ne intarim sistemul imunitar?

Cel mai bun sfat este acela de a avea grija de noi. Iar prin acest lucru ma refer la un mix de actiuni pe care le putem face. Sa mentinem o igiena corespunzatoare, sa ne spalam pe maini cu apa si sapun inainte sa gatim sau sa mancam, dupa ce am tusit sau am stranutat, dupa ce am utilizat toaleta sau am atins suprafete din spatii publice, precum cele din mijloacele de transport in comun. Este foarte important sa ii oferim organismului nutrienti si o dieta cat mai diversificata: fructe, legume, peste, iaurt si alte produse fermentate, surse de proteine si minerale, oleaginoase (seminte, nuci). Somnul si odihna sunt, de asemenea, esentiale. S-a constatat ca mai putin de 6 ore de somn in fiecare noapte creste riscul contactarii unei raceli. Adultii ar trebui sa doarma minimum 7 ore/ noapte, copiii pana la 10 ore/ noapte, iar bebelusii 14 ore/ noapte.

Se stie ca activitatea fizica si miscarea au rolul de a ajuta organismul nostru sa fie mai rezistent si sa lupte cu infectiile. Cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi, inclusiv mersul pe jos, ne vor ajuta sa ne energizam. Un alt aspect de luat in calcul este diminuarea stresului, deoarece pe langa alte repercusiuni, duce si la scaderea imunitatii. Pentru a-l combate, ne putem dedica timpul unor hobbyuri, socializarii si chiar putem incerca cateva sesiuni de meditatie.

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o alimentatie diversificata si echilibrata si un mod de viata sanatos. insa, uneori, organismul nostru are nevoie de un ajutor din exterior pentru completarea deficitelor, mai ales atunci cand trebuie sa lupte cu raceli sau gripe.

------------------------------------------
Alevia este o companie romaneasca din Bucovina, infiintata in anul 1994, producatoare de suplimente alimentare, creme, gustari sanatoase si ceaiuri. De-a lungul celor 27 de ani de experienta s-a dezvoltat constant si a reusit sa obtina formulele cele mai eficiente pentru sanatatea romanilor, astfel incat consumatorii sa isi poata descoperi echilibrul optim si sa-si poata atinge potentialul maxim. Un nou echilibru, mai bun, mai sanatos, mai productiv.
Specialistii Alevia sintetizeaza puterea terapeutica a plantelor in suplimente si produse naturale care sa te ajute sa fii bine, in forma si cu pofta de viata. Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, care are si competente in management sanitar si apifitoterapie, s-a alaturat misiunii Alevia in calitate de medical advisor, pentru a duce mai departe puterea naturii in folosul oamenilor si a starii lor de bine si a-i ajuta sa duca o viata mai sanatoasa, prin obiceiuri zilnice simple.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului Pregatirea organismului pentru toamna 15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Gripa - cum separam mitul de adevar Infectiile bacteriene Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Trei vitamine care iti cresc imunitatea Cum sa previi raceala sau gripa? Care este diferenta dintre virusuri si bacterii Bacteriile din aerul conditionat Cat de periculoase sunt bacteriile care traiesc in nas Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea?
Cere sfatul medicului ×