Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Actualizat: 24 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Studiille internationale arata ca bolnavii infectati cu COVID-19 prezinta, printre complicatii, infectia cu fungi din specia Aspergillus.

Ce este Aspergillus?

Aspergillus fumigatus este un agent patogen (microorganism) ce se transmite prin spori rezistenti la caldura sau la anumite substante chimice, reusind astfel sa ramana activa in mediu timp indelungat. Poate fi intalnit in zone cu frunze putrezite, fan, cereale, plante aflate in proces de descompunere sau chiar medii precum sisteme de aer conditionat, computere, covoare etc. Termenul folosit pentru a defini infectia produsa de Aspergillus este Aspergiloza.

De obicei, infectiile cu Aspergillus se produc pe cale aeriana in tesuturile deja afectate si pot genera o infectie cronica a sinusurilor paranazale, a ochilor sau a plamanilor. Un sistem imunitar sanatos poate sa distruga sporii inainte ca acestia sa se extinda la nivel pulmonar.

Problema intervine la persoanele care au sistemul imunitar slabit sau daca plamanii sunt deja afectati de o alta boala, cum ar fi Covid-19; in acest caz, infectia va persista si se va dezvolta.

Activarea imunitatii antivirale poate contribui, paradoxal, la un mediu inflamator care favorizeaza infectiile secundare. Tocmai acesta este motivul care ii ingrjoreaza pe medici si s-au desfasurat studii pentru a face o conexiune intre COVID-19 si Aspergillus.

Observarea aspergilozei in cazurile de pneumonie severa COVID-19 a fost evidentiata in rapoarte si in studiile de caz desfasurate in China si Europa. Aspergiloza pulmonara asociata COVID-19 a fost raportata recent si in tarile europene. De la inceputul pandemiei pana in present, s-a constatat ca un numar ingrijorator de mare de pacienti au dezvoltat o infectie secundara la plamani.

Cercetatorii din Marea Britanie si SUA au descoperit ca o noua tulpina a ciupercii Aspergillus a aparut la un numar mare de pacienti infectati cu COVID-19 si faptul ca a fost prezenta intr-un mediu precum cel din spitale este cu atat mai ingrijorator cu cat inainte putea fi gasita doar pe sol sau plante. Prof. Dr Antonis Rokas de la Univ. Vanderbilt SUA sustine ca faptul ca trebuie izolat acest hibrid pentru a putea aplica un tratament corect si a evita complicatiile.

Efectele pot fi minimalizate prin preventie si se recomanda testarea prezentei Aspergillus la pacientii cu COVID-19 in unitatea de terapie intensive. Acest lucru ar trebui in considerare pentru a permite un tratament in timp util.

Mai multe despre aspergiloza gasiti pe www.endcovid.eu


Citeste si despre:

Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale 681 cazuri de coronavirus in ultimele 24 de ore, din 8.570 teste. Scenariu pesimist: In septembrie am putea ajunge la peste 1 milion de infectari Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Sindromul respirator acut sever (SRAS) Cum actioneaza un deodorant natural asupra transpiratiei Mituri si dezinformari privind igiena Cum se transmite virusul COVID-19? Cum afecteaza COVID-19 copiii? Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate