Desi toti copiii au o capacitate creativa innascuta extraordinara, parintii vor sa incurajeze si mai mult dezvoltarea inteligentei celor mici. De la alegerea unor gradinite de top, scoli performante, afterschool-uri, meditatii si pana la dezvoltarea hobby-urilor artistice si a celor sportive in timpul liber, nimic nu este prea mult.
Cu toate acestea, in mijlocul vartejului adesea frenetic al vietii de zi cu zi, parintii trebuie sa ia in considerare si dieta sau stilul de viata in contributia activa la dezvoltarea inteligentei copiilor, iar suplimentarea meniului cu DHA (acid docosahexaenoic) nu trebuie sa fie doar o optiune.
Copilaria este o perioada esentiala in cresterea si maturizarea creierului. Acidul gras omega-3 cu lant lung, DHA, supranumit „caramizile creierului”, este o lipida indispensabila pentru functionarea optima a creierului.
Aportul obisnuit de DHA in randul copiilor este scazut, in ciuda numeroaselor studii care arata imbunatatirea cognitiei si ameliorarea afectiunii ADHD ca urmare a suplimentarii cu acizi grasi polinesaturati DHA.
Mai mult, DHA este asimilat de catre creier cu prioritate fata de alti acizi grasi, iar cercetarile privind activitatea creierului au raportat beneficiile suplimentarii cu DHA in performanta scolara.
De ce au nevoie copiii nostri de DHA?
Perioada de la nastere pana la varsta de 2 ani este considerata faza de crestere primordiala pentru creierul uman, chiar daca dezvoltarea continua de-a lungul copilariei si adolescentei. Mielinizarea lobilor frontali ai creierului incepe inca de la varsta de 6 luni si continua de-a lungul copilariei si adolescentei. Continutul de acid gras omega-3, acid docosahexaenoic (DHA) este important pentru aceasta dezvoltare.
Lobii frontali, „bureti” de DHA, sunt considerati responsabili pentru activitatile cognitive executive si de ordin superior precum planificarea, rezolvarea problemelor si concentrarea. Cercetatorii confirma o asociere a acestor structuri de scoarta prefrontala cu sistemul limbic, unde dezvoltarea functiei cognitive la nivel inalt corespunde si dezvoltarii sociale, emotionale si comportamentale a copilului.
Deficientele DHA sunt asociate cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), fibroza chistica, fenilcetonuria (care poate duce la retard mintal), depresia unipolara, agresivitate si adrenoleucodistrofia (distrugerea progresiva a creierului prin atacarea tecii de mielina). Mai tarziu in viata, DHA are un efect pozitiv asupra bolilor precum hipertensiunea, artrita, ateroscleroza, depresia, diabetul zaharat cu debut adult, infarctul miocardic, tromboza si unele tipuri de cancer.
Desi DHA se gaseste in intreg organismul (tesut nervos, retina, muschi cardiac si celule seminale), corpul nostru nu are capacitatea de a sintetiza acest acid gras nesaturat (care se regaseste in somon, ton, macrou), prin urmare este necesar aportul sau prin intermediul alimentatiei sau al suplimentelor de calitate.
La sugari, DHA este crucial pentru dezvoltarea cognitiva optima
In urma cu 20 de ani, studiile au descoperit ca bebelusii alaptati natural aveau un nivel mai ridicat de DHA decat bebelusii hraniti cu lapte praf. La acea vreme, expertii au sugerat ca adaugarea DHA la formula ar imbunatati atat dezvoltarea cognitiva, cat si vederea. Acest sfat a devenit atat de raspandit incat in 2002 s-a aprobat includerea DHA in formulele pentru sugari. In cele din urma, suplimentarea cu DHA a formulelor si al laptelui pentru copii au devenit o norma.
15 studii randomizate controlate incluzand 1.900 de copii care au fost urmariti de la varsta de cateva saptamani pana la 9 ani au confirmat imbunatatiri ale vederii sau ale capacitatii de a rezolva diverse probleme.
Inca din perioada intrauterina, DHA este essential in dezvoltarea normala a intregului sistem nervos. Un studiu australian asupra suplimentelor prenatale de DHA a vizat 800 de femei si copiii lor. Cercetatorii le-au furnizat mamicilor zilnic un supliment DHA in ultima jumatate a sarcinii. Ulterior, au testat abilitatile cognitive ale copiilor lor la 18 luni, 4 ani si 7 ani, cu rezultate pozitive in rezolvarea mult mai usor a problemelor.
Femeile insarcinate trebuie sa asimileze suficient DHA, deoarece acesta este cel mai eficient si dovedit mod de a se asigura ca bebelusul primeste cantitatea necesara de DHA in timpul dezvoltarii in uter.
Uleiul de peste DHA cu gust delicios de coacaze pentru Copii inteligenti si fericiti!
DHA Premium, Ulei de Peste EPAX de la Cosmo Pharm este super-concentrat, ultrafiltrat, dezodorizat, cu gust delicios de coacaze.
Capsula masticabila contine o formula eficienta pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului: DHA 125 mg, EPA 26 mg, Vitamina C 26 mg, Vitamina E 1,50 mg, Vitamina A 200 mcg, Vitamina D3 2,5 mcg.
• DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapentaenoic) contribuie la formarea creierului si la mentinerea sanatatii mentale.
• Vitamina C – antioxidant; rol in sistemul redox; biosinteza colagenului; absorbtia fierului; creste imunitatea (actiune antitoxica, antiinfectioasa); protejeaza vasele sangvine; parul si pielea; preintampina scorbutul, cataracta;
• Vitamina E – antioxidant; vasodilatator si antiagregant; mentine flexibilitatea arterelor inimii;
• Vitamina A – antioxidant; creste acuitatea vizuala; mentine integritatea tesuturilor; creste imunitatea; mentine sanatatea pielii, parului si unghiilor; grabeste vindecarea ranilor; previne cecitatea.
• Vitamina D3 – adjuvant in fixarea calciului si fosforului fiind o vitamina esentiala sanatatii sistemului osteo-articular si imunitar;
DHA PREMIUM – Omega 3 Ulei de peste EPAX este indicat in: deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD), dislexie, dislalie, epilepsie, autism, Sindromul Down, rahitism, depresie, instabilitate emotionala si tulburari de comportament, astm, diabet, sarcina si alaptare.
Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.