Acizii grasi Omega-3 si vitamina D - factori esentiali in cresterea si dezoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor

Actualizat: 19 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt acizii grasi?


Acizii grasi Omega-3 fac parte, alaturi de acizii grasi Omega-6, din familia acizilor grasi esentiali.

Precum le spune si denumirea, acizii grasi sunt esentiali pentru dezvoltarea si cresterea armonioasa a copiilor.

Spre deosebire de alte categorii de acizi grasi, acestia nu sunt produsi de organismul nostru, ci pot fi obtinuti din alimentatie.

Acizii grasi Omega-6 se obtin din seminte, nuci, uleiuri vegetale etc, prin urmare rareori este nevoie de o suplimentare zilnica.

Pe de alta parte, dieta moderna este caracterizata de un deficit de acizi grasi Omega-3, astfel ca este important sa ne asiguram ca ii oferim organismului Omega-3 in cantitate suficienta.

Acizii grasi Omega-3 pot fi obtinuti prin fabricare, deci rezulta acizi grasi Omega-3 de sinteza (nu contin EPA si DHA) sau pot fi obtinuti din surse naturale, din peste: somon, sardine, hering, ansoa, macrou, ficat de peste (in special cod).

Acizii grasi Omega-3 obtinuti din peste sunt o sursa bogata de DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapentaenoic), cei mai importanti acizi grasi din familia Omega-3, intrucat creeaza legaturi intre celulele din intregul corp si componente cheie ale creierului, inimii etc.

In acelasi timp, un rol la fel de important in dezvoltarea copiilor este ocupat de vitamina D.

Rolul vitaminei D

Precum bine stim, principala sursa de vitamina D este soarele, expunerea la soare asigurand necesarul zilnic de vitamina D.

Dar aceasta nu este intotdeauna posibila, in special in sezonul rece, de aceea este important pentru organism sa primeasca doza zilnica de vitamina D, iar preferabil ar fi din surse naturale, precum este uleiul de peste Möller’s.

Vitamina D are un rol foarte important in organism, fiind responsabila pentru mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, regland absorbtia si utilizarea calciului si fosforului in organism, asista sistemul imunitar contribuind la producerea monocitelor (grup de celule albe care lupta impotriva infectiilor), are un efect imunoreglator si contribuie la cresterea si dezvoltarea normala.

Studii recente arata ca vitamina D joaca un rol important si in scaderea riscului unor boli cronice cum ar fi diverse neoplasme, boli autoimune, infectii si boli cardiovasculare.

Toate produsele Möller’s contin Omega-3 in stare naturala si vitamina D, fiind obtinute din ulei de ficat de peste provenit din cod salbatic, capturat responsabil din cele mai pure ape reci arctice norvegiene la Lofoten si Vesterålen.

Produsele Möller’s sunt brevetate de farmacistul Peter Möller in 1854, contribuind la mentinerea sanatatii generatii de-a randul.

Pentru copii, uleiul de peste si pestisorii Möller’s asigura: cresterea sanatoasa, dezvoltarea inteligentei si sustin imunitatea.



Uleiul de peste Möller’s este recomandat copiilor pentru a asigura necesarul de acizi grasi esentiali Omega-3 si de vitaminele D, A, E. Acizii grasi esentiali Omega-3 sunt importanti in principal pentru dezvoltarea optima a creierului si a sistemului nervos; vitamina D este vitala pentru dezvoltarea sistemului osos, a dintilor, regland utilizarea calciului la nivelul celulelor; vitamina A contribuie la functionarea normala a inimii si a sistemului imunitar, la mentinerea vederii normale si la mentinerea sanatatii pielii si a membranelor mucoase, iar vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Exista numeroase studii clinice care stau la baza beneficiilor uleiului de ficat de cod si care dovedesc importanta acizilor grasi Omega-3 si a vitaminei D pentru sanatatea populatiei si dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Doar 5 ml de ulei de peste Möller’s in fiecare zi (aceasta fiind doza recomandata copiilor cu varsta de pana la 11 ani) asigura necesarul optim de acizi grasi esentiali Omega-3, dar si de vitamina D – 400 UI. Este usor de administrat in fiecare zi datorita aromelor naturale de lamaie, tutti-frutti si mere verzi.

Inca din 1932 uleiul de ficat de cod Möller’s a fost introdus de catre guvernul norvegian in scoli, alaturi de lapte, paine si fructe, cu scopul de a imbunatati sanatatea copiilor, masura fiind cunoscuta sub numele de „Oslo breakfast”.

Copiii cresc si se dezvolta rapid, fiind intr-o continua schimbare fizica si mentala, astfel ca au nevoie de un scut care sa le ofere protectie si suport de-a lungul acestor procese, au nevoie de un sistem imunitar puternic si de un stil de viata sanatos si activ.

Un alt factor esential in ceea ce priveste dezvoltarea unui stil de viata sanatos o reprezinta rutina zilnica, fie ca este vorba de orele de masa sau gustari, scoala sau teme, ori practicarea unui sport, hobby-uri, sau chiar de administrarea suplimentelor naturale, precum sunt cele din gama Möller’s, obtinute din ulei de ficat de cod specia Skrei.

Cei mici pot fi obisnuiti ca dupa micul dejun, inainte de a pleca spre gradinita sau scoala, sa ia 5 ml de ulei de peste Möller’s cu aroma naturala preferata: lamaie, mere verzi sau tutti-frutti.

Ori pot ca in pachetelul pentru pranz mereu sa gaseasca 2 jeleuri gumate in forma de pestisori cu aroma de capsuni sau portocale, bogate in acizi grasi Omega-3 si vitamina D.

Beneficiile uleiului de peste

Möller’s Omega-3 Pestisori gumati contin in special DHA si vitamina D, contribuind la cresterea sanatoasa, maturarea optima a retinei si a cortexului vizual, la dezvoltarea normala a vederii, mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor.

Administrarea de acizi grasi esentiali Omega-3 si vitamina D prin intermediul produselor din gama Möller’s, are beneficii majore pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor:

1. dezvoltarea optima a creierului si a functiei cerebrale – cresterea IQ-ului, a memoriei, a capacitatii de concentrare si de invatare, a atentiei (si a performantei scolare);

2. dezvoltarea imunitatii: mai putine raceli in timpul lunilor de toamna si iarna, severitate mai mica a infectiilor, in special de tract respirator;

3. rol crucial in dezvoltarea sistemului osos, a dintilor, vitamina D regland utilizarea calciului la nivelul celulelor;

4. maturarea optima a retinei si a cortexului vizual, cu rol in cresterea acuitatii vizuale;

5. rol in digestie, buna functionare a tractului intestinal;

6. crestere accelerata cu risc de carenta de vitamina D;

7. ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburari neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD) cu efecte benefice asupra atentiei, hiperactivitatii si impulsivitatii;

8. risc semnificativ mai mic pentru aparitia diabetului de tip 1 – boala cronica autoimuna cu debut in copilarie;

9. buna functionare a sistemului cardiovascular – reglarea nivelului trigliceridelor si al colesterolului;

10. ajuta la pierderea greutatii / in obezitate - reduce tesutul adipos, atenueaza senzatia de foame postprandiala si ajuta la cresterea masei musculare.

Citeste mai mult aici:https://m.sfatulmedicului.ro/mollers

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi Omega-3 si Omega-6: de ce sunt importanti? Omega 3 Cresterea aportului de Omega 3 Cele mai bune surse de Omega-3 Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Vitaminele care sporesc fertilitatea Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Topul vitaminelor pentru iarna 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor