Vaccinarea antipoliomielitica a devenit o prioritate pentru sanatatea publica din Romania, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat reaparitia mai multor cazuri de imbolnavire in Siria si Israel. Libera circulatie a refugiatilor din aceste tari predispune statele europene vecine unei posibile epidemii de poliomielita.
Intrucat boala infectioasa eradicata in urma cu cateva decenii apare la varste mici si poate fi transmisa pe cale fecal-orala, vaccinarea antipoliomielitica a devenit obiectul mai multor campanii de vaccinare e elevilor din scolile tarii noastre.
Directiile de Sanatate Publica din Romania au decis ca toti copiii de scoala primara sa beneficieze de acest tip de imunizare, odata ce riscul izbucnirii unei epidemii a devenit o realitate si pentru Romania.
Vaccinarea cu VPI in scolile din Romania
In perioada 2-13 decembrie, Directia de Sanatate Publica Arad a derulat campania scolara de vaccinare cu VPI, vaccinul polio inactivat, in randul claselor pregatitoare si al clasei a II a, in cazul elevilor care nu au primit acest vaccin in clasa I.
Directorul executiv al DSP Arad, Laura Nicolescu, a declarat ca vaccinul se administreaza intramuscular si asigura protectia impotriva tuturor celor 3 tipuri de virusuri polio.
In judetul Calarasi, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica anuntau la inceputul lunii decembrie a.c. ca intentioneaza sa asigure vaccinarea antipoliomielitica gratuita pentru 4000 de copii din clasele pregatitoare si clasa a II a, inclusiv.
In Hunedoara, medicii specialisti au inceput sa viziteze scolile din judet si sa administreze vaccinul cu VPI in forma injectabila, chiar daca vaccinul se administra pana acum sub forma de picaturi.
Vaccinarea antipoliomielitica in campaniile scolare se efectueaza doar prin obtinerea consimtamantului parintelui sau tutorelui, in mod gratuit, prin Programul National de Imunizare al Ministerului Sanatatii.
Pericolul epidemiei de poliomielita in Romania
Odata ce s-a identificat circulatia de virusuri salbatice polio in lume, epidemia de poliomielita a devenit un real pericol de sanatate publica in Romania. Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis o alerta pentru Europa, adresata unui numar de 53 de state, printre care se numara si tara noastra.
Poliomielita este o boala extrem de contagioasa, care poate produce paralizii in aproximativ 1% din cazuri si slabiciune musculara acuta. Nu exista un tratament pentru aceasta maladie virala acuta, iar recuperarea este foarte dificila, soldata cu sechele grave pentru intreaga viata.