MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate

Actualizat: 06 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate: „Prevalenta tulpinii britanice a crescut de 8 ori in mai putin de 3 luni pe lotul nostru de studiu, acest indicator ar trebui sa fie un semnal de alarma in vederea cresterii capacitatii de vaccinare”
• Echipa de cercetare a Grupului MedLife a secventiat un nou lot de 92 de probe, toate fiind identificate cu tulpina britanica B.1.1.7.
• Prevalenta tulpinii britanice pe loturile MedLife a crescut de mai bine de 8 ori in mai putin de trei luni, de la 12% la sfarsitul lunii ianuarie la 100% in prezent.
• in urma analizarii acestui lot, specialistii nu au identificat si alte tulpini ale coronavirusului, precum cea braziliana sau sud-africana.
• Conform datelor furnizare de INSP, numarul cazurilor de infectare cu tulpina britanica a ajuns la 649, dintre care mai mult de jumatate (331) au fost identificate de cercetatorii MedLife.
• MedLife a secventiat pana in prezent aproape 800 de probe, respectiv peste 75% din total probelor analizate la nivel national.

Specialistii echipei de cercetare a Grupului MedLife anunta ca un intreg lot de 92 de probe, analizat in aceasta etapa a studiului de secventiere, contine tulpina B.1.1.7, originara din Marea Britanie. Probele au fost selectate in mod aleatoriu si potrivit raportului, provin din urmatoarele judete: Bucuresti – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Brasov – 9 cazuri, Dambovita – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galati si Constanta – cate 3 cazuri, Arges – 2 cazuri; Braila, Covasna, Hunedoara, Ialomita si Sibiu cate un caz.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei nu au identificat pe lotul analizat prezenta altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africana sau braziliana.
De la inceputul pandemiei, MedLife a secventiat in laboratoarele proprii aproape 800 de probe, identificand mai mult de jumatate din cazurile de infectare cu tulpina britanica raportate la nivel national si 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africana.

“In urma cu mai putin de trei luni anuntam identificarea primelor cazuri care contineau tulpina britanica, iar previziunile nu erau deloc favorabile, stiind ca aceasta varianta a coronavirsului are o rata mai mare de infectiozitate, dar si de severitate. Din pacate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalenta pe loturile analizate in laboratoarele noastre a crescut intr-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la inceputul lunii martie si ajungand, in prezent, la 100%. Acest procent ingrijorator ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi toti. Este extrem de important sa fim in continuare extrem de precauti, sa respectam cu strictete masurile de protectie, in timp ce campania de vaccinare ar trebui sa prinda avant”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere derulat de MedLife.

“Prevalenta tulpinii britanice pe loturile analizate de echipa noastra de cercetare a ajuns la 100% intr-un timp foarte scurt, in timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare si-a temperat ritmul. inca de acum doua luni atrageam atentia populatiei si autoritatilor asupra acestor riscuri. Oamenii trebuie sa inteleaga ca, in acest moment, vaccinarea este singura solutie care ne poate scapa de aceasta pandemie, care va permite revenirea economica si reluarea unui ritm cat mai normal al vietii. Pana la imunizarea in masa, masurile de protectie nu pot fi diminuate.

Pe de alta parte, evolutia campaniei de vaccinare este una ceva mai lenta, suntem in continuare la o capacitate de sub 60.000 de vaccinuri efectuate zilnic. Autoritatile ar trebui sa ia in vedere cresterea cat mai curand a capacitatii de vaccinare, astfel incat sa ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate in fiecare zi pentru a putea preveni si alte valuri ale pandemiei. in paralel, este nevoie de un efort comun de informare si educare a populatiei cu privire la necesitatea vaccinarii. Altfel, in scurt timp vom ajunge in situatia in care vom avea stocuri de vaccin, dar nu vom avea persoane dornice sa se imunizeze”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO al Grupului MedLife.

Pe baza de secventiere, MedLife urmeaza sa faca o evaluare a situatiei epidemiogice in tarile aflate la granita cu Romania. Republica Moldova, aflata in scenariu rosu, este prima pe lista

Reprezentantii MedLife au anuntat ca vor continua programul de secventiere pentru a monitoriza evolutia pandemiei la nivel national si pentru a anunta in timp util autoritatile in privinta noilor tulpini aparute. Mai mult, compania a precizat ca urmeaza sa faca o evaluare a situatiei epidemiologice la nivel regional, prin secventierea probelor provenite din tarile vecine, pentru a identifica eventualele riscuri din zonele de tranzit.

“In paralel cu monitorizarea pandemiei la nivel national, ne-am propus sa luam pulsul din punct de vedere epidemiologic in tarile aflate la granita cu Romania pentru a informa autoritatile in timp util asupra unor eventuale riscuri din zonele de tranzit. Primele probe pe care le-am dat deja in lucru sunt cele provenite din Republica Moldova. Dincolo de dorinta de a amplifica eforturile si actiunile de sprijin in lupta cu pandemia oferite Republicii Moldova de catre autoritatilor romane, ne propunem sa oferim informatii relevante cu privire la evolutia noilor tulpini la granita de est a Romaniei. Secventierea probelor o vom realiza exclusiv din fonduri proprii fiind o continuare a demersului nostru social in scop de monitorizare a pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO al Grupului MedLife.
***

Despre Sistemul Medical MedLife:
Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, alcatuita 100% din romani, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider detasat in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.


Citeste si despre:

Cannabisul si cannabinoidele Nicotina Probioticele, adjuvanti excelenti in prevenirea racelii Tot ce trebuie sa stiti despre gonoree Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Hepatita - boala mainilor murdare Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
Cere sfatul medicului ×