Ulcerul a aparut in preistorie

Publicat: 08 Februarie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Oamenii preistorici erau infectati cu bacteria care provoaca ulcerul la stomac, arata un studiu aparut in revista Nature.
Cercetatori din Marea Britanie si Germania au facut simulari pe computer pentru a arata ca atat Helicobacter pylori – bacteria respectiva – cat si oamenii au migrat din Africa acum aproape 58.000 de ani.
Aceasta bacterie pare sa fi ramas atasata de fiinta umana inca de atunci, sustin cercetatorii.
Cercetatori australieni Robin Warren si Barry Marshall au castigat Premiul Nobel pentru medicina in 2005 pentru ca au aratat ca aceasta bacterie provoaca ulcerul.
In 1982, australienii au descoperit ca aceasta bacterie se gasea in peste 50% din stomacele pacientilor participanti la studiu. Inaintea acestor cercetari, stresul si stilul de viata erau considerate cauzele majore ale ulcerului gastric sau duodenal. Acum este insa clar ca bacteriile provoaca mai mult de 90% din ulcerele duodenale si peste 80% din ulcerele gastrice.
Conform ultimelor studii, o echipa de la Universitatea Cambridge si de la Max Planck Institute din Berlin a comparat raspandirea bacteriei Helicobacter pylori de la populatiile migratoare din estul Africii in intreaga lume.
Prin cercetarea ADN-ului s-a ajuns la concluzia ca, cu cat oamenii au migrat mai departe de Africa, cu atata ei au devenit mai distincti din punct de vedere genetic. Acelasi lucru a fost determinat si in ceeea ce priveste Helicobacter pylori.
Combinand aceasta analiza genetica cu o simulare pe computer care a prezis raspandirea bacteriei in intreaga lume, cercetatorii au aratat ca Helicobacter pylori a migrat din Africa de Est in acelasi timp cu oamenii si a urmat apoi acelasi patern.
Asadar, Helicobacter pylori a fost alaturi de om inca din preistorie. Insa cercetatorii inca studiaza aspectul acestei boli ca fenomen intalnit in lumea moderna.


Citeste si despre:

Ulcerele venoase Totul despre ulcerul duodenal. Cauze si tratament Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Afectiuni inflamatorii intestinale: boala Crohn si colita ulcerativa Ranile care se vindeca foarte greu, simptom al ulcerului de piele. Ce alte semne prezinta boala De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita Probleme ale cavitatii bucale Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Rectocolita ulcerohemoragica Boala Behcet - afectarea neurologica Boli inflamatorii intestinale Cancerul cavitatii bucale