Nivelul seric de Osteopontina poate fi un indicator al severitatii bolilor inflamatorii intestinale

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Osteopontina reprezinta o glicoproteina fosforilata care a fost identificata prima data in osteoblaste, dar care este secretata de macrofage, leucocite si limfocite T activate, fiind prezenta in lichidele extracelulare, in zonele de inflamatie si in matricea extracelulara, in zonele de inflamatie si in matricea extracelulara a tesuturilor mineralizate. Ea reprezinta un mediator important al interactiunilor celula-celula si celula-matrice extracelulara.
Osteopontina joaca un rol important in progresia afectiunilor mediate imunologic prin limfocitele Th1, asa cum s-a dovedit in cazul sclerozei multiple si al poliartritei reumatoide.
Cunoscandu-se faptul ca limfocitele Th1 reprezinta un mecanism de intretinere a inflamatiei intestinale idiopatice, s-a incercat o corelatie intre nivelurile plasmatice de Osteopontina si gradul de activitate al bolii Crohn sau rectocolitei ulcero-hemoragice.
S-a constatat o concentratie serica semnificativ crescuta a Osteopontinei atat la pacientii cu boala Crohn cat si la cei cu rectocolita ulcero-hemoragica comparativ cu subiectii normali.
In plus, in cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, nivelul seric de Osteopontina este direct proportional cu gradul de activitate a bolii.
Aceste rezultate aduc perspective noi in patogeneza rectocolitei ulcero-hemoragice, determinarea nivelului seric de Osteopontina putand sa devina o metoda utila de apreciere a indexului de activitate a bolii.


Citeste si despre:

Colita ulcerativa Boala Crohn - inflamatia colonului Cele 5 tipuri ale bolii Crohn Fisurile anale: cauze, simptome, tratament, preventie Tot ce trebuie stiut despre incontinenta fecala Artrita din bolile inflamatorii intestinale Indicele glicemic al alimentelor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cancerul de buze poate fi invins Metode de diagnosticare a infectiilor cu virus hepatitic C Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Anemia prin deficit de acid folic Pneumonia comunitara De ce sunt periculoase trigliceridele Afla semnificatiile durerilor de dinti