Helicobacter Pylori si ulcerele gastrice: importanta diagnosticarii precoce

Actualizat: 24 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Ce este ulcerul gastric?


Ulcerul gastric este o afectiune gastro-intestinala destul de comuna si aparent “benigna”, insa evolutia acestuia poate fi grevata de multiple complicatii potential amenintatoare de viata, motiv pentru care diagnosticul precoce si tratamentul adecvat, indicat de medicul specialist gastroenterolog, sunt esentiale.

Conform studiilor ulcerele gastrice, cat si cele duodenale sunt asociate intr-un procent semnificativ (adesea depasind 50%) infectiei cu Helicobacter pylori, fie ca factor unic, fie asociat altor factori nocivi precum fumatul sau consumul abuziv de antiinflamatoare nesteroidiene.

Ce este Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori este o bacterie care adesea se cantoneaza la nivelul stomacului si determina leziuni care variaza de la gastrita, la ulcer si chiar cancer gastric.

Prevalenta sa este mai mare in tarile cu status socio-economic scazut, iar transmiterea se face pe cale fecal-orala, gastric-orala, oral-orala si extrem de rar, dar posibil, pe cale sexuala.

Cum produce Helicobacter pylori leziuni?

Odata ajunsa la nivelul stomacului, bacteria se multiplica in stratul de mucus si produce o enzima numita “ureaza”, ce descompune ureea in amoniac, cu rol de protectie a H. pylori fata de secretia gastrica acida, permitand astfel agentului infectios sa distruga mucoasa si sa determine inflamatie.

De asemenea, unele tulpini de Helicobacter pylori determina, cu ajutorul unor toxine, transformarea celulelor gastrice in celule canceroase si multiplicarea dezordonata a acestora.

Un lucru important de retinut este ca actiunea acestei bacterii poate fi potentata de alti factori nocivi, precum fumatul, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene si de alimente procesate, carne rosie, alcool etc.

Cu cat sunt prezenti mai multi factori, cu atat creste riscul de aparitie si exacerbare a patologiilor gastrice.

Beneficiile diagnosticarii precoce

In primul rand evolutia indelungata a leziunilor cauzate de H. pylori, fie ca vorbim de gastrita sau ulcer, predispune la aparitia complicatiilor sau dezvoltarea cancerului gastric.

Este important de mentionat ca ulcerul poate fi inclusiv o forma de prezentare initiala a neoplasmului gastric si intarzierea tratamentului poate face diferenta intre curativ si paliativ (ingrijiri terminale).

Studiile arata ca in toate aceste boli, eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori reprezinta o componenta importanta a succesului terapeutic.

In al doilea rand, majoritatea pacientilor infectati sunt asimptomatici, iar absenta simptomelor sau prezenta unor simptome minime nu se coreleaza cu severitatea leziunilor.

Nu de putine ori, cancerul gastric este diagnosticat in stadii avansate, in timp ce ulcerul este descoperit fie cu ocazia unei endoscopii, fie in urma dezvoltarii complicatiilor precum perforatie, sangerare, obstructie sau penetrare in alt organ.

Diagnostic

Diagnosticul corect porneste de la anamneza si examenul obiectiv minutioase realizate de medicul specialist.

Printre simptomele pe care pacientii le prezinta regasim durerea abdominala, de cele mai multe ori in etajul superior si in punct fix, care apare in general la scurt timp dupa mese, uneori descrisa ca o foame dureroasa, alteori ca o durere profunda.

La durere se pot asocia senzatie de balonare, arsuri, regurgitatii, greata sau varsaturi.

Schimbarea caracterului durerii sau a localizarii acesteia, aparitia de scaune negre sau varsaturi cu sange prospat sau in “zat de cafea”, varsaturile persistente, pot fi marca unor complicatii amenintatoare de viata si necesita adresarea catre un serviciu de urgenta.

Examenul obiectiv poate oferi informatii cu privire la caracterul durerii la palpare, aspectul tegumentelor, prezenta de ganglioni inflamati sau tumorali, instabilitate cardiovasculara, precum si aspectul scaunului sau varsaturilor.

Odata evaluat, pacientul trebuie investigat cu ajutorul probelor de laborator si testelor imagistice:

Diagnosticul infectiei Helicobacter pylori porneste in general de la recoltarea antigenului fecal, insa poate fi influentat de consumul anterior de medicatie antisecretorie, bismut sau antibiotice, motiv pentru care se recomanda intreruperea acestora cu minim 2 saptamani anterior testului.

Exista de asemenea posibilitatea de detectie PCR din materiile fecale.

O alta metoda diagnostica este reprezentata de testul respirator cu uree, bazat pe abilitatea bacteriei de a scinda ureea si necesita aceleasi indicatii pre-test ca si cel din scaun.

Anticorpii din sange, desi nu sunt influentati la fel ca celelalte metode, nu sunt o marca fidela a infectiei, deoarece nu poate preciza momentul infectiei si nici eradicarea.

In final, o metoda mai invaziva de detectie este evidentierea Helicobacter pylori pe testele rapide si pe lama la nivelul unei probe de biopsie, prelevata in cadrul endoscopiei digestive superioare.

Analize de laborator care pot completa tabloul sunt: hemograma, markerii inflamatori si tumorali, B12 si acid folic, la care se adauga analize specifice altor boli asociate. Acestea pot decela sindrom anemic, inflamatie sau sepsis, deficite vitaminice etc.

Endoscopia digestiva superioara este investigatia de electie in diagnosticul ulcerului gastric.

Aceasta presupune vizualizarea cu ajutorul unei camere a ulcerului gastric, caracterelor lui si prelevarea de biopsii.

De asemenea, endoscopia serveste la diagnosticul altor patologii asociate infectiei cu Helicobacter pylori (gastrita, cancer gastric) si, in cazuri selectionate, abordarea terapeutica a complicatiilor (de exemplu hemostaza endoscopica in ulcere complicate cu hemoragie digestiva).

Desi mai neplacuta pentru pacient, aceasta nu doar diagnosticheaza ulcerul, ci si permite supravegherea post-terapeutica si preventia aparitiei leziunilor displazice sau a neoplasmului gastric prin studierea atenta a mucoasei si biopsierea structurata.

Alte investigatii ultilizate ca adjuvante pot fi: imagistica CT(adresata in general complicatiilor), radiografia abdominala si tranzitul baritat si foarte rar, videocapsula endoscopica.

Preventie

Preventia reinfectiei se face printr-o igiena riguroasa a mainilor, evitarea folosirii in comun a tacamurilor si tratarea si a persoanelor care locuiesc cu un pacient infectat cu Helicobacter pylori.

Complicatii

Ulcerul gastric se poate complica prin:

Hemoragie digestiva - care poate fi usoara sau poate merge pana la soc hemodinamic si necesita oprirea sangerarii endoscopic si medicamentos.

Perforatia ulcerului - presupune ruperea straturilor peretelui gastric si patrunderea continutului gastric in cavitatea abdominala, cu iritatia structurilor din jur si instalarea peritonitei si a socului septic.

Penetratia ulcerului - similar perforatiei, dar presupune o comunicare cu alt organ sau vase mari de sange, cu consecinte evident devastatoare.

Obstructia tractului digestiv - poate fi cauzata atat prin inflamatia importanta cauzata de ulcer, cat si o posibila tumora la acest nivel.

Transformarea maligna - ulcerul gastric poate degenera malign, dar poate fi si forma de debut a unui cancer gastric si evolutia este influentata de prezenta infectiei cu Helicobacter.

Concluzii

Desi in aparenta inofensiva prin prezenta majoritar sub o forma asimptomatica, infectia cu Helicobacter pylori este o componenta importanta in dezvoltarea ulcerului gastric, persistenta si complicarea acestuia.

Cu toate ca un risc crescut nu inseamna garantat dezvoltarea unei boli, identificarea infectiei si tratamentul adecvat pot sista procesele inflamatorii, vindeca ulcerul si pot preveni dezvoltarea altor leziuni.

Este de asemenea important sa mentionam ca tratamentul infectiei Helicobacter pylori si a ulcerului gastric este unul de natura specializata, adaptat comorbiditatilor pacientului, rezistentei antibiotice regionale si balantei beneficiu-reactii adverse si trebuie intotdeauna administrat la indicatia medicului specialist, in urma investigatiilor potrivite.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534233/
https://gut.bmj.com/content/71/9/1724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537128/


Citeste si despre:

Sindromul dispeptic ulceros Ulcerul gastroduodenal Ulcerul - o boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura? Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Totul despre ulcerul duodenal. Cauze si tratament 7 obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia gastritei si a ulcerului Ulcerul gastroduodenal, rezultatul lezarii mucoasei gastrice Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului