De ce apare gastrita si cum o putem preveni?

Publicat: 26 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Gastrita este o afectiune a mucoasei gastrice, reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice sau alergice.

Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.

Principalii factori de risc

Fumatul,
• Bauturile alcoolice,
• Varsta de peste 60 de ani,
• Abuzul de antiinflamatoare.

Cum se realizeaza preventia

• Este indicat sa renuntati la fumat (daca sunteti fumator),

• Consumati alcool in cantitati moderate (maximum 2 pahare pe zi),

• Adoptati un stil de viata sanatos, cu mese regulate, fara grasimi si prajeli,

• Nu luati medicamente fara indicatia medicului specialist, iar la primele arsuri ale stomacului intrerupeti tratamentul.

Dupa evolutia lor, gastritele sunt clasificate in acute si cronice. Din punct de vedere clinic, ele pot fi asimptomatice sau insotite de anumite simptome clinice. De cele mai multe ori, simptomele nu sunt specifice, iar diagnosticul este dificil de stabilit.

Gastrita acuta

Este o boala inflamatorie a mucoasei gastrice si este de scurta durata. Apare ca urmare a consumului in exces a unor medicamente, de cele mai multe ori a unor antiinflamatoare. De asemenea, gastrita acuta apare si in urma abuzului de bauturi alcoolice, dar si dupa mesele copioase, condimentate.

Evolutia gastritei acute este de scurta durata si de cele mai multe ori se vindeca repede dupa administrarea unui tratament adecvat. Concret, tratamentul gastritei acute depinde de cauza sa.

In cazul in care gastrita prezinta simptome, pacientul va primi ca recomandare o dieta lichida pentru o scurta perioada de timp, apoi aceasta dieta va fi inlocuita cu un regim normal, compus din trei mese pe zi.

Dupa disparitia simptomelor, alimentatia normala poate fi reluata, insa trebuie sa fie excluse toate alimentele ce pot provoca arsuri la stomac. Unele medicamente, precum antiacidele, sunt uneori esentiale pentru a reduce intensitatea simptomelor.

Principalele investigatii

endoscopia,

• examenul histopatologic,

• investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice.

Gastritele cronice

Afectiunea se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata, resimtite de bolnav la nivelul abdomenului superior, dar si de o sensibilitate dureroasa epigastrica moderata. De cele mai multe ori, gastrita cronica este descoperita intamplator.

Principalele semne care anunta gastrita cronica sunt caracterizate prin senzatii de arsura in epigastru, dureri surde permanente, cu iradieri dorsale. Aceste dureri epigastrice apar dupa mesele mai condimentate, dupa consumul alimentelor acide sau mai greu digerabile, dar si dupa consumul de alcool. Senzatia de balonare si varsaturile insotesc aceste dureri.

Gastrita cronica are o evolutie indelungata, progresiva, iar in timp duce la atrofia mucoasei gastrice.

Diagnostic

• Examenul radiologic – acesta arata pliuri de mucoasa ingrosata;
• Endoscopia cu biopsie va stabili cu certitudine diagnosticul.

Tratament

Se trateaza cu medicamente prescrise de catre medicul gastroenterolog, tratament care vizeaza diminuarea sau neutralizarea secretiei acide, sau cu antibiotice, atunci cand este diagnosticata o infectie cu Helicobacter pylori. Pentru gastrita cronica se recomanda un regim usor, alimentele iritante vor fi excluse.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6

Medici

DR. STROESCU SIMONA
Anestezie si terapie intensiva - WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Bucuresti, 0219757

Citeste si despre:

Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura? Nucile pot preveni cancerul de colon Acum putem trata eficient cuperoza Diferenta dintre ulcer si gastrita Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Remediul natural impotriva gripei! Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Cancerul ovarian Endoscopia digestiva superioara Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea! Despre rozacee Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san