De ce apare gastrita si cum o putem preveni?

Actualizat: 26 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este gastrita?


Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului. Aceasta captuseala (un tesut moale numit mucoasa) va protejeaza stomacul de acizii, enzimele si microorganismele care trec prin el in fiecare zi. Gastrita apare atunci cand sistemul imunitar detecteaza o amenintare la adresa acestei bariere. Sistemul imunitar declanseaza inflamatia in tesuturi pentru a ajuta la combaterea infectiilor si pentru a promova vindecarea.

Care sunt diferitele tipuri de gastrita?

1.Gastrita acuta este brusca si temporara. Conditiile care o provoaca sunt si ele acute.

2.Gastrita cronica este o afectiune pe termen lung, desi este posibil sa nu o observi tot timpul (sau deloc). Ea tinde sa se dezvolte treptat, ca urmare a unei alte afectiuni cronice.

Gastrita poate fi, de asemenea, eroziva sau neeroziva.

1.Gastrita eroziva inseamna ca lucrul care va provoaca gastrita va mananca de fapt mucoasa stomacului, lasand rani (ulcere). Este adesea o substanta chimica, cum ar fi acidul, bila, alcoolul sau drogurile.
2.Gastrita neeroziva nu lasa modificari erozive, dar poate provoca iritatii, cum ar fi inrosirea mucoasei stomacului. O forma specifica de gastrita neeroziva, gastrita atrofica, poate face ca mucoasa stomacului sa reactioneze prin subtiere sau consum (atrofie). Acest lucru poate provoca probleme digestive.

Gastrita poate avea un nume mai specific, in functie de cauza. Cateva exemple sunt:

Gastrita infectioasa.
•Gastrita indusa de medicamente.
•Gastrita indusa de alcool.
•Gastrita indusa de stres.
•Gastrita autoimuna.
•Gastrita eozinofila.

Ce cauzeaza gastrita?

1. Gastrita este un raspuns al sistemului imunitar la ceva care se intampla deja in stomac. Sistemul imunitar trimite celule inflamatorii la mucoasa stomacului pentru a lupta impotriva infectiilor si pentru a ajuta la repararea tesuturilor. Inflamatia provoaca simptomele gastritei, daca aveti. Dar infractorul initial este altceva - ceva care ameninta mucoasa stomacului. Exista multe cauze:

2. Infectii- Infectiile sunt printre cele mai frecvente cauze ale gastritei, in special gastrita acuta. Infectiile bacteriene si infectiile virale asociate cu gripa stomacala pot provoca o reactie pe termen scurt, care de obicei dispare de la sine. Infectia cu H. pylori este o infectie bacteriana obisnuita, cronica, care poate provoca gastrita cronica. Mai rar, infectiile cu paraziti si infectiile fungice pot provoca, de asemenea, gastrita acuta sau cronica.

3. Produse chimice- Alcoolul si anumite medicamente pot provoca gastrita acuta sau cronica. Acestea pot provoca eroziunea chimica a mucoasei stomacului (gastrita eroziva). Utilizarea excesiva a AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), cum ar fi aspirina si ibuprofenul, este una dintre cele mai frecvente cauze ale gastritei acute. Unele droguri recreative, cum ar fi cocaina, o pot provoca, de asemenea.

4. Boala autoimuna- Bolile autoimune provoaca inflamatie cronica. In bolile autoimune, sistemul imunitar ataca in mod gresit celulele corpului cu inflamatie. Gastrita cronica autoimuna poate aparea spontan.

5. Aport redus de sange- O interventie chirurgicala majora, o trauma sau o boala critica poate provoca gastrita acuta. Stresul fiziologic sever determina corpul dumneavoastra sa retraga alimentarea cu sange din sistemul dumneavoastra digestiv pentru a-l redirectiona catre organele dumneavoastra mai vitale. Acest lucru scade apararea mucoasei stomacului, facandu-l mai vulnerabil la substantele chimice din interior.

Cauze suplimentare

Alte cauze ale gastritei includ:
Radioterapia (mucozita).
Chimioterapia.
Refluxul biliar.

Management si tratament

Gastrita dispare de la sine?

Gastrita acuta dispare dupa ce dispare cauza acuta a acesteia. Daca aveti o infectie, in cele mai multe cazuri sistemul dumneavoastra imunitar o va elimina in scurt timp, iar apoi inflamatia va scadea. Daca ati supradozat pentru scurt timp cu alcool sau pastile, mucoasa stomacului se va repara in curand. Daca fluxul de sange catre stomacul dumneavoastra a fost redus temporar, dar acum este restabilit, mucoasa stomacului va incepe procesul de vindecare.

Gastrita cronica nu dispare de la sine, dar tratamentul o poate ajuta sa dispara. Gastrita cronica este legata de o alta afectiune cronica pe care o aveti. Tratamentele specifice pot vindeca unele dintre aceste afectiuni. Alte afectiuni nu sunt vindecabile, dar tratamentele pe termen lung pot reduce inflamatia pe care o provoaca. Este posibil ca gastrita cronica sa fi provocat leziuni mai profunde tesuturilor dumneavoastra, astfel incat acestea ar putea dura mai mult pentru a se vindeca.

Cum pot ameliora rapid gastrita?

Va puteti trata simptomele cu medicamente fara prescriptie medicala (OTC) care calmeaza iritatia si neutralizeaza acidul din stomac, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni (IPP). Acestea pot aduce o usurare temporara in timp ce stomacul tau se vindeca. Totusi, trebuie sa va asigurati ca cauza gastritei dumneavoastra a fost eliminata.

Cum vindeci permanent gastrita?

Vindecarea gastritei cronice necesita ingrijire profesionala. Tratamentul va depinde de cauza.

Ar putea insemna:
-Antibiotice si alte medicamente pentru tratarea H. pylori.
-Gasirea unor medicamente alternative pentru afectiunile pe care le-ati tratat cu AINS.
-Servicii de tratare a dependentei pentru tulburarea consumului de alcool sau dependenta de cocaina.
-Medicamente tintite pentru bolile autoimune.
-In cazuri rare, interventia chirurgicala pentru a repara sangerarea gastrointestinala (GI), ischemia sau refluxul biliar.
-Medicamente care blocheaza acidul pe baza de reteta pentru a promova vindecarea.

Cum se realizeaza preventia

• Este indicat sa renuntati la fumat (daca sunteti fumator),
• Consumati alcool in cantitati moderate (maximum 2 pahare pe zi).
• Adoptati un stil de viata sanatos, cu mese regulate, fara grasimi, mancare prajita, sucuri acidulate si alimente picante.
• Nu luati medicamente fara indicatia medicului specialist, iar la primele arsuri ale stomacului intrerupeti tratamentul.

Concluzie

Gastrita este o afectiune a mucoasei gastrice, reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice sau alergice. Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre gastrita! Esentialul despre gastrita Gastrita acuta Gastrita Gastrita cronica Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita Gastrita: tipuri, cauze si tratament Diferenta dintre ulcer si gastrita Boala Menetrier