A fost creat primul stomac uman functional din celule stem

Actualizat: 11 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii de stiinta americani au inregistrat recent o reusita istorica in domeniul medicinei: au creat primul stomac uman functional din celule stem.

Este vorba de stomacuri in format 3D, miniaturale, create in laborator din celule stem pluripotente.

Pentru a putea dezvolta organul miniatural tridimensional in laborator, cercetatorii au studiat si identificat etapele implicate in formarea stomacului in perioada embrionara.

Dupa depistarea acestor etape, in doar o luna, savantii au reusit sa formeze mini-stomacuri umane functionale care masurau 3 mm.

Organoidele gastrice, asa cum au fost numite de savanti, au fost create cu scopul de a-i ajuta sa cerceteze mai atent infectia cu bacteria Helicobacter pylori, una dintre principalele cauze ale ulcerului si cancerului gastric.

Oamenii de stiinta au fost surprinsi sa constate cat de rapida este actiunea bacteriei asupra tesutului gastric, sustinand ca in doar 24 de ore, microorganismul a produs modificari patologice la nivelul organismului.

Studiul complet al americanilor a fost publicat in revista de specialitate Nature.


Citeste si despre:

Transplantul de celule stem din sangele periferic Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent Tipuri de celule stem Fenciclidina Infertilitatea la barbati - generalitati VSH crescut: cauze, intrebari, raspunsuri Dieta Montignac Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Esofagul Barrett Pharmaceris M - O ingrijire deosebita pentru perioada sarcinii Transferul de blastocisti – Fertilizarea in vitro Tigrul platanului este periculos pentru om? Anhedonia - incapacitatea de a simti placere Limfoame asociate cu SIDA – Tratament Cancerul mamar