Sfaturi utile pentru prevenirea deteriorarii si pierderii auzului

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


In prezent putem spune ca facem parte dintr-o societate foarte zgomotoasa. Expunerea la zgomote foarte intense este una dintre cele mai comune cauze de diminuare a acuitatii auditive. Se estimeaza ca aproximativ o treime dintre americanii cu varsta mai mare de 60 de ani au un anumit grad de pierdere a acuitatii auditive.
Cand putem afirma ca zgomotul prea intens este daunator? Expunerea prelungita la zgomote cu intensitatea mai mare de 85 de decibeli poate afecta auzul. Zgomotul produs de picamere, tractoare, excavatoare si alte utilaje are o intensitate cuprinsa intre 90 si 98 de decibeli.
In cazul in care o persoana este expusa in mod regulat, pentru un minut sau mai mult, la zgomote produse de buldozere, drujbe, sirene de ambulanta sau politie sau la zgomote produse in urma decolarii avioanelor cu motoare cu reactie, acea persoana are de asemenea un risc crescut de a-si pierde auzul. Aceste zgomote au o intensitate cuprinsa intre 105 si 140 de decibeli.
Nu numai utilajele si masinile determina cresterea riscului de pierdere a auzului. Persoanele care folosesc MP3 playere cu casti ar trebui sa le foloseasca cu precautie, datorita faptului ca playerele portabile din prezent pot produce sunete cu o intensitate pana la 130 de decibeli si chiar mai mult.
In numarul din septembrie al "Mayo Clinic Health Letter" sunt prezentate unele sfaturi utile pentru a proteja auzul:
- purtarea de casti protectoare ale auzului - Cel mai bun dispozitiv de protejare a auzului este acela care poate fi folosit corect. Chiar daca se aleg dopuri de urechi sau diverse tipuri de amortizoare de zgomot care se introduc in ureche, ar trebui alese cele care ofera cea mai buna etansare. Aceste amortizoare de zgomot trebuie purtate in locurile foarte zgomotoase chiar si atunci cand persoana respectiva efectueaza unele activitati casnice precum tunderea peluzei.
- fi atent la zgomot! Ori de cate ori este posibil, se recomanda reducerea volumului la diverse aparate radio, televizor sau boxele de la sistemul audio. Datorita zgomotului, in cazul in care o persoana nu aude interlocutorul sau nu este auzita de acesta atunci cand intre acestea este o distanta de aproximativ 1 metru, zgomotul este prea puternic.
- fi prudent cu utilizarea castilor audio! Daca o persoana utilizeaza casti audio si persoana de langa aceasta aude ceea ce asculta in casti, sunetul este prea puternic.
- acorda-le urechilor momente de liniste! Se recomanda alternarea activitatilor zgomotoase cu cele silentioase.
In afara de intensitatea zgomotului este foarte importanta si durata expunerii la zgomot. De fapt, zgomotul care este de o intensitate relativ scazuta, dar este continuu pentru o perioada lunga de timp, poate sa fie mult mai daunator decat zgomotul de mare intensitate si cu o durata scurta.


Citeste si despre:

Sfaturi utile pentru controlul alergiilor de primavara Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Sfaturi utile pentru invingerea stresului asociat artritei psoriazice Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Tulburarile de somn. Sfaturi utile pentru un somn linistit Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar Sfaturi utile pentru a scapa de vergeturi Sfaturi utile pentru un Paste sanatos Sfaturi utile pentru a scapa de dermatita seboreica infantila Sfaturi utile pentru a reduce riscul de infectie cu coronavirus (COVID-19)