Importanta protezarii auditive bilaterale

Actualizat: 05 Februarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Protezarea bilaterala auditiva se refera la utilizarea a doua aparate auditive, unul in fiecare ureche, pentru a imbunatati capacitatea de a auzi a unei persoane cu hipoacuzie bilaterala. In acest demers, este importanta testarea auditiva completa (audiograma) si proba cu aparatele auditive.

Iata cateva aspecte importante ale protezarii bilaterale auditive pentru pacientii care vin in cabinetele Clarfon:

1. Imbunatatirea perceptiei spatiale: Cu doua proteze auditive, pacientii au capacitatea de a percepe directia de provenienta a sunetelor, ceea ce contribuie la o perceptie spatiala mai buna. Acest aspect este esential pentru siguranta personala, de exemplu, pentru a localiza sursele de zgomote sau pentru a identifica semnalele de avertizare de urgenta.

2. Mentinerea echilibrului auditiv: Cu protezarea bilaterala, pacientii se po bucura de un echilibru autidiv natural. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unei suprasolicitari auditive intr-o ureche si la imbunatatirea confortului auditive general.

3. Cresterea performantei auditive in medii zgomotoase: In medii zgomotoase, aparatele auditive utilizate bilateral pot contribui la reducerea dificultatilor intampinate in intelegerea vorbirii. Folosirea ambelor urechi pentru captarea sunetelor imbunatateste abilitatea de a filtra zgomotele de fond si de a accentua vocea vorbitorului pentru o intelegere mai buna a vorbirii.

4. Adaptabilitate la schimbarile de mediu: Pacientii cu protezare bilaterala sunt mai adaptati la schimbarile de mediu, deoarece au capacitatea auditive echilibrata in ambele urechi. Aceasta adaptabilitate este importanta in situatii diverse, cum ar fi tranzitia intre medii linistite si zgomotoase.

5. Imbunatatirea calitatii vietii sociale: Protezarea bilaterala poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii sociale. O comunicare mai usoara si eficienta in diverse contexte sociale poate duce la o mai mare incredere in sine si la imbunatatirea relatiilor interpersonale.

Asadar, protezarea auditiva bilaterala are o importanta semnificativa in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu un auz deficitar, contribuind la o experienta auditiva mai naturala, eficienta si echilibrata. Este esential ca procesul de protezare sa fie personalizat pentru nevoile individuale ale pacientului.


Citeste si despre:

Despre importanta auzului. Un interviu cu Oana Raduta, Specialist Audio-protezist Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Ai tinitus? Acum poti realiza managementul tinitusului cu ajutorul aparatelor auditive De ce apare surditatea si cum o putem trata Teste auditive (audiometria) Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Depresia postpartum - de ce apare si cum poate fi invinsa? Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Halucinatiile auditive Neuromul acustic si mentinerea functiei auditive Tratamentul afectiunilor auditive Hiperacuzia - sensibilitatea excesiva la sunete si impactul asupra vietii cotidiene Otita externa sau urechea inotatorului Complicatiile dopului de ceara Microtia - defectul congenital al urechii
Cere sfatul medicului ×