Aproximativ o cincime dintre copiii care au deficit de auz neurosenzorial au si tublurari de vedere, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, publicat in presa de specialitate.
Estimativ, 1-3 copiii dintr-o mie au un anumit grad de deficit de auz neurosenzorial, aparut ca urmare a afectarii terminatiilor nervoase din urechea interna. Potrivit studiilor, jumatate din aceste cazuri au o cauza genetica, legata de gena GJB2.
Cercetatorii de la Universitatea din Washington au studiat fisele examenelor oftalmologice a 226 de pacienti cu tulburari auditive, care au fost consultati in sectiile de pediatrie intre 2000 si 2007. In 21,7% din cazuri au fost detectate tulburari de vedere, din care 10,2% tulburari de refractie (miopie, hipermetropie sau astigmatism).
De asemenea, s-au efectuat si teste genetice, pentru a verifica mutatiile genei GJB2. Din cei 144 de pacientii care au facut aceste teste, la 18,8% s-au descoperit doua copii mutante ale genei si 3,7% au avut si tulburari de vedere. Niciun pacient nu avea tulburari de vedere dintre 11 pacienti care aveau o singura copie a genei mutante si dintre cei 22 de pacienti care nu aveau nicio mutatie a genei.
Cercetatorii recomanda o abordare multidisciplinara a copiilor cu deficiente de auz, subliniind faptul ca dezvoltarea acestora este dependenta de alte surse de informatie decat auzul. in aceste conditii, o tulburare de vedere nediagnosticata poate avea efecte negative asupra dezvoltarii intelectuale a copiilor.