Dr. Popa Cristina Maria
Medic Specialist Dermatolog, Doctor în Științe Medicale
Transpiratia excesiva sau hiperhidroza este o afectiune raspandita care apare ca un raspuns exagerat al glandelor sudoripare, mai mult de fiziologicul necesar termoreglarii corpului. Sub efectul de hiperhidroza producem de 4-5 ori mai multa transpiratie decat in mod normal.
Transpiratia excesiva ne afecteaza calitatea vietii si poate chiar impiedica desfasurarea activitatilor zilnice (pacientii nu pot scrie pe hartie, deoarece uda foaia de hartie, dificultati in relatiile sociale deoarece nu pot tine de mana persoana iubita sau evita gestul social de salut de strangere a mainii, haine care se pateaza, pacientii nu pot purta sandale deoarece piciorul aluneca din cauza transpiratiei in exces). Toate aceste aspecte duc frecvent la sentimente de jena, frustrare sau chiar depresie si izolare sociala.
Ambele sexe sunt afectate in aceeasi masura.
Glandele sudoripare sunt de doua tipuri:
-glande apocrine care intra in activitate in special la pubertate si sunt responsabile de aparitia mirosului neplacut si excretie de feromoni. Elimina un lichid vascos care o data ce intra in contact cu bacteriile de pe piele produc acel miros neplacut. Sunt localizate frecvent la nivel genital si axilar.
-glande ecrine, de dimensiuni de pana la 10 ori mai mici si mai numeroase decat glandele apocrine, care sunt responsabile de transpiratia in exces. Acestea elimina un lichid apos si inodor, care formeaza un film acid la suprafata pielii si sunt distribuite in special la nivel axilar, fata, palme si talpi. Aceste glande sunt active inca de la nastere si scad numeric pe masura ce inaintam in varsta.
Cauzele hiperhidrozei duc la impartirea acestei afectiuni in doua clase:
1. Hiperhidroza primara sau idiopatica, cel mai frecvent localizata la nivelul palmelor, talpilor, axilei si fetei. In cazul hiperhidrozei primare diagnosticul este unul clinic si se pune pe baza unei transpiratii excesive care dureaza mai mult de 6 luni si in baza urmatoarele criterii: transpiratie bilaterala si simetrica, varsta de debut fiind sub 25 ani, cand pacientul are mai mult de un episod pe saptamana, istoric familial, afecteaza activitatile cotidiene, nu apare in timpul somnului.
2. Hiperhidroza secundara care apare ca urmare a unor cauze si afectiuni precum: diabet zaharat, hipertiroidism, obezitate, premenopauza si menopauza, infectii, HIV, boala Parkinson, TBC, limfoame, medicatie ( antiinflamatorii nestroidiene, antidepresive triciclice, etc), consumul de alimente picante (contin capsaicina), mancare chinezeasca, consumul de alcool, cauze emotionale, stres.
Tratamentul hiperhidrozei trebuie adaptat fiecarui pacient si personalizat in functie de localizarea si severitatea hiperhidrozei.
Dintre optiunile terapeutice enumar: antiperspirantele topice, iontoforeza (aparat care foloseste apa de robinet si curent de intensitate mica), injectarea de toxina botulinica, chiuretaj retrodermal, simpatectomie, agenti anticolinergici oral.
Prima linie de tratament este reprezentata de tratamentul topic sau local.
Este extrem de important sa facem diferenta dintre deodorant si antiperpirant.
Deodorantul este un produs care doar mascheaza mirosul dar nu are efect asupra glandei sudoripare, contine alcool si parfum si necesita aplicare zilnica.
Antiperspirantul asa cum este si cazul gamei Perspirex (Comfort, Original si Strong si a celor doua lotiuni antiperspirante dedicate nivelului palmar si plantar) elimina transpiratia si mirosul neplacut, nu contine parfum si ofera o protectie de pana la 5 zile, prin utilizarea unor substante active necesare precum clorura de aluminiu hexahidrat, actionand ca un dop de gel care blocheaza temporar activitatea glandelor sudoripare. Acest dop este eliminat in cateva zile pe care naturala.
In functie de severitatea hiperhidrozei gama Perspirex vine in ajutor cu 3 forme de antiperspirante:
1.Perspirex Comfort – poate fi integrat cu usurinta in rutina de ingrijire, bazandu-se pe o formula blanda (continut redus de clorura de aluminiu hexahidrat 8%) si avand o eficienta pana la 2-3 zile. Datorita sistemului de ingrijire a pielii reduce iritatiile si asigura un confort sporit pielii. Este indicat de utilizat in cazul transpiratiei moderat-excesive.
2.Perspirex Original – este indicat in special pacientilor cu transpiratie moderat-excesiva pana la abundenta (continut mediu de clorura de aluminiu hexahidrat 15%), avand o eficacitate timp de 3-5 zile.
3.Perspirex Strong- indicat pacientilor cu transpiratie severa si miros neplacut (concentratie de 25% clorura de aluminiu hexahidrat si 2,8% aluminiu), conferind protectie pana la 5 zile.
Pentru hiperhidroza palmo-plantara gama Perspirex contine doua tipuri de lotiuni:
1. Lotiunea antiperspiranta pentru picioare
2. Lotiunea antiperspiranta pentru maini cu eficacitate sporita de pana la 3 zile impotriva transpiratiei, dar totodata fiind si delicata cu pielea si recomandata inclusiv persoanelor cu astm bronsic si alergii.
Mod de folosire: pe pielea curata si uscata, seara. Daca se utilizeaza pentru prima data se recomanda aplicarea in fiecare seara timp de 3-5 zile apoi, o data la 3-5 zile in functie de antiperspirantul selectat.
Avem astfel solutii pentru a tine sub control transpiratia si mirosul neplacut. Pentru alegerea unui tratament adaptat nevoilor si contextelor particulare recomandam adresarea catre medicii dermatologi.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.