Echinaceea sustine imunitatea copiilor

Actualizat: 09 Februarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este un stimulent imunitar popular, folosit pentru mentinerea optima a apararii organismului.

Are un spectru larg de actiune, de aceea parintii o folosesc pentru a intari imunitate celor mici si a-i feri de infectiile comune, de racelile si de virozele din categoria gripei.

Cum contribuie la apararea organismului?

Abilitatea plantei de a stimula sistemul imunitar este data de continutul de polizaharide, niste molecule mari de zahar care activeaza procese importante ale sistemului imunitar.

De asemenea, consumul de echinaceea stimuleaza productia de celule T imunitare, cele care ne apara de infectii si de virusuri si creste numarul unor celule imunitare numite neutrofile care joaca un rol major in apararea antiinfectioasa primara a organismului.

Acestea asigura distrugerea (fagocitarea) si digestia microoroganismelor patogene. Mai exact, daca se produce o infectie, neutrofitele migreaza catre locul infectiei si se activeaza apararea imunitara. Echinaceea are si efect antibacterian, actioneaza ca adjuvant si ajuta la reducerea duratei si severitatii simptomelor racelilor si virozelor respiratorii.

Reduce recurenta infectiilor

Copiii cu varste intre 3 si 8 ani au sistemul imunitar imatur, iar rezistenta lor la virusuri si bacterii este redusa. Asa se explica faptul ca atunci cand intra in colectivitate incep o lupta continua cu diverse viroze si infectii. Frecvente sunt infectiile bacteriene si cele virale la nivelul tractului respirator, care pot provoca inflamarea amigdalelor, temperatura, tuse, iritabilitate si necesitatea de a retrage copilul din colectivitate.

Daca aceste probleme de sanatate persista, se ajunge relativ usor la complicatii precum infectii ale urechii si ale sinusurilor, care conduc la otite, respectiv la sinuzite. Echinaceea poate ajuta la reducerea recurentei infectiilor pentru ca stimuleaza organismul sa produca mai multe celule albe imunitare.

Stimuleaza corpul sa produca interferon, o substanta care blocheaza replicarea bacteriilor si a virusurilor. De asemenea, echinaceea inhiba enzima pe care o produc bacteriile pentru a penetra in celulele sanatoase si in acest mod, contribuie la reducerea duratei si a recurentei bolilor.

Are efect antiinflamator

Simptomele suparatoare care apar in gripe si in raceli precum inflamarea amigdalelor, iritatiile de la nivelul cailor respiratorii, dar si alte tipuri de inflamatii, precum cele dermatologice, pot fi calmate cu ajutorul echinaceea. In plus, planta ajuta la detoxifierea sangelui, limfei si ficatului.

Alege doar produse destinate copiilor!

Pe piata exista o multime de produse pe baza de echinaceea, dar copiii trebuie sa foloseasca doar produse destinate special varstei lor, in niciun caz produse folosite de adulti. Ai grija ca suplimentul alimentar pe care il alegi pentru copilul tau sa fie 100% natural, de calitate superioara, cu o formula obtinuta din extracte standardizate si cu o cantitate de substante active optima.

Este important ca produsul sa aiba concentratii potrivite varstei copiilor, deci sa faca parte dintr-o gama speciala pentru cei mici. In plus, produsul trebuie sa provina de la un producator renumit care sa reprezinte o garantie pentru calitate si eficienta.


Citeste si despre:

Toamna – anotimpul imunizarii copiilor Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! Echinaceea: 10 beneficii pentru sanatate Echinaceea - beneficii pentru sanatate Beneficiile si efectele adverse ale echinaceei Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Alimentatia corecta pe timp de iarna Analiza materialului seminal (spermograma) Sindroame gripale