Digestia pe timpul iernii

Actualizat: 16 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anotimpul rece si sarbatorile reprezinta pentru sanatatea organismului nostru o mare provocare. In primul rand, in sezonul de iarna organismul uman este solicitat intens din cauza scaderii temperaturii ambiante, ceea ce necesita intensificarea arderilor calorice pentru a mentine temperatura corpului.

De asemenea, sarbatorile de iarna vin cu bunatati culinare care suprasolicita sistemul digestiv. Alimentele grele si mesele copioase, bogate in grasimi si calorii si stropite din belsug cu alcool, sunt o adevarata „bomba cu ceas” pentru sistemul digestiv.

Nu numai cantitatile foarte mari de alimente consumate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace serioase tulburari gastrice, hepato-biliare sau intestinale, manifestate prin arsuri, greata, senzatia de balonare, dureri etc.

De asemenea, servirea meselor la ore nepotrivite constituie si in aceasta perioada, ca de altfel si in restul anului, un motiv al aparitiei/agravarii tulburarilor digestive. Cel mai bun tratament al tulburarilor digestive consta in prevenirea aparitiei acestora.

Inainte de servirea unei mese copioase este bine ca sucurile gastrice sa fie “pregatite” in prealabil, cu o salata de fructe sau legume. Se poate servi un ou, putina friptura, eventual si cu putin vin. Intre mese se poate face o plimbare scurta, fara a se exagera.

Indigestia apare de obicei in urma consumarii unei cantitati considerabile de mancare, alimente grele, bauturi carbogazoase, alcool, cafea si tigari. De asemenea, mancatul repede sau sub influenta unor factori de stres genereaza o digestie lenta.

Ideal este ca mancarea sa se serveasca intr-o cantitate moderata, aplicand sistemul putin si des, mestecand bine fiecare imbucatura. Regulile general valabile pentru un sistem digestiv care functioneaza optim trebuie respectate acum mai mult ca oricand, si anume:
-servirea meselor la ore fixe;
-evitarea consumului de alimente prea reci sau prea fierbinti;
-diminuarea consumului de alimente condimentate, grase, care se digera greu, precum si consumarea apei in timpul mesei, care “dilueaza” sucurile gastrice;
-se recomanda consumul de fibre pentru un tranzit intestinal optim (nuci, migdale, fructe si legume, in general);
- pentru a se evita un colon iritabil nu trebuie consumate combinatiile de fructe si lactate, alcool si tutun, carbohidrati cu proteine;
-in aceasta perioada este important consumul de lichide; apa, ceai, supa, care au rolul si de a preveni indigestia;
-chiar daca afara este rece, este necesar un minim de miscare pe zi.

De mare ajutor sunt si remedile pe baza de plante. Suplimentul alimentar ayurvedic GASCURE tablete, marca Ayurmed stimuleaza secretiile gastrice si hepatobiliare, elimina neplacerile cauzate de excesele alimentare, inlatura greata, contribuind astfel la buna desfasurare a digestiei si absorbtiei intestinale.

Protejeaza mucoasa gastrica, regleaza tranzitul intestinal, este adjuvant in tratamentul candidozei bucale si antioxidant. Poate fi administrat atat adultilor, cat si copiilor peste 5 ani.

Crizele de hiperaciditate gastrica, manifestate prin senzatii de arsura la nivelul stomacului, regurgitatii acide pe esofag si digestie ineficienta pot fi combatute usor cu ajutorul suplimentului alimentar GASCURE sirop, marca Ayurmed.

Acesta actioneaza cu blandete asupra glandelor gastrice, protejeaza mucoasa gastrica actionand ca un balsam asupra leziunilor gastrice existente, opreste extinderea acestora si ajuta la refacerea epiteliului gastric si intestinal afectat. in acelasi timp, regleaza secretia gastrica si hepatobiliara si are un efect normalizator asupra digestiei.

Ficatul, cea mai mare glanda anexa a tubului digestiv, are un rol esential in metabolizarea tuturor principiilor alimentare asimilate din hrana zilnica. Buna functionare a ficatului, cel mai mare depozit de sange al corpului, este in stransa corelatie si cu functionarea splinei si calitatea sangelui.

Starile de oboseala nejustificata, senzatia de greata, lipsa apetitului alimentar si tulburarile digestive sunt cateva simptome ale afectarii functiei ficatului. Pentru rezolvarea acestor probleme putem utiliza cu succes remediul ayurvedic LIVECOM, marca Ayurmed, prezent sub forma de tablete sau sirop.

Acest supliment alimentar sustine si imbunatateste functiile si activitatea ficatului, contribuie la regenerarea lui, readucand in limite normale ficatul marit, inlatura greata, durerile si tensiunea din hipocondrul drept. Sustine procesele de purificare a ficatului, indepartand toxinele si deseurile din sange acumulate datorita consumului de alcool, medicamente hepatotoxice si droguri.

Suplimentul alimentar LIVECOM regleaza, de asemenea, secretia biliara si ajuta la scaderea valorilor mari ale colesterolului sangvin, are efect antiviral (in special fata de virusurile hepatitice), antiinflamator, imunostimulent si antioxidant.

Se foloseste cu succes in combaterea proceselor inflamatorii hepatice virale acute si cronice si a steatozei hepatice. Pentru persoanele suferinde de diabet zaharat este disponibila si varianta LIVECOM sirop fara zahar.

Pentru combaterea tulburarilor tranzitului intestinal, in special a constipatiei putem folosi cu succes remediul ayurvedic TRIFYLA, marca Ayurmed. Acest supliment protejeaza sistemul digestiv, mentine echilibrul florei bacteriene intestinale, regleaza tranzitul intestinal, ajutand la evacuarea intestinului gros si implicit la eliminarea toxinelor.

Aceste efecte remarcabile se datoreaza plantelor prezente in compozitia acestui supliment, si anume fructele de Amalaki (Emlica offcinalis), Haritaki (Terminalia chebula) si Bibhitaki (Terminalia belerica).

Amestecul acestor trei fructe are, de asemenea, o puternica actiune antioxidanta, preventiv si curativ antitumorala, antifebrila, antiinflamatoare, antibacteriana si antivirala. TRIFYLA se poate administra cu succes atat copiilor, cat si adultilor in doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, inainte de masa cu 30 de minute.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Mentinerea sanatatii pe timpul iernii 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii Aportul de vitamine pe timpul iernii Colestaza in timpul sarcinii 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Alimentatia corecta pe timp de iarna Dieta pe timp de vara Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor Cum va puteti mentine iarna temperatura corpului la valori normale Alimentatia in sezonul rece Alimente care va incalzesc Enterocolita acuta